Kesän 2004 luontokoulu 3. - 5. -luokkalaisille
Linturetki 15.5 Hirvijärven lintutorneille


Kuva: Jussi Paulasaari
Innokkaita ja jo hurjan paljon linnuista tietäviä oppilaita suunnisti Hirvijärven lintutorneille. Ensiksi mentiin Ventelän tornille. Oppilaat olivatkin pukeutuneet asianmukaisesti elikkä lämpöisesti ja tarvittavat välineet - kiikarit ja lintukirjat - olivat mukana.
Lopuksi käytiin staijjailemassa ns Rapalahden tornilla. Erityisesti matka maantien varresta tornille oli kuin pieni viidakkoseikkailu. Paljon oli tiheäkasvustoisen polun varressa musta- ja punaherukkapensaita. Muistattekos kuinka herukkapensaat erotti toisistaan, kun niissä ei vielä ole marjoja? Torni vähän keinahteli kun 14 oppilasta ja 7 vetäjää keikkui yläilmoissa. Tornista näkyi läheisessä kosteikossa oleva joutsenen pesä sekä aivan kivenheiton päässä siitä rauhallisesti oleileva kurki. Ilmeisesti näillä ei ole rinnakkaiselossaan moittimista.
Linturetkellä havaittiin seuraavat lajit:
Joutsen
Haapana
Tavi
Sinisorsa
Jouhisorsa
Heinätavi
Lapasorsa
Tukkasotka
Telkkä
Uivelo
Fasaani
Nokikana
Kurki
Kapustarinta
Töyhtöhyyppä
Suokukko
Kuovi
Liro
Pikkulokki
Naurulokki
Harmaalokki
Kesykyyhky
Sepelkyyhky
Haarapääsky
Räystäspääsky
Keltavästäräkki
Västäräkki
Räkättirastas
Ruokokerttunen
Pajulintu
Kirjosieppo
Talitiainen
Harakka
Naakka
Varis
Varpunen
Peippo
Keltasirkku
Pajusirkku
Yhteensä 39 lajia.
Kasviretki 19.6 Komsin koulun alueella
Vaikka kesäloma on täydessä vauhdissa, löytyi vielä 7 innokasta ( 4 tyttöä ja 3 poikaa ) tälle kesän ensimmäiselle kasviretkelle. Mahtavaa tietomäärää löytyi luontokoululaisilta kasvienkin suhteen. Usein piti opettajienkin kurkistaa kasvikirjasta - lajeja nimittäin ei niin helppo ole erottaa toisistaan. Voikukkiakin on viidettä sataa !!! eri tyyppiä. No me ei niitä ruvettu tällä kertaa tyypittelemään - vähän maisteltiin kyllä;-)
Yksi lajierottelu käytiin kyllä seikkaperäisesti läpi. Sen osaamalla voi aikuisenakin ylpeillä. Jokainen luontokoululainen osaa nyt varmasti erottaa koiranputken ja kuminan toisistaan - eikö vain ?
Paljon nähtiin ja heinäkuun kasviretkeä varten "merkattiin" muutama laji, jotka eivät vielä ole kukassa mutta lehdet jo paljastivat, mitä sieltä on tulemassa.
Kasviretkellä löydettiin 82 lajia:
Kumina Valkoapila Piharatamo Lillukka Harmaaleppä Metsäkurjenpolvi Pietaryrtti (nappikukka) Mesimarja (luhurikka) Koiranputki Oravanmarja Aho-orvokki Käenkaali (Ketunleipä) Suo-orvokki Murmitädyke Mesiangervo Metsäalvejuuri Metsäimarre Punaherukka Lipstikka Rönsyleinikki Nokkonen Maitohorsma Niittysuolaheinä Peltokorte Poimulehti Kevätpiippo Metsäruusu Niittyleinikki Rikka voikukka (n. 400 lajia suomessa) Heinätähtimö Ukonputki Tuomi Pihatähtimö (muro) Haapa Hiirenvirna Kielo Nurmikka Ojakellukka Nurmipuntarpää Kultapiisku Lillukka Metsäkorte Mustikka Puolukka Metsätähti Nurmihärkki Syreeni Pihlaja Punaapila Huopaohdake Peltoohdake Siankärsämö Metsämaitikka Hevonhierakka Vanamo Riidenlieko Polkusara Seinäsammal Kerrossammal Sulkasammal Karhunsammal Rahkasammal Karvejäkälä Naava Hirvenjäkälä Vehnä Rohtovirmajuuri Lemmikki Harakankello Maahumala Keltamatara Ruohosipuli Päivänkakkara Siperian hernepensas Metsälauha Käenkukka Punanata Suopayrtti Lehtoakileija Peltohanhikki Timotei Pihasaunio
Kasviretki 17.7 Löyhingille ja Lamminjärvelle
Kesäloma on kuumimmillaan, ja vain neljä innokasta (kolme poikaa ja yksi tyttö) muistivat lähteä kasviretkelle. Tällä kertaa seikkailimme kahdessa eri biotoopissa, eli suolla ja rannalla... Suokasvit todennettiin Löyhinginnevalla ja rantakasvit vanhan urheilukentän sekä Lamminjärven ympäristössä. Luontokoululaiset tunnistivat lähes puolet kasveista itse, mutta olipa tuossa aika lailla uusia lajeja heillekkin. Kasvikirja oli edelleen tärkeä opus mukana, ja opettajat siinä parin kasvin kohdalla väittelivät hetken aikaa, mistä kasvista on kyse, mutta kirjastahan se sitten osaksi selvisi, ja viimeistään siinä vaiheessa kun löytyi se toinen kiistanalainen kasvi (Ranta- ja Luhtamatara). Valitettavasti heinäkuun kasviretkellä emme muistaneet poiketa Hirvijärven koulun ympäristössä tarkistamassa niitä muutamaa kasvia, jotka merkittiin myöhempää uudelleen tunnistamista varten. Päivän saldo 92 lajia... Jos olisi ollut aikaa vielä puolituntia, niin varmasti oltaisiin päästy yli sadan, kenties jopa yli 110 lajin.... Myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana seikkailemme vielä sienimetsässä, jonka ohessa on todistusten jako. Tunnistetut kasvit Löyhinginneva: Suopursu Vaivaiskoivu Juolukka Valokki Kanerva Tupasvilla Karhunsammal Rahkasammal Variksenmarja Harmaaporonjäkälä Pyöreälehtinen kihokki Rahkasara Pikkukarpalo Isokarpalo Palleroporonjäkälä Jokapaikansara Hieskoivu Mänty Mustikka Nurmipiippo Luhtarölli Polkusara Vesisara Maitohorsma Puna-apila Jouhivihvilä Yht: 26 lajia Löyhinginnevalta Lamminjärven ympäristö: Myrkkykeiso Karhunputki Kurjenjalka Juolavehnä Uistinvita Piharatamo Rantapuntarpää Nurmihärkki Rönsyleinikki Pietaryrtti Kurjenjalka Timotei Nurmipuntarpää Rantamatara Luhtamatara Terttualpi Lehtohorsma Peltosaunio Pelto-ohdake Leskenlehti Harmaaleppä Nokkonen Kurjenmiekka Luhtavuohennokka Ulpukka Rohtovirmajuuri Siankärsämö Ojakärsämö Niittynätkelmä Mesiangervo Karheapillike Pujo Pikkulimaska Korpikaisla Ojasorsimo Rantalpi Kiiltopaju Hiidenvirna Sarjakeltamo Kumina Valkoapila Nurminata Rantamatara Alsikeapila Kultapiisku Harakankello Kissankello Rikkavoikukka Korpialvejuuri Hiirenporras Niittyjuolaheinä Käenkukka Päivänkakkara Musta-apila Heinätähtimö Hopeapaju Silmäruoho Lehtosinilatva Pikkulaukku Ratamosarpio Lupiini Mustaviinimarja Tervaleppä Nokkonen Niittyleinikki Nurmimaamuna (sieni) Yht: 66 lajia Lamminjärveltä Koko päivän saldo: 92 lajia, joista yksi on sieni...
Sieniretki 28.8 Komsin koulun alueelle sekä
luontokoulun päätöstilaisuus
Vihoviimeinen luontokoulupäivä tältä vuodelta on lopuillaan ja päivää vietettiin sienten parissa Komsin koulun takana olevassa metsikössä. Useita sienilajeja metsästä löytyikin, sappitatteja, orakkaita, punahaperoita... Maistelimme myös mm. orakkaita, herkkutatteja ja kanttarelleja (sappitatti jätettiin rauhaan;) Tunnelma oli iloinen, ehkä hieman haikea kun kerran viimeistä luontokoulupäivää vietettiin. Todistuksien jaolla ja mehun nauttimisella päätettiin tämä neljän luontokoulukerran rupeama Wilholassa. Saapa nähdä miten ensikesänä, jos luontokoulu järjestetään, moniko tuttu oppilas tulee mukaan. Jalasjärven luontoyhdistys Luhurikka ry. kiittää kaikkia reippaita luontokoululaisia kuluneesta kesästä.
Joutavas plaraamises ne kirijat kuluu muttei oikias lukemises.