Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Luonnonkukkapäivän retki 2009

Luonnonkukkapäivän retki 2009

Kukkapäivän retki 14. 6. suuntautui tällä kertaa Sikaniemeen. Se on pörheä metsäsaareke keskellä peltomaisemaa Luopajärvellä. Puolilta päivin yhdeksänhenkinen seurueemme lähti matkaan raskaiden pilvien mataessa päällämme. Yöllä oli satanut ja ukkostanutkin ja arimmat olivat varustautuneet hyvin sadetta vastaan, mutta kas kummaa - taivas alkoi hetimmiten aueta ja aurinko helottaa!

kasveja tutkitaan    
Perillä alkoi heti kasvien tunnistaminen. Sikaniemi on varsin reheväkasvuista ja lehtomainen kasvillisuus vallitsevaa. Puulajeina ovat pääosin haapa ja koivu, joukossa joitakin jättiläishaapojakin. Kenttäkerroksessa on lukuisten heinien, mm. nuokkuhelmikän, lisäksi esim. kieloa, sudenmarjaa ja oravanmarjaa. Paikka on myös syyläjuuren kasvupaikka, lienee ainoita Jalasjärvellä.

 

 

                                                      metsän tähyilyä

Innostuneena maastoa tutkittiin. Aurinko paistoi ja oli lämmin.  Mikäpä oli retkeillessä. Kovin monet lajit eivät olleet vielä kukassa vaikka eletään kesäkuun puoltaväliä. Tällä kertaa löydettiin runsaat 40 lajia, mutta alueella vuonna 1999 tehdyssä kartoituksessa luetteloitiin 82 kasvia. Maassa on kohtuullisen paljon lahopuutakin, joista lukemattomat käävät ammentavat elinvoimansa. Aluetta olisi varmaan syytä tutkia perusteellisemmin myös hyönteisten osalta. Pian rehevä metsäsaari olikin kierretty ja lähdettiin kotiin päin. Tuliaisina oli hyvä mieli onnistuneesta retkestä ja jonkin verran liikuntaa.

sudenmarja

Kuvat ja teksti: Harri Maunumaa

 

Kituroomista son elämä yhyren kissin kans.