Sijainti: Pääsivu / Luontohelmet

Luontohelmikohteet

100 luontohelmeä -kampanja järjestettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi ja siinä esiteltiin 100 kansallisesti merkittävää mutta uhanalaista luontokohdetta, jotka haluamme jättää perinnöksi jälkipolville. Kampanja on loppunut mutta luontohelmet ansaitsevat edelleen esittelynsä. Tässä esitellään Varsinais-Suomen luontohelmet.

Kuva: Sanna-Mari Kunttu

Kampanjaan mukaan valikoituneet kohteet ovat oikeita varsinaissuomalaisia helmiä. Ne ovat luontotyypeiltään ja lajistoltaan rikkaita. Varsinais-Suomen luonto onkin hyvin monipuolinen. Useimmat Suomen luontotyypit löytyvät maakunnasta. Luontohelmet esittelevät muutaman arvokkaan luontotyypin, jotka ovat myös suosittuja retkikohteita. Paikallisyhdistyksen järjestävätkin retkiä luontohelmiin juhlavuoden aikana.

Varsinais-Suomen luontohelmet


Hyyppäjänharju
Kuva: Jarmo Markkanen
Hyyppäränharju
Luonnoltaan hyvin monipuoliselta Hyyppärän harjualueelta löytyy harjujen lisäksi soita, lähteitä, lampia, järviä ja kallioita. Alueella sijaitseva noin 2,5 metriä syvä Kultalähde on suojelullisesti arvokas ja siihen liittyy lukuisia puroja ja pieniä lähteitä. Harjualueen yli kulkeva opastettu luontopolku johdattaa retkeilijän tutkimusmatkalle hienoihin harjumaisemiin.


Kiskonjoki
Kuva: Jarmo Markkanen
Kiskonjoki
Monin osin luonnontilaisena säilynyt jokimaisema on kaunista katseltavaa, ja viime vuosina siellä on todettu jo lohen luontaista lisääntymistä. Tämän kulttuurimaisemassa virtaavan joen valuma-alueesta 70 prosenttia on metsien peittämää. Joen varrella on runsaasti merkkejä ihmisten toiminnasta ja asutuksista eri vuosisadoilta, jopa 1500-luvulta saakka.


Purunpää
Kuva: Sanna-Mari Kunttu
Purunpää
Purunpää on maisemallisesti ainutlaatuinen metsäinen ja korkeakallioinen niemi Saaristomeren laidalla. Alueen rantametsät ovat rakentamattomia ja lähes luonnontilaisia. Purunpään korkeimmalta kohdalta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala Saaristomerelle - yhdelle Suomen kansallismaisemista.


kaatuneetpuutMiika_MehtalaCC_BYNCSA_2.0.jpg
Kuva: Miika Mehtala
Ruissalo
Ruissalo (ruots. Runsala) on Turun kaupunkiin kuuluva saari aivan Turun edustalla. Suomen mittakaavassa Ruissalo on arvokas ja monipuolinen alue luonnon ja kulttuurihistorian vuoksi. Saarelta löytyy myös kaksi luonnonsuojelualuetta. Rantoja värittävät vanhat pitsihuvilat, ja luonnonvaraisten kasvien sekä eläinten lisäksi saarelta löytyy kasvitieteellinen puutarha.


Ketoneilikka
Kuva: ikkunasuomenluontoon.fi/Gugi
Turun muinaiskedot
Kedot ovat osa turkulaista lähiluontoa, ja kuuluvat kaupunkilaisten tärkeisiin virkistyskohteisiin. Kedot ovat oikopolkuja asuinalueiden välillä, kaupunkilaisten takapihoja sekä laajalti käytettyjä ulkoilureitistöjä. Runsaan muinaistulokaslajistonsa vuoksi kedoilla on myös kulttuurihistoriallista arvoa.


Untamala
Kuva: Päivi Sandelin
Untamala
Untamala on tiivis, poikkeuksellisen hyvin säilynyt harjulle rakennettu raittikylä, jossa on ollut asutusta kivikaudelta alkaen. Rautakauden ajasta kertovat poikkeuksellisen runsaat kiinteät muinaisjäännökset, muinaiset terassipellot, kalmistot ja viisi kuppikiveä. Tämän nykyäänkin toimivan kyläyhteisön alueelle sijoittuu paitsi kaunista ja perinteistä kasvillisuutta, muinaista historian havinaa ja mielenkiintoisia tarinoita.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri on Suomen luonnonsuojeluliiton maakuntajärjestö, joka edistää toimialueensa luonnon- ja ympäristönsuojelua.

« tammikuu 2019 »
tammikuu
matiketopelasu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031