Sijainti: Pääsivu / Menneitä / Luonnonkukkapäivä 2018

Luonnonkukkapäivä 2018

Tänä vuonna tutkimme hautausmaan ympäristöä. Oletus oli, että ympäristössä olisi hautausmaalta levinneitä koriste- ja perinnekasveja, mutta niin ei ollut.

kukkaretkiSää oli aurinkoinen ja miltei liiankin lämmin kun 18 hengen ryhmämme lähti parkkipaikalta matkaan. Hautausmaan pohjoisreunalla on varjoisa tie ja sen varrella rehevää kasvillisuutta. Siitä luetteloitiin saman tien kaikki peruskasvit ja alue osoittautui lehtomaiseksi.  Yllätys oli, että lähes koko tienvarsi oli täynnään kotkansiipeä laajana pöheikkönä. Pohdittiin, olisiko se levinnyt hautausmaalta. Mahdollisesti, ja ainakin kasvupaikka oli sille mitä viihtyisin. Muita koristekasveja ei kuitenkaan löytynyt, mutta oliko ihmekään: hautausmaa rajautui massiiviseen kiviaitaan ja sen takana vielä tiheään kuusiaitaan. Kotkansiipi jäi lopulta arvoitukseksi. Todettiin myös, että hautausmaa on niin steriilisti hoidettu ettei siellä lyhyen nurmen lisäksi kasva mitään ylimääräistä hautojen ulkopuolella.

Tien varrelta ja pienestä metsiköstä hautausmaan länsisivulla löytyi lehtomaista kasvillisuuttakotkansiipi sudenmarjoineen ja metsätähtineen. Kieloa ei nähty. Valtavia kuusia kasvoi sateenvarjoina yllämme. Metsä-ja kangasmaitikan eroa tutkittiin. Metsikön jälkeen käännyimme heinäniitylle jossa varsinkin metsäkurjenpolvi kukki valtoimenaan. Sitä ihasteltiin ja yhtä mieltä oltiin siitä, että kyllä luonnonniitty voikin olla kaunis. Ukonputken ja karhunputken eroja myös vertailtiin ja heinälajeja yritettiin määrittää.

Aurinko lämmitti kuumasti ja kierros alkoi olla tehtynä. Saldoksi saatiin 60 kasvilajia. Osallistujat olivat tyytyväisiä ja tunsivat saaneensa oppia retkeltä. Joku kotipihan kasvikin sai lopulta nimen. Mikäs sen mukavampaa, kiva porukka, auringonpaiste ja värikkäät kukat!

Kuvat ja teksti: Harri Maunumaa

On ne ny konhollisia nuo uurenaikaaset takit ku tuon vyönki pitää riippua tuola perseen päällä.