Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Susiaita-hanke

Susiaita-hanke - susiasiaa aidan molemmin puolin

 

susi_5_QF0Q4134.jpg
Suden kuvasi Ari Kuusela

 

HANKE ON PÄÄTTYNYT.

Kiitämme kaikkia yhteistyössä mukana olleita.


Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri käynnisti toukokuussa 2016 vuoden loppuun saakka kestävän SusiAita-hankkeen. Hanke lähti liikkeelle paikallisten asukkaiden ja luonnonsuojelijoiden yhteisestä näkemyksestä, että susialueella tarvitaan kohdennettua neuvontaa ja uudenlaisia yhteisiä toimintatapoja. Hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Suomen Riistakeskus Varsinais-Suomi. Hanketta rahoitti Ykkösakseli ry, joka saa rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosina 2014-2020.

Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji ja rauhoitettu poronhoitoalueen eteläpuolella. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli vuoden 2016 helmikuun lopussa 200–235 sutta. Varsinais-Suomessa susia on arviolta 25-30 yksilöä ja useita lisääntyviä laumoja. Vuoden 2015 keväällä Salon ja Raaseporin rajalle muodostui Salon seudun ensimmäinen susireviiri.

Salon seudulla on runsaasti lammas- ja muuta karjataloutta sekä hevosia ja muita eläimiä harrasteenaan tai lemmikkinään pitäviä ihmisiä. Eläintenomistajilla on susialueilla huoli ulkona laiduntavien tai ulkoilevien eläinten turvallisuudesta. Myös perinnemaisemia hoidetaan pääasiassa nautakarjalla ja lampailla. Näiden alueiden hoito vaarantuu, jos niitä ei susivahinkojen pelossa enää hoideta laiduntamalla.

Riistanhoidolle ja metsästykselle sudet voivat aiheuttaa suoraa haittaa ennen muuta vahingoittamalla ja tappamalla metsästyskoiria. Susialueilla tarvitaankin uusia ideoita ja välineitä metsästysvahinkojen välttämiseksi ja koirien suojaamiseksi.

Yhteistyökumppanit:

  • Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry: Sanna Tikander050 505 5324, sanna.tikander(at)gmail.com
  • Suomen riistakeskus: Jörgen Hermansson, 029 431 2342, jorgen.hermansson(at)riista.fi
  • Ykkösakseli ry: Maarit Teuri0400 982 236, maarit.teuri@ykkosakseli.fi

 

Tutustu hankkeeseen:

Hanke jakoi tietoa sekä järjesti asiantuntija- ja yleisötilaisuuksia, julkaisi esitteitä ja järjesti pienimuotoisia demonstraatioita siitä, miten koti- ja tuotantoeläimet voidaan suojata susilta ja miten susivahinkoihin voidaan varautua. Tilaisuudet olivat maksuttomia ja niihin oli vapaa pääsy.

EU maaseuturahasto ja Leader