Sijainti: Pääsivu / Haukiputaan luonnonsuojeluyhdistys / Tiedotteet / Suonäyttely Jatulissa 6.4.-17.5.2009

Suonäyttely Jatulissa 6.4.-17.5.2009

Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin laatima Ei mitään joutomaata –suonäyttely on esillä Haukiputaan Vapaa-aikakeskus Jatulissa 6.4.-17.5.2009, Jokelantie 20. Näyttely on kiertänyt ympäri Pohjois-Pohjanmaan kuntia. Haukiputaalle näyttely tuotiin Pudasjärveltä ja seuraavaksi se menee Kiiminkiin.

Näyttely koostuu kuudesta taulusta, joiden viesti on:

1. Suo ei ole mitään joutomaata,
2. vaan monipuolinen ekosysteemipalvelija:
3. hiilivarasto ja -nielu,
4. virtausten säätelijä,
5. luonnon antimien runsaudensarvi ja
6. monimuotoisen supisuomalaisen alkuperäisluonnon ylläpitäjä.

Näyttelyllään luonnonsuojelupiiri haluaa julkistaa suoluonnon uhanalaisuutta. Suojelualueiden ulkopuolinen suoluonto on käymässä vähiin. Peräti 96 % soisista luontotyypeistä on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä Lapin ja Koillismaan eteläpuolella.
Reilusti yli puolet alkuperäisestä suoalasta on menettänyt luonnontilansa vilkkaan ojitustoiminnan takia. Lisäksi turveteollisuudelle kelpaavat parhaiten juuri luonnontilaiset suot.

Näyttelyssä huomion saavat turpeenkaivuun uhkaamat luonnontilaiset Muhoksen Kivisuo, Ylikiimingin Värkkisuo, Kärsämäen Rimpineva ja Savineva, Pyhännän Kuohunneva, Haapaveden Isoneva ja Sievin Ylä-Säilynneva. Luonnonsuojelupiirin mielestä tilansa säilyttämisen ansaitsevat kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset ja ennallistamiskelpoiset suot. Ne on suojeltava yksinkertaisesti kieltämällä niiden kuivatus. Myös turpeen energiahyödyntämisestä on luovuttava kokonaan lähitulevaisuudessa, jotta mittavat kasvihuonekaasujen päästövähennykset pystytään toteuttamaan.

Suonäyttely on osa luonnonsuojeluliiton 70-vuotisjuhlavuoden toimintaa. Sen kokosi Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin työryhmä: Mauri Huhtala, Hannu Karvonen, Juha Ollila, Esko Saari, Saara Salmela ja Merja Ylönen.

Suoluontoa ovat kuvanneet Juha Ollila (Kivisuo, Värkkisuo, Poikainlammit-Karhusuo ja Tyräsuo) ja Mauri Huhtala (Isoneva, Kuohunneva, Rimpineva, Savineva ja Ylä-Säilynneva).