Sijainti: Pääsivu / Lepakkotoiminta

Lepakkotoiminta

Vihdin Luonto ry on aktiivinen lepakoiden suojelussa. Olemme muutamana vuonna järjestäneet elo/syyskuussa lepakkoretkiä iltaisin. Retket ajoitetaan loppukesään siksi, että pimeä tulee aikaisemmin ja koululaiset jaksavat perjantaisin valvoa kuullakseen ja joskus myös nähdäkseen salaperäisia nahkasiipiä. Retkiä on järjestetty eri puolilla kuntaa, jotta monilla olisi mahdollisuus osallistua.

Lepakot lentävät auringon laskun jälkeen pimeän tultua. Aktiivisimmillaan ne ovat ilta- ja aamuyöstä. Ne lentävät kauniilla säällä, silloin kun niiden ruoka eli hyönteiset lentävät.

Lepakot horrostavat talvet. Talvehtimispaikoista halutaan tietoa, koska tutkimus kaipaa lisää havaintoja. Osa lajeista muuttaa satojakin kilometrejä. Muuttoreittejä tutkitaan ja tunnetaan vielä vähän. Lepakot lentävät yleensä +5 asteessa ja sitä lämpimämmällä ilmalla. Joitakin harvoja on tavattu sitä kylmemmässä säässä, ilmeisesti muuton yhteydessä.

Kesäisin lepakot ovat päiväpiiloissaan valoisana aikana. Piiloja voi löytyä rakennuksien koloista, vinteiltä, kellareista ja laiturien alta. Lepakot ovat rauhoitettuja eikä niitä saa häiritä. Tutkijakin tarvitsee luvan lepakkojen rengastamiseen.

Vuonna 2010 suomalaiseen lepakkotutkimukseen saatiin merkittävä lisä. Siteitä Vihtiinkin omaava tutkija Terhi Wermudsen väitteli tohtoriksi lepakoista. Tutkimusta tehtiin vuosia Suomessa ja Virossa ja siinä selvitettiin lepakoiden talvehtimista laajasti. Tutkimuksessa selvisi mm. se, että lepakot vaihtavat talvehtimispaikkaansa vähentääkseen energian kulutusta. Maallikkoa hämmästyttää tieto, että nahkasiivet lentävät pakkassäässäkin etsien uusia sijoja talvehtia. Lajien talvipiiloissa on eroja ja niiden pyyntipaikoissakin on erilaisia vaatimuksia. Toiset lajit karttavat valoa, toiset jopa pyydystävät katuvalojen piirissä. Nämä uudet tiedot ovat avuksi kaavoituksessa, sillä lepakot ovat tiukan suojelun piirissä, eikä niiden lepo-, talvehtimis- ja ruokailupaikkoja saa hävittää. Lue lisää tutkimuksesta: http://www.metla.fi/dissertationes/df111-abstrakti.htm

Ilmoita havainnoistasi www.hatikka.fi.

Lisätietoja epakoista Suomen Lepakkotieteellinen Yhdistys ry:n sivuilta: www.lepakko.fi

SLTYn lepakkofoorumilla,
http://www.lepakko.fi/foorumi, voi käydä keskustelemassa lepakoista ja kaikesta niihin liittyvästä!

Lepakkohavaintoja voi ilmoittaa osoitteeseen:http://www.lepakkohavainnot.info/

Lue myös:

Eräs lepakkokokemus
http://torppablogi.blogspot.com/2010/07/lepakot-ja-luteet.html

Ovatko lepakot ihmiselle vaarallisia?