Sijainti: Pääsivu / Helsinki sanoi turpeelle ei – fossiilisten polttoaineiden aika on ohi

Helsinki sanoi turpeelle ei – fossiilisten polttoaineiden aika on ohi

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanja ovat iloisia Helsingin kaupunginhallituksen turpeen polttoa vastustavasta kannasta. Päätös on merkittävä viesti tuleville energiaratkaisuille koko Suomessa.
Helsinki sanoi turpeelle ei – fossiilisten polttoaineiden aika on ohi

Miikka Niemi

Turve on ilmastolle kivihiiltäkin pahempi polttoaine. Vantaan Energia aikoo on kuitenkin aikonut polttaa turvetta puun kanssa kun se uusii Martinlaakson voimalan yhtä kattilaa. Laitoksen ympäristölupa sallii jopa 30 prosentin osuuden turpeen käytössä. Investointi lukitsisi Vantaan pitkäksi aikaa suuripäästöisimmän polttoaineen käyttäjäksi.

Helsingin kaupunginvaltuusto otti turpeeseen kielteisen kannan 14.2., kun se hyväksyi kaupunginhallituksen vastauksen Mai Kivelän ja 16 muun valtuutetun aloitteeseen. Kaupungin tavoite on että "Vantaan Energia valitsee toimintalinjan, jossa turpeen tai muun fossiilisen polttoaineen käyttäminen ei ole osa uutta investointia".

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on tyytyväinen Helsingin valtuuston turvepäätökseen. "Meidän tulee pääkaupunkiseudulla tehostaa huomattavasti enemmän myös energiansäästöä ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa", muistuttaa puheenjohtaja Mika Välipirtti.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanja ovat vastustaneet turpeen käyttöä jo Martinlaakson voimalan ympäristölupaprosessissa. "Päätös on merkittävä, sillä muutettavalla kattilalla on vielä noin parikymmentä vuotta käyttöikää jäljellä. On tärkeää, ettei energiantuotantoa sidota 2030-luvulle asti turpeeseen", toteaa kampanjakoordinaattori Eija Kärkkäinen Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanjasta.  

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä päätös on yhtä kattilaa laajempi. "Helsingin turvepäätös on selvä viesti myös pääkaupungin tulevaan energiaratkaisuun ja muun Suomen päätöksiin", sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. "Fossiilisten polttoaineiden sekä turpeen aika on ohi. Ilmastonmuutosta vastaan on toimittava pääkaupunkiseudullakin nyt heti eikä vasta lähivuosikymmeninä."

"Turpeen tai fossiilisten varaan ei ilmastosyistä pidä laskea enää yhdessäkään uudessa investoinnissa", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton energia- ja ilmastoasioista vastaava suojeluasiantuntija Otto Bruun. "Turvetuotannon ja turpeenpolton suuret päästöt eivät sovi vähäpäästöiseen yhteiskuntaan."

Lue lisää verkkouutisesta: https://www.sll.fi/uusimaa/helsinki-sanoi-ei-turpeelle

Lisätietoja
- Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti, puhelin 045 3305 826
- Maan ystävien Hiilivapaa Suomi -kampanjakoordinaattori Eija Kärkkäinen, puhelin 044 576 9999
- suojeluasiantuntija Otto Bruun, Suomen luonnonsuojeluliitto, puhelin 040 631 3399
- erityisasiantuntija Tapani Veistola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, puhelin 0400 615 530 Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 15.2.2018