Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Luonnonkukkapäivä 2017

Luonnonkukkapäivä 2017

Luonnonkukkapäivä 18.6. alkoi aamuisella sateella, mutta se loppui sopivasti ja päivän säästä tuli mitä parhain. Kolmetoista innokasta kasvien tutkijaa kerääntyi Jalasjärven museon ympäristöön tähyilemään. Muutama kymmenen peruskasvia kirjattiin lähtöpaikalta melkein saman tien ja matka jatkui tien reunaa. Alueella on havumetsän ja niityn kasveja ja pihassa myös perinnekasveja. Kesä on ollut vähän myöhässä ja jotkut kasvit pieniä. Koiranputkista vasta osa oli kukassa ja heinät vaikeasti tunnistettavissa. Lajilista karttui kuitenkin.kasvit2017Löytyipä pieni lehtomainen laikkukin jossa oli sudenmarjaa ja kieloa runsaasti.

Tultiin museon pihaa kohti. Takapihan niitty oli sinisenään luhtalemmikkiä. Hieno näky! Lauri muisteli tässä nähneensä rohtorastikasvuston aikoinaan, mutta etsinnöistä huolimatta sitä ei löydetty. Liekö aika kullannut muistot. Eikä tainnut olla vielä kukkimisaikakaan. Erästä kellokasvia arvuuteltiin ja päädyttiin lopulta peurankelloon. Kurjenkellokin löydettiin, mutta kellot eivät olleet vielä kukassa.

Museon pihassa on vehmas kukkapenkki perinteisine kasveineen ja siitä luetteloitiinkin ripeästi ukonhattu, ruskolilja ja moni muu, mutta muutama jäi epävarmaksi. Museoalue on kasvillisuudeltaan hyvin monimuotoista ja lajeja löytyy niin kuivien kuin kosteitten alueitten suosijoista. Yllättävä löytö oli suuri kasvusto kevätlinnunsilmää. Hauskan näköinen kasvi joka tässä kasvoi melko kuivalla paikalla vaikka yleensä menestyy kosteammalla alustalla.      

lemmikit

Kierros alkoi olla tehtynä ja kirjanpitoon kertyi 108 lajia löydetyksi.Varmasti moni jäi  meiltä huomaamattakin. Jotkut jäävät myös aina epävarmoiksi.Metsän sisällä ei tällä kertaa käyty ja siksi esim. lieot jäivät löytymättä. Metsässä niitä varmaan olisi ollut. Kaikkien mielestä retki oli hieno. Museon alue on jo rauhallisena ympäristönäkin luonnonystävän keidas ja tulee sellaisena säilymäänkin. Alue on melko rehevä ja maaperä luo edellytykset monimuotoiselle kasvistolle. Kyllä siellä tutkittavaa riittää.

Kuvat ja teksti: Harri Maunumaa

 

Siinä velijes oli vielä enämmän pölöhön vikaa ku Iiskas.