Sijainti: Pääsivu / Jemma / Kontiais- ja siilihavainnot / Siilihavainnot

Siilihavainnot

Siilin (Erinaceus europaeus) esiintymisestä Lounais-Suomessa

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri kartoitti kesällä 2006 maakunnan siilejä. Havaintoja kerättiin yleisöltä lajin nykyesiintymisen kartoittamiseksi. Yhteistyökumppanina toimi Lounais-Suomen ympäristökeskus. Siilihavaintoja on kertynyt noin 340.

Havaintoja kerättiin erityisellä lomakkeella Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin internetsivuilla ja havaintoja otettiin vastaan myös sähköpostilla ja puhelimitse.

Esiintyminen Varsinais-Suomessa

Yleisökyselyn perusteella Lounais-Suomen vahvin siilikanta on Turun seudulla. Turun kaupungin alueelta ilmoitettiin 126 siilihavaintoa, jotka koskivat 194 siiliyksilöä.

Turun länsinaapurista Raisiosta saatiin 28 havaintoa, jotka koskivat 40 yksilöä. Raisiossa siilit tuntuvat viihtyvän ainakin keskustan tuntumassa Ihalassa (10 havaintoa) ja Varppeenseudulla (6 havaintoa) sekä etäämmällä Inkoisissa (5 havaintoa). Havaintoja saatiin myös Vaisaaresta, Lumparlasta, Tikanmaalta ja valtatie kahdeksan itäpuolelta Kuloisista. Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistyksen vuonna 2004 tekemässä kyselyssä siilihavaintoja saatiin Raision alueelta 39, jotka sijoittuivat kaikki valtatien länsipuolelle. Kyselyyn vastanneista 70 % arvioi siilien vähentyneen asuinalueeltaan edeltävinä vuosina. Näiden kyselyiden perusteella voidaan kuitenkin arvella, että Raisiossa elää ainakin paikoin elinvoimainen siilikanta.

Kaarinasta ja Naantalista havaintoja saatiin kummastakin vain seitsemän. Kaarinassa siilejä havaittiin Hovirinnan asuinalueella ja keskustan itäpuolella Kesämäen ja Rauhalinnan alueilla sekä Kuusiston saaren linnanraunioilla. Naantalin kaikki havainnot olivat keskustan alueelta, Luonnonmaan saarelta havaintoja ei tullut yhtään.

siilis

Liedosta ilmoitettiin yhdeksän havaintoa, jotka koskivat 22 yksilöä. Ruskolta ilmoitettiin neljä havaintoa ja Aurasta yhdeksän havaintoa, jotka koskivat peräti 34 yksilöä. Auran havainnot sijoittuivat keskustan ja Kirkonkulman alueille ja Ruskolta kolme havaintoa ilmoitettiin keskustasta ja yksi Munittulasta. Vahdolta ja Yläneeltä ei kyselyyn tullut yhtään siilihavaintoa. Pöytyän kunnan alueelta saatiin viisi ilmoitusta, kaikki Kyrön keskustan alueelta.

Salon seudulla on ilmeisesti melko runsas siilikanta ja alueella kahtena edeltävänä kesänä tehdyt yleisökyselyt todennäköisesti heikensivät ilmoitusaktiivisuutta vuoden 2006 kyselyyn. Näissä kyselyissä havaittiin Halikon olevan Salon seudun runsainta siilialuetta ja saatiin viitteitä siilin taantumisesta Salon keskustan alueella. Perniöstä, Muurlasta ja Kiskosta saatiin vain yksittäisiä havaintoja, samoin kun Perttelistä ja Somerolta. Kiikalasta, Suomusjärveltä, Koskelta tai Sauvosta havaintoja ei saatu lainkaan.

karttasiili

Kemiön saarelta siilihavaintoja ilmoitettiin keskustan alueelta sekä Kiilasta, Sandöstä ja Vestlaxista. Keskustan alueelta ilmoitettiin kymmenen yksilöä, joten alueella asuu ilmeisesti elinvoimainen siilikanta. Dragsfjärdistä tai Västanfjärdistä ei havaintoja tullut. Paraisilla siilejä nähtiin keskustan itäpuolella Tennbyssä, mutta saaristokunnista Nauvosta tai Korppoosta havaintoja ei saatu. Houtskarin Näsbyn kylästä tehtiin ilmoitus yksittäisestä siilistä. Kuitenkin on huomattava, että kyselyä ei julkaistu ruotsin kielellä, mikä saattoi vaikuttaa merkittävästi ilmoitusaktiivisuuteen ruotsinkielisten saaristokuntien osalta. Tämän kyselyn perusteella ei siis pidä tehdä päätelmiä siilin levinneisyydestä ruotsinkielisillä alueilla.

« maaliskuu 2021 »
maaliskuu
matiketopelasu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031