Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Luonnonkukkapäivä 2014

Luonnonkukkapäivä 2014

Luonnonkukkapäivää vietettiin jälleen valtakunnan laajuisesti 15.6. Meidän retkemme suuntautui Jalasjärven keskustassa sijaitsevan Lamminjärven rantamia tutkimaan. Järven ympäri ja puiston halki johtaa polku. Nurmikko oli juuri leikattu; pelästyimme josko enää löytyisi mitään kasveja! Pelko oli täysin turha sillä loppusaldoksi kertyi 80 lajia.

 Sää oli viileähkö, mutta melko aurinkoinen ja 21 innokasta retkeläistä kerääntyi lähtöpisteeseen. Lähdettiin polulle ja jo ensimetreillä kohdattiin tavallisia kasveja: koiranputki kukki valtoimenaan, rönsyleinikki levitti haarojaan, ratamokin pilkisteli vihreällä olemuksellaan. Voikukan tunsi jokainen. Myrkkykeisoa kasvoi vesirajassa paljon ja sen myrkyllisyydestä keskusteleminen oli yleisöstä hyvin vaikuttavaa. Rannalla oli myös runsaasti parhaassa kukassaan olevaa kurjenmiekkaa.

retkelaisia2014

 Matka jatkui leppoisissa merkeissä. Järven eteläpää on osmankäämien asuttama ja ulpukat täplittävät keltaisina vedenpintaa. Löytyi myös lumme, jota ei aikaisemmin tällä järvellä ole havaittukaan. Se on hieno kukka. Toisella rannalla ei uusia lajeja enää kovin paljon löydetty, mutta lopuksi uimarannan tuntumassa tutkittiin vielä kuivan paikan kasveja. Ihmetystä aiheutti, kuinka kitukasvuisina jotkut kasvit siinä kasvoivat vaikka muualla rehottivat kookkaina.

 Pari tuntia verkkaiseen kierrokseen oli kulunut ja osallistujat olivat tyytyväisiä kokemaansa. Hienoja lajeja löydettiin, mutta kaikkea ei silti kasva joka paikassa: tähän aikaan värikkäänä kukkivaa metsäkurjenpolvea ei tältä alueelta löytynyt.

Kuva ja teksti: Harri Maunumaa

 

Sei oo kuinkaa mukavaa lähtiä tällääsellä pakkaasella kirkolle.