Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Kesäretki 2013

Kesäretki 2013

Tänä vuonna kesäretkeä ei tehtykään kovin kauas kotoa vaan lähdettiin patikoimaan Virtain Torisevalle. Lauantaiaamu 6.7. oli vähän kalsea ja aamupäivälle oli luvattu sadetta. Syystä tai toisesta lähtijöitäkään ei kertynyt neljää enempää joten tällä pienellä porukalla lähdimme liikkeelle. Sade ei onneksi haitannut; vain hetkittäin sateli hiukan.

Torisevan kolme pitkulaista rotkojärveä ovat syntyneet muinaisten aikojen myllerryksissä. Pystysuorat kallioseinämät kurkottelevat parinkymmenen metrin korkeuteen. Paikka on ollut matkailijoiden suosiossa eikä syyttä. Alaisen Torisevan pohjoispäässä on jo vuonna 1936 rakennettu kahvilarakennus jonka edustalta avautuva maisema lienee Suomen kuvatuimpia.

Kahvilaan vievän polun varrella on lehtomaista kasvillisuutta saniaisineen ja sinivuokkoineen. Kahvilan takaa lähtee luontopolku kiertämään järven jyrkkää itäpuolta.Toriseva 1

Polku seuraili paikoin aivan jyrkänteen reunaa. Korkeuserot olivat suuria, maasto kivikkoista ja sade liukastanut sopivasti kallion. Tänne ei huonojalkaisella ole kyllä asiaa! Maisemat olivat mahtavat, polku hyvin merkitty ja ilma mukavan raikas; mikäpä oli kävellessä.

Järven eteläpäässä kalliot jätettiin taakse ja polku kulki pitkälti tietä pitkin ja jatkoi vaihtelevassa metsämaastossa Kangasjärven rantoja seuraillen. Maasto oli mäntyä kasvavaa harjua. Harjun kainalossa oli nuotiopaikka jossa koitti kaivattu evästauko. Silloin pilvet alkoivat ohentua ja aurinko pilkisteli. Myöhemmin alkoi paistaa jo kuumasti jotta vaatteitakin sai vähentää.

toriseva 2

 

Lepotauon ja elpymisen jälkeen jatkettiin matkaa ja reitti jatkui tietä pitkin käyden jopa leirintäalueen mailla. Se närkästytti vähän; komea luontopolku oli vain alkumatkalla ja loppumatka tuntui väkisin venytetyltä matkan pituuden lisäämiseltä. Viimeinen osuus reitistä oli sentään komeaa metsää ja lopulta tupsahdimme takaisin kahvimökille. Siellä nautimme vielä kunnon kahvit. Luontopolku oli sopivan pituinen ja retki onnistunut vaikka sisälsikin vähän urbaanimpia osuuksia. Asutusta ja toimintaa on kuitenkin järvien ympärillä ja pelkästään metsässä pyöriessään polku jäisi kovin lyhyeksi.

Toriseva on valtakunnallisesti komea luontokohde jonka tenhosta kertoo paikan pitkä asutushistoria.toriseva 3

Kuvat ja teksti: Harri Maunumaa

 

 

 

 

 

 

 

 

Kyllä siinon sulla vain tuota
kauraa kylyvös aikamoonen flatares.