Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Luonnonkukkapäivä 2019

Luonnonkukkapäivä 2019

Kukkapäivä koitti jälleen ja nyt kohteena oli Hirvijärven lintutornin ympäristö. Päivä oli lämmin ja aurinko paistoi, mikäpä oli retkeilemään lähtiessä. Odotukset olivat suuret meidän 14-henkisellä porukalla ja jo ensi metreillä luetteloitiin tavanomainen kasvisto: siinä killitteli voikukkaa, koiranputkea, kiiltopajua ja monia muita kasveja jotka löydetään useimmista paikoista. Koska oltiin järven rannalla, vesikasvit olivat erityishuomion kohteena. Kookasta saraa pysähdyttiin tutkimaan.  Koska saroja on vaikea tunnistaa ennen siemenvaihetta, kohde tuotti päänvaivaa, mutta lopulta päädyttiin vesisaraan. Myrkkykeisoa näkyi suurina kasvustoina ja sen myrkyllisyydestä puhuminen teki yleisöön suuren vaikutuksen.

kukat 2019

Vedestä pilkistävinä tunnistettiin lisäksi ainakin korpikaisla, ratamosarpio ja kurjenmiekka, jonka keltaisia kukkia oli rannalla valtoimenaan. Terttualpi pyrki keltaisine kukkineen myös esille. Tässä kohdassa joku taisi kastella kinttunsa kun piti päästä läheltä kasvia katsomaan. No sehän kuuluu tällaisen retken uhrauksiin! Tämän vuoden teemalaji on lumme, mutta tällä järvellä sitä ei ollut. Myöskään ulpukkaa ei näkynyt. Tässä yhteydessä täytyy mainita, että Hirvijärveä on muutama vuosi sitten ruopattu ja vedenpintaa nostettu ja kasvillisuus on rajun muutoksen jälkeen vasta hakemassa paikkaansa. Ehkäpä vuosien kuluttua nähdään uuttakin lajistoa.

Verkalleen löydettiin vielä uusia lajeja ja sitten saavuttiinkin lintutornin juurelle. Mukana olleille lapsille torniin kiipeäminen taisi olla kohokohta, se joka retkestä muistetaan. Hiljalleen käveltiin sitten takaisin ja keskusteltiin vielä kasveista ja omista kokemuksista. Retki oli kaikkien mielestä onnistunut ja saldona oli 60 tunnistettua kasvia.

Kuva ja teksti: Harri Maunumaa

 

Älä käpääle sitä, sullon paskaaset käret.