Sijainti: Pääsivu / Puroista syntyy virta -pienvesihanke / Öringers vinter

Öringers vinter


Vintern tryggar de små vattendragen


Talvikuva

Det ser ut som de senaste årens långa räcka av varma och flödesrika vintrar är till ända och att vi äntligen får njuta av en ”riktig” vinter i hela vårt land. Vintern är en viktig del av årscykeln och den innebär att naturen får vila. Detta är speciellt viktigt i fråga om vattendragen, eftersom belastningen på dem är som lägst under vintern.

”Det är i synnerhet de små vattendragen som drar nytta av en riktigt kall och snörik vinter” berättar Finlands Naturskyddsförbunds småvattenkoordinator Teemu Tuovinen.
”Under dåliga varma vintrar utsätts de små vattendragen hela tiden för en kraftig belastning. Variationerna i strömningen medför att närsalter och fasta partiklar, som en följd av erosion, sköljs ut i vattendraget. En process där tjälbildning omväxlar med smältning åstadkommer erosion, vilket medför att strandbrinken spricker upp och faller sönder. En snörik och kall vinter innebär ett helt annat läge”, fortsätter Tuovinen. Vattnet i bäckarna har nu klarnat upp och den vilande naturen mår bra.

Majoriteten av vattendragens tillrinningsområden har förändrats av de dikningar som tidigare utförts. Detta innebär att den viktigaste delen av vattenförsörjningen för ett vattendrag i dag utgörs av odikade myrmarker och grundvattenflöden från källor. Dessa naturliga vinterflöden innebär att bäckarna kan hämta andan under vintern. Flödena är små men vattnet är desto klarare och renare. Ifall flödet blir alltför lågt kan en bäck tyvärr  bottenfrysa under en extremt kall vinter.
 

 

 

 

En öringsbäck om vintern


Öringens vinter
En rejält kall och snörik vinter är viktig för fiskfaunan, i synnerhet för öringen, och bottendjuren. Öringen leker på senhösten. Romkornen ligger under vinter i grusbäddar i forsar och kläcks på våren. Vintern är en kritisk tid med tanke på hela beståndets överlevnad. En stor del av romkornen kan förstöras som en följd av försämrade förhållanden, under en varm och regnrik höst. Även många andra arter drar nytta av en riktig vinter. Flodkräftor och flodpärlmusslor är speciellt beroende av en god vattenkvalitet eftersom de inte kan förflytta sig långa sträckor i jakt på bättre livsmiljö.  Strömstarens möjligheter att fånga insekter är avsevärt större i ett grund fors med klart vatten, än i en fåra fylld med grumligt vatten, orsakat av en vinteröversvämning.



Klimatförändringen utgör ett hotTaomenenpoikaset
Den mångomtalade klimatförändringen innebär mera problem även för vattendragen. Genom att med alla till buds stående medel motverka klimatförändringen kan vi bidra till att vintrarna så länge som möjligt hålls likadana som den nuvarande. De små vattendragen påverkas redan av så många negativa faktorer att deras existens är hotad. Endast omfattande vattenskyddsåtgärder kan förbättra deras tillstånd. Av de små vattendragen i vårt land kan endast någon procent numera sägas vara i gott skick. Finlands Naturskyddsförbunds projekt  ”Bäckar blir till ström”  arbetar för småvattendragen i samarbete med företaget Kraft&Kultur. Detta projekt har som målsättning att restaurera små vattendrag och att höja kunskapsnivån om de små vattendragen.

 

Öringsyngel i skyddsplatser i en bäck som får sin början i en källa.    

 
BW/TT 29.1.2010