Sijainti: Pääsivu / Yhteistyöllä raakut ja vaelluskalat takaisin Luontohelmi Mustionjokeen

Yhteistyöllä raakut ja vaelluskalat takaisin Luontohelmi Mustionjokeen

Mustionjoki on valittu yhdeksi Suomen luonnonsuojeluliiton sadasta luontohelmestä. Jokea kunnostetaan nyt vaelluskaloille ja jokihelmisimpukalle sopivaksi EU-hankkeen avulla.

Mustionjoki Suomi 100 Luontohelmi
Aitojokikorento Mustionjoella. Kuva: Esa Ervasti

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri järjesti lauantaina 13.5. "Mustionjoki helmeilee" -seminaarin luontoretkineen. Mukana olivat myös Raaseporin Luonto sekä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö. Tapahtuma oli osa Suomen luonnonsuojeluliiton ja sen Uudenmaan piirin "100 luontohelmeä" -juhlavuosihanketta. Uudenmaan luontohelmet hanke on saanut Uudenmaan liiton Suomi 100 -rahoitusta.

Karjaanjoen vesistöalueeseen kuuluva Mustionjoki on kulttuurihistoriallinen elämysreitti. Sen varrella ovat muun muassa Mustion linna sekä Billnäsin ja Åminneforsin ruukkimiljööt. "Nyt Mustionjokea kunnostetaan vaelluskaloille ja jokihelmisimpukoille eli raakuille sopivaksi EU:n osin rahoittamalla FRESHABIT LIFE IP -hankkeessa", kertoo hankkeen tiedottaja Hilkka Peltola Suomen luonnonsuojeluliitosta. "Tavoitteena on pelastaa Mustionjoen alkuperäinen raakkukanta sukupuutolta. Kalateiden lisäksi siihen tarvitaan veden laadun parantamista ja lohikaloille sopivien poikastuotantoalueiden kunnostamista."

Kalateiden rakentaminen on edellytys lohikalojen saamiseksi takaisin vesistöön. "On harmi, että kaksi alinta kalatietä toteutetaan teknisinä eikä luonnonmukaisina", sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. "Tekninenkin kalatie on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Niissä pitää vielä varmistaa, että kalat eivät silpoudu alasvaelluksellaan voimalaitoksen turbiineihin vaan pääsevät kalatietä pitkin turvallisesti mereen. Tätä FRESHABIT-hanke on luvannut edistää."

Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri pitää tärkeänä, että kahteen ylimpään voimalaitokseen rakennettaisiin luonnonmukaiset kalatiet tai ohitusuomat. Näin saataisiin vaelluskaloille uusia lisääntymisalueita ja raakulle sopivia elinympäristöjä. Peltokoskelle ollaan saamassa pääosin luonnonmukainen hybridikalatie. Mustionkoskelle suunnitellaan kuitenkin teknistä kalatietä. Piirin mielestä luonnonmukaista, vajaan kahden kilometrin ohitusuomaa Mustionkoskelta koilliseen Gäddkärsvikenin pohjukkaan pitäisi vielä pohtia toteutusvaihtoehtona. Ohitusuoma toimisi myös tärkeänä poikastuotantoalueena.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja EKOenergia (sähkön ympäristömerkki) ovat työskennelleet Mustionjoen luonnon puolesta jo vuosia. EKOenergian ympäristörahaston varoin on rahoitettu merkittäviä selvityshankkeita joen kalakantojen palauttamiseksi ja raakun pelastamiseksi. Vuonna 2017 rahasto tukee Jyväskylän yliopiston hanketta "Mustionjoen raakkujen pelastaminen laitoskuntoutuksella" 9000 eurolla.

Mustionkosken voimalaitos Virpi Sahi
Mustionkosken voimalaitos. Kuva: Virpi Sahi

Mustionjoki helmeilee -seminaari 13.5.2017

Seminaarin esitykset

Esko Vuorinen: Mustionjoki – suojeltava Luontohelmi! -esitys
Anu Suonpää: Raakku – Mustiojoen musta helmi -esitys
Markus Penttinen: Lohikaloille sopivia elinympäristöjä -esitys
Jari Ilmonen: FRESHABIT LIFE IP -esitys

Seminaarin esitysten tiivistelmät

Anu Suonpää: Raakku – Mustiojoen musta helmi -tiivistelmä
Markus Penttinen: Lohikaloille sopivia elinympäristöjä -tiivistelmä
Jari Ilmonen: FRESHABIT LIFE IP -tiivistelmä


Mustionjoki Luontohelmi-luontoretki

Luontokartoittaja Esko Vuorinen kertoi Mustionjoen luontoarvoista ja veti luontoretken Mustionjoen rannoilla. Natura 2000 perusteena on jokihelmisimpukan eli raakkujen sekä vuollejokisimpukoiden suojelu.

Keltamajavankaali Ursula Immonen

 Haitallisia vieraslajeja Mustionjoen rannoilla: keltamajavankaali.

Anu Suonpää

Anu Suonpää LUVYstä kertoi Mustionjoen mustasta helmestä, raakusta. Raakkujen määrä Mustionjoessa on puolittunut kuudessa vuodessa. Huonkuntoisia raakkuja on toimitettu laitoshoitoon Konneveden tutkimusasemalle.

Mustionjoen raakku Anu Suonpää
Mustionjoen raakku. Kuva: Anu Suonpää

Markus Penttinen

Markus Penttinen Virtavesien hoitoyhdistyksestä kertoi, kuinka talkootyönä konkreettisesti kunnostetaan lohikaloille sopivia elinympäristöjä.

Jari ilmonen

Jari llmonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoi Freshabit LIFE IP -hankeesta, jossa tehdään laajaa yhteistyötä monien toimijoiden kanssa vesiympäristömme säilyttämiseksi.


Lisätietoja
- 100 luontohelmeä -hanke: toiminnanjohtaja Ursula Immonen, puhelin 044 258 0598
- FRESHABIT LIFE IP: hanketiedottaja Hilkka Peltola, puhelin 044 066 0565
- luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530
- på svenska: Esko Vuorinen, Raseborgs Natur, telefon 050 538 0386

- Kuvia median käyttöön tämän tapahtuman yhteydessä:
sll.fi/uusimaa/luontohelmet/medialle-luontohelmi-mustionjoki-kuvia
Kuvaaja on mainittava ja kuvien kaikki oikeudet säilyvät kuvaajilla.

Internet
- 100 luontohelmeä -hanke: 100luontohelmea.fi
- Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta FRESHABIT LIFE IP -hankkeessa: sll.fi/freshabit
- Luontohelmi-tapahtumat Uudellamaalla

kuuluu seuraaviin kategorioihin: