Tapahtumia ja ajankohtaista Kurkisuo Lausuntoja Luontopolut
Hallitus ja yhteystiedot Jäseneksi Linkkejä Postituslista

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

TULEVIA TAPAHTUMIA

Hyysyn teltta on paikalla Elofolk -tapahtumassa Kaukasissa la 18.8. Tervetuloa käymään!

SUOMEN LUONNON PÄIVÄN RETKI LA 25.8. klo 10-13
Opastettu metsäretki Usmiin, muinaisen tulivuoren ”magmasäiliöön”. Retken teemoina ovat geologia ja luonto. Lähtö klo 10:00 rautatieaseman yläparkkipaikalta autoilla. Kyytiä voi kysyä Yrjöltä (040 8474 552). Eväät / juotavaa mukaan. Retken kesto n. 3 tuntia. Kävelemme kalliomaastossa, osin polun ulkopuolella.

EUROOPAN KULTTUURIYMPÄRISTÖPÄIVIEN RETKI TI 4.9. alk. klo 18
Opastettu kävely Aseman puiston ja rautatieaseman ympäristössä. Kokoontuminen klo 18 Aseman puistoon muistomerkin luo. Kulttuuriperintöä juhlitaan teemalla ”Tunne perintösi, jaa tarinasi”. Tarinan jakajina Lea Bergström ja Yrjö Ala-Paavola.

KOKO PERHEEN LEPAKKORETKI Hyvinkäänkylässä, vanhalla maaseutuopistolla TO 6.9. klo 21-22
Tutustumme yön nahkasiipien jännittävän maailmaan Vantaanjoen varrella. Liikumme illan pimetessä ulkona havainnoimassa lepakoita detektorien avulla. Retki on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Mukaan taskulamppu ja säähän sopivat ulkoiluvarusteet. Tapaaminen klo 21:00 Hyrian maaseutuopiston parkkipaikalla (Palstojentie). HUOM! SÄÄVARAUS: sateen sattuessa emme retkeile, sillä silloin lepakot eivät lennä.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen tapahtumista ilmoitetaan myös yhdistyksen Facebook-sivuilla, sähköpostilistalla ja paikkakunnan lehdissä lähempänä ajankohtaa.

Yhdistykselle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen: tero.luontoluotsi [ät] gmail.com.

Yhdistyksen retkillä on voimassa vakuutus. Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt Tapiolan kanssa vakuutussopimuksen. Retkillä vakuutettuja ovat kaikki osallistujat, jotka ovat täyttäneet nimensä ja yhteystietonsa osallistujalistaan.

Toimimme yhden Hyvinkään uusista luontopoluista, Vaskivuoren luontopolun kummina. Jos havaitset ongelmia, rikkoutuneita rakenteita tms. polulla vieraillessasi, ilmoitathan siitä meille. Vaskivuoren luontopolun aloituspiste on Usmin uimarannan parkkipaikka (Usminjärventie 2016).

Vaskivuoren luontopolku Hyvinkään kaupungin matkailusivuilla.

TIETOSUOJASTA: Hyvinkään ympäristösuojeluyhdistyksen ry:n jäsenrekisteriin on kerätty yhdistyksen jäsenten yhteystiedot, ei muita tietoja. Rekisterin yhteystietoja käytetään jäsenmaksuja kerättäessä sekä tiedotettaessa kokouksista, tapahtumista, näyttelyistä, retkistä sekä muusta toiminnasta. Sähköpostilistalle ilmoittautuneille viestit tulevat kunkin omaan osoitteeseen. Jos ryhmäpostitusta käytetään, viestit tulevat piilokopiona.
Osoitteita ei käytetä markkinointiin eikä mainostukseen.
Kun jäsen eroaa tai katsotaan eronneeksi, hänen yhteystietonsa poistetaan jäsenrekisteristä.
Mikäli jäsen haluaa, etteivät hänen tietonsa ole luettelossamme, tai ettei hänelle saa lähettää postia, hänen tulee ilmoittaa asiasta yhdistykselle.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

MENNEITÄ TAPAHTUMIA 2018

LUONTO- JA YMPÄRISTÖVIIKKOJEN METSÄAIHEINEN NÄYTTELY kirjastossa 23.1.-6.2.
Luonto lainassa - viikkoja vietettiin Hyvinkään pääkirjastossa 23.1.-6.2.18. Näytteillä oli Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen kokoama metsäaiheinen valokuvanäyttely "Metsä kutsuu sinua", mm. Leila Järvisen luontokuvia.

SVEITSIN TARINA -ILTA kirjastossa TO 1.2.
Sveitsin tarina kerrottiin kuvin ja sanoin Hyvinkään kirjastossa. Tilaisuuden järjestivät Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys ja Meidän Sveitsi -kansanliike. Sveitsin synty ja kehitys jääkaudelta tähän päivään käytiin läpi. Alueen luonnosta kertoi Terhi Korpela ja kulttuurihistoriasta Lea Bergström. Samalla pohdittiin yhdessä, minkälaisen Sveitsin haluaisimme nähdä tulevaisuudessa?

AHVENANMAAN KASVIT JA LINNUT -teemailta MA 12.2.
Kasvikerho Rentukka järjesti kuvaillan Ahvenanmaan luonnosta Hyvinkään pääkirjaston ryhmätilassa. Illassa näytettiin kuvia Kari Degerstedtin, Arto Rantasen ja Aila Tarvaisen matkalta Ahvenanmaalle kesäkuussa 2017, jolloin luonto oli hehkeimmillään.

KEVÄTKOKOS MA 26.2.
Yhdistyksen kevätkokous pidettiin Hyvinkään yhteiskoululla. Esillä olivat sääntömääräiset asiat: toimintakertomus ja tilinpäätös. Kevätkokousasioiden jälkeen ohjelmassa oli kuvakavalkadi Sveitsin puistosta ja keskustelua alueen rakennussuunnitelmista ja tulevaisuudesta.

SVEITSI-VALOKUVANÄYTTELY kirjastossa 12.3.-29.3.
Hyysyn valokuvanäyttely Sveitsin-Härkävehmaan alueesta nykytilassa ja rakennussuunnitelmien valossa oli esillä Hyvinkään pääkirjastossa.
Kaavaehdotuksen mukaan kerrostaloja ollaan suunnittelemassa aivan kiinni arvokkaan Sveitsinpuiston luonnonsuojelualueeseen.

Taustatietoa Meidän Sveitsi -liikkeen sivuilla

Adressi Sveitsin metsän puolesta (nimien keruu jatkuu 26.5. asti)

KEVÄINEN JOUTSENRETKI Ridasjärven lintutornilla SU 8.4.
Perinteinen linturetki Ridasjärvelle. Lintutornilla paikalla oli yhdistyksen oppaita kaukoputkineen. Joutsenten lisäksi nähtiin mm.kurkia, tundrahanhia, ruskosuohaukka & pikkutikka.

TALVIDENDROLOGIAILTA KE 11.4. klo 18-19:30
Kasvikerho Rentukka järjesti dendrologiaillan. Opettilemme talviasuisten puiden ja pensaiden tunnistamista Hyrian oppilaitoksen puistossa, asiantuntijana toimi lehtori Heikki Kiuru.

Osallistuimme perinteiseen tapaan kaupungin keväiseen siivouspäivään torstaina 3.5. Raivasimme taas talkoovoimin Koritsoonin mäkeä Hyvinkään keskustassa.

Helatorstaina osallistuimme perinteiseen tapaan Hyvinkään Mahdollisuuksien torille omlla teltallamme.

MAAILMAN YMPÄRISTÖPÄIVÄN RETKI Sveitsin puistoon TI 5.6. klo 18-20
Kahden tunnin opastettu kävely Sveitsissä, oppaana Yrjö Ala-Paavola. Lisäohjelmana oli perinteiseen tapaan Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen ympäristöpalkinnon luovutus.

METSÄTEEMAVIIKKO 9.-17.6. metsäretkineen

Allekirjoita kansalaisaloite avohakkuiden kieltämiseksi valtion omistamissa, yhteisissä metsissämme. Taustatietoa kansalaisaloitteesta löydät Avohakkuut historiaan -kampanjasta.

METSÄRETKI LAPSIPERHEILLE SU 10.6. alk. klo 15
”Pieni metsäsuihku” kaupunkilaisperheille, retki Sonninmäen metsään uutta luontopolkua mukaellen ja maastoa tutkien. Oppaana toimi Niina Koskelin.

MYLLYTILAN KESÄPÄIVÄT TO-SU 14.-17.6.
Ympäristönsuojeluyhdistys oli mukana Myllytilan kesäpäivillä Luontokuvanäyttelyllä tilan ladossa. Pe 15.6. järjestimme myös ötököiden haavimista lapsille.

LUONNONKUKKIEN PÄIVÄN RETKI Kytäjälle SU 17.6. klo 10-13
Opastettu retki tehtiin tänä vuonna Kytäjän metsään, Jaanankallion-Piilonojan maastoon. Lehto- ja kangasmetsien kasvillisuutta mm. Piilonojan luonnonsuojelualueella.

Tapahtumat 2017

Tapahtumat 2016

Tapahtumat 2015

Tapahtumat 2014

Tapahtumat 2013

Tapahtumat 2012

Tapahtumat 2011

Tapahtumat 2010

Tapahtumat 2009

Tapahtumat 2008

Tapahtumat 2007

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hyvinkäällä kaksi Suomen 100:sta luontohelmestä

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen esittämä Kytäjän-Usmin-Usminkallion metsäalue hyväksyttiin yhdeksi Suomen 100 Luontohelmestä. Suomen Luonnonsuojelulitto julkisti luontohelmet 30.11.2016. Tässä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hankkeessa Luonnonsuojeluliitto kannustaa ideoimaan, kokemaan ja varjelemaan 100 kansallisesti merkittävää luontokohdetta, jotka haluamme jättää perinnöksi jälkipolville.

Kytäjän-Usmin-Usminkallion metsäalueen luontohelmeen voi lähemmin tutustua linkistä: Kytäjä-Usmin luontohelmi

Uudenmaan luonnonsuojelupiirin esittämä Vantaanjoki pääsi myös Suomen luontohelmien joukkoon. Vantaanjoki on toinen Suomen Luontohelmi Hyvinkään alueella.

Vantaanjoen luontohelmeen voi tutustua linkistä: Vantanjoen luontohelmi

Kaikki Uudellamaalla sijaitsevat 10 luontohelmeä löydät täältä: Uudenmaan luontohelmet

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SLL:n ja VR:n yhteinen perinnemaisemahanke

Hyvinkäältä pääsivät v. 2008 mukaan Konepajanradan masmaloketo Sahanmäessä ja Jaakkolan keto Suomiehessä. Vuonna 2009 mukaan tuli lisäksi Krissinportin paahderinne Åvikissa. Lisätietoja hankkeesta löydät alla olevista linkeistä:

SLL:n perinnemaisemasivut
VR:n perinnemaisemasivut

Yhdistys jatkaa perinnemaisemaprojektia. Kohteina ovat masmaloketo Sahanmäessä teollisuusradan varressa, Jaakkolan keto Suomiehessä ja Krissinportin paahderinne Åvikissa. Varjostavia puita ja ketokukkia tukahduttavia kasveja on poistettu nuorten HOPE-työpajan (masmaloketo) ja Hyrian maaseutuopiston (Jaakkolan keto ja Krissinportti) avustuksella.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Perinteistä Vantaanjokitempausta vietettiin viimeistä kertaa vuonna 2006. Lisätietoja tapahtumasta sekä Vantaanjoen luontopoluista.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *