Sijainti: Pääsivu / Suomi 100 – Etelä-Häme 6

Suomi 100 – Etelä-Häme 6

Suomi 100 – Etelä-Häme 6

Teivaan Häränsilmä

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Suomen luonnonsuojeluliitossa nostetaan valokeilaan sata luontohelmeä kautta valtakunnan. Luontohelmikohteilla järjestetään vuoden 2017 aikana retkiä ja tapahtumia, joissa rohkaistaan kansalaisia, maanomistajia ja sidosryhmiä vaalimaan sitä, mikä luonnollisesti tekee Suomesta suomalaisen. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin alueelta helmikohteita valittiin kuusi – kolme Kanta-Hämeestä ja kolme Päijät-Hämeestä.

  •  Ahvenisto, Hämeenlinna. Yli 50-vuotias luonnonsuojelualue sijaitsee kaupunkiasutuksen välissä ja on aina ollut kaupunkilaisille tärkeä ulkoilualue. Kaupungin suosituimman uimarannan rinnalla harjulta voi löytää maakuntatunnukset kylmänkukan ja ilveksen.
  • Evo, Lammi (Hämeenlinna). Etelä-Suomessa poikkeuksellisen laaja yhtenäinen metsäalue sisältää soita, järviä, lampia, lähteitä, harvinaista ja uhanalaista lajistoa. Hyvin varustetut virkistysreitit ja leirialueet houkuttelevat majavamaisemiin runsaasti kulkijoita Etelä-Suomesta.
  • Kaivostenoja, Hauho (Hämeenlinna). Erämainen harjukorpi- ja lehtokokonaisuus Poutunkankaan jäätikköjokitasanteelta Ruskeanmullanharjulle. Lähteistä alkunsa saava vesistö päättyy Särkemäjärveen, jossa sijaitsee valtakunnan suurimpia kelluvia saaria.
  • Nynäsinsalo, Heinola. Laaja asumaton metsäalue kaupungin kupeessa, Jyrängönvirran ja Vierumäen Urheiluopiston välissä. Juustopolku ja Ilvesharjun reitti ovat tärkeitä ulkoilu- marjastus- ja sienestysalueita kaupunkilaisille ja Urheiluopiston asiakkaille.
  • Teivaa, Lahti. Salpausselän, tuon maamme merkittävimmän geologisen nähtävyyden muinaisrannat näyttäytyvät edustavimmillaan kävelymatkan päässä vilkkaan kaupungin linja-autoasemalta. Luonnonsuojeluyhdistys on luonnostellut Teivaalan rinteeseen jääkausipolkua.
  • Tiirismaa, Hollola. Kvartsiittivuori kohoaa Salpausselän mutkassa 140 metriä Vesijärven yläpuolelle ja on Etelä-Suomen korkein kohta – 223 m merenpinnan yläpuolella. Pirunpesän kalliorotko on hämmästyttänyt ulkoilijoita ja matkailijoita jo ennen itsenäistymistä.

Turvataan yhdessä mm. näiden juhlakohteiden säilyminen ja luonnon monimuotoisuus uudelle satavuotisjaksolle ja tuleville sukupolville. Tapahtumista tiedotetaan vuonna 2017 mm. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin verkkosivuilla (http://www.sll.fi/etela-hame/events_listing) ja Facebookissa.

 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Petri Honkanen, ephonkanen@gmail.com, 041-593 420

aluesihteeri Karri Jutila, karri.jutila@sll.fi, 050-5768 953