Sijainti: Pääsivu / Tietoa yhdistyksestä

Tietoa Luhurikasta

 

 

Luontoyhdistys Luhurikan perustamiskokous pidettiin 12.10.1992 paikallisten luontoaktiivien pohdittua tällaisen yhdistyksen ilmeistä tarvetta. Niinpä toiminta pyörähti käyntiin toiminta-ajatuksenaan edistää luonnonsuojelua ottamalla kantaa ja järjestämällä tapahtumia sekä tiedotusta. Ylläpidämme luontoharrastusta

Logoja –tutkimusta suunnaten voimavaroja etenkin lapsiin ja nuoriin. Toiminnassa on ollut paljon retkeilyä ja olemme kartoittaneet luontokohteita runsaasti. Vuosiin on mahtunut myös luontokoulua, kilpailuja ja lehtijuttuja. Toiminnan julkisuus ja näkyvyys luo myönteistä kuvaa ja vuosien mittaan yhdistys onkin kasvanut näkyväksi toimijaksi, jonka kannanotoilla on painoarvoa. Ympäristön muuttumisessa on aina haasteensa, mutta ryppyotsaisella vastustamisella ei yleensä voiteta mitään vaan kompromissihakuisilla neuvotteluilla. Maaseutupitäjässä on ymmärrettävä eri elinkeinojen toimintaedellytysten turvaaminen luonnon turmeltumisen paineissa.

Luhurikan toiminta-alueena on Jalasjärvi ja jäseniä on ollut n. 40 – 50. Se kuuluu Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiriin.

 

Mikä on luhurikka?

 

Luhurikka on eteläpohjalainen nimitys mesimarjalle (Rubus arcticus). Tuon makoisan marjan moni muistanee lapsuutensa tienpientareilta, mutta nykyään sen marjominen on heikkoa ainakin läntisessä Suomessa. Hyvin yleisenä sen punertavat kukat kuitenkin heinäkuussa hehkuvat monilla pientareilla ja kuuluvat olennaisesti kesän lämpimiin muistoihin.

 

Tule mukaan!

 

Resurssimme ovat pienet. Aktiiveja on vain kourallinen kuten monissa muissakin yhdistyksissä. Jos olet luontoharrastaja tai sinua kiinnostaa toiminta luonnon hyväksi, ota ihmeessä yhteyttä "Olisi vähän asiaa"-nappulasta ja liity jäseneksi. Tule ainakin mukaan retkille ja muihin tapahtumiin. Kynnystä mukaan tulolle ei ole; rentoon porukkaan mahtuu aina.

 

Jalasjärvi on nykyään osa Kurikkaa

Jalasjärvi on liittynyt vuoden 2016 alusta osaksi Kurikan kaupunkia. Kurikassa toimii ennestään toinen luontoyhdistys, Kurikan luontoseura. Teemme yhteistyötä, mutta toistaiseksi toimimme eri yhdistyksinä. Maatalousvaltainen Jalasjärvi tunnetaan Pohjanmaan porttina. Valtatiet 3 ja 19 halkaisevat pitäjää ja johdattavat Vaasaan ja Seinäjoelle. Elinkeinoelämä on vilkasta ja hyvin hoidettu maaseutumaisema luonnehtii näkymiä. Voimaperäinen maatalous on keskittynyt etenkin maidontuotantoon ja sen jalostukseen ja teollisuutta löytyy metallista aina sisustustekstiileihin. Jalasjärven luonto on pirstaloitunutta, sillä tasaisesti asuttuna pitäjänä kaikki alueet ovat olleet talouskäytössä eikä luonnontilaisia alueita juuri ole. Luontokohteet ovatkin yleensä pieniä, mutta tarjoavat silti luonnonystävälle esteettisiä elämyksiä. Itsenäisenä kuntana toimiessaan Jalasjärvi tunnettiin myös tuulimyllylogostaan. Sillä oli perusteensa, sillä aikoinaan pienviljelyvaltaisessa pitäjässä viuhuivat myllynsiivet melkein joka mäellä. Tervetuloa ohikulkijat ja varta vasten lähtevät, tutustumaan Jalasjärveen ja myös muuhun Kurikkaan; kyllä täällä vieraana pidetään. 

 

Sivuilla olevat sananpaukahdokset ovat Salme Henellin kirjasta "Oottako träillä? - Jalasjärven murresanakirja".

Oo ihimisiksi tai mä fletaasen.

               Museo