Tapahtumia ja ajankohtaista Kurkisuo Lausuntoja Luontopolut
Hallitus ja yhteystiedot Jäseneksi Linkkejä Postituslista

KURKISUO

Kurkisuon ennällistamissuunnitelmat

Helena Lundén Metsähallituksesta kertoi Kurkisuon ennallistamiseen liittyvistä tutkimuksista ja toimenpiteistä Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen kevätkokouksessa 12.2.2014.

Helena Lundénin esitelmä Kurkisuon ennallistamisesta (pdf)

Suomen luonnon päivän retki Kurkisuolle 31.8.2013.

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys juhlisti ensimmäistä Suomen luonnon päivää 31.8.2013 järjestämällä opastetun retken turvetuotannolta pelastuneelle Kurkisuolle (kuljetuksineen klo 12-18). Osanottajamäärä oli rajoitettu, joten retkelle oli kaikille ennakkoilmoittautuminen. Retkelle osallistui myös ympäristöministeri Ville Niinistö. Bussikuljetus Hyvinkään rautatieasemalta vei osallistujat Solttilan majalle, jossa nautittiin kahvia ja kuunneltiin lisäksi pari lyhyttä puheenvuoroa. Kahvien jälkeen siirryttiin Kurkisuon eteläreunaan ja aloitettiin parin tunnin patikkaretki suolle. Retken aikana kuultiin paljon tietoa Kurkisuosta ja sen monimuotoisesta luonnosta, sekä tutustuttiin suon kasvillisuuteen ja pieneläimistöön. Retken lopuksi Solttilan majalla oli vielä tarjolla kurkisuohenkinen ruokailu (hirvi- ja sienikeitto, karpalokiisseli + kahvi) sekä pari puheenvuoroa ja Leila Järvisen kurkisuoaiheinen kuvaesitys.

Aamupostin uutinen Kurkisuo-retkestä 1.9.2013

Suomen luonnonsuojeluliiton uutinen Kurkisuo-retkestä 31.8.2013

Kuvia retkestä:

Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo
Kurkisuo


Kuvaaja: Tero MalinenKutsu: Suomen luonnon päivän retki Kurkisuolle 31.8.2013.

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys juhlistaa ensimmäistä Suomen luonnon päivää 31.8.2013 järjestämällä opastetun retken turvetuotannolta pelastuneelle Kurkisuolle (kuljetuksineen klo 12-18). Osanottajamäärä on rajoitettu, joten Kurkisuolle on kaikille ennakkoilmoittautuminen.

Ohjelma ja aikataulu:
(R-juna Helsingistä klo 11.19, on Hyvinkäällä klo 12.00)
- klo 12.20 Lähtö Hyvinkään rautatieasemalta (laituri 7 alikulun edessä) Solttilaan. Bussikuljetukseen osallistuminen on pakollinen kaupungista tuleville. Suolle ei voi tulla pikkuautolla. Kuljetus on maksullinen (jäsenet 10 €, muut 20 € sis. ruokailun ja kahvit). Bussi on Sollttilan majalla n.klo 12.50.

- klo 13 mennessä pääkaupunkiseudulta tulevat tiedotusvälineiden ja järjestöjen edustajat voivat tulla myös autoilla suoraan Solttilan majalle Kytäjälle, Korpiharjuntie 241. Ympäristöministeri Niinistö tulee Solttilaan n.klo 13 luontokeskus Haltiasta avattuaan siellä Suomen luonnon päivän ja osallistuu retkeen Kurkisuolla.

- klo13 - n.13.30 Suomen luonnon päivän ja Kurkisuon merkeissä kahvit Solttilan majalla (lisäksi pari lyhyttä puheenvuoroa)

- n.klo 13.30 lähtö 33-paikkaisella bussilla Kurkisuon läheisyyteen. Kuljetukseen tulevat kaikki (niin retkeläiset kuin toimittajat). - n.klo13.45 - n.16.00 Kurkisuolla. Retken aikana tietoa Kurkisuosta ja sen monimuotoisesta luonnosta.
- n.klo 16 bussi tulee hakemaan suolta Solltilan majalle

- n.16.15 - n.17- Solttilan majalla kurkisuohenkinen ruokailu; (kasviskeitto) hirvikeitto, karpalokiisseli + kahvi. Ruokailu ja kahvit kuuluvat Suomen luonnon päivän retkeen. Lyhyitä puheenvuoroja ja muutamia kuvia kohteista, joille ei ehditä kahdessa tunnissa.

- n.klo 17.15 Bussi lähtee Hyvinkäälle ja on rautatieasemalla n.17.45.
(R-juna Helsinkiin lähtee klo 18.00.)

Varustus
Kumisaappaat ovat välttämättömät. (Saappaat voi pukea myös majalla). Sään mukainen pukeutuminen. Mukaan Kurkisuolle voi ottaa kiikarit, kameran ja tarvittaessa juomapullon. Liikkuminen suolla on raskasta ja vaatii suhteellisen hyvää kuntoa. Kurkisuolla voi olla hirvikärpäsiä. Sisällä majassa on Kurkisuo-kuvanäyttely ja materiaalia saatavilla. Siellä on myös WC.

Ilmoittautuminen
Kurkisuolle mahtuu mukaan. n. 33 henkeä. Kaikkien on ennakkoilmoittauduttava viimeistään ke 28.8 sähköpostilla: yrjo.ala-paavola(ät)pp.inet.fi
Tiedotusvälineiden ja järjestöjen edustajilta pyydetään myös työpaikan nimi, samoin hyvinkääläisiltä maininta, jos on Hyysyn jäsen.
Toivomus kasviskeittovaihtoehdosta ilmoittautumisen yhteydessä.

Lisätietoja retkestä antaa Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen tiedotusvastaava Yrjö Ala-Paavola yrjo.ala-paavola(ät)pp.inet.fi (puh. 040 8474 552)
Huom. Jos on toimittajia, jotka eivät ehdi olla suolla koko reilun parin tunnin kierrosta, niin siitä voi mainita ilmoittautuessa ja neuvotella (soittaa) aikaisemman poiskuljetuksen tarpeesta.

Hyvinkääläiset, tervetuloa viettämään Suomen luonnon päivää Kurkisuolle!


Vapon osa Kurkisuosta ostetaan valtiolle - arvosuo pelastuu turpeenotolta!

Vapo Oy ja Ympäristöministeriö saivat 27.9.2012 päätökseen neuvottelut Kurkisuon ostamisesta valtiolle suojelutarkoituksiin. Kauppa on nyt tehty ja Kurkisuo käytännössä pelastunut turvetuotantoon joutumiselta. Lämpimät kiitokset kaikille asianosaisille!

Ympäristöministeriön ja Vapon tiedote 27.9.2012

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 27.9.2012

Altian maat Kurkisuolla suojellaan - Vapo tarjoaa maitaan valtiolle

Vuoden 2011 lopulla Kurkisuohon liittyen on kuulunut erinomaisia uutisia: Altia Oy:n suojeluhakemus omistamistaan 144 hehtaarista Kurkisuota on hyväksytty Uudenmaan ELY-keskuksessa. Myös Hyvinkään kaupungin ympäristölautakunta puolsi alueen suojelua. Samaan aikaan Vapo Oy on ilmoittaunut tiedotteessan tarjoavansa 2300 hehtaaria omistamiaan luonnonarvoiltaan arvokkaita soita, mukaanlukien Kurkisuon pohjoisosa, valtiolle vaihdettavaksi turvetuotantoon soveltuviin suoalueisiin tai ostettavaksi markkinahintaan. Kurkisuo on siis näillä näkymin pelastumassa turpeenotolta!

SLL:n Uudenmaan piirin ja Hyysyn tiedote Kurkisuon suojelusta 22.12.2011

Uudenmaan ELY-keskuksen tiedote 21.12.2011

Vapo Oy:n tiedote 16.12.2011

Altia hakee suojelua mailleen Kurkisuolla - väistyykö turpeenoton uhka?

Kurkisuon toiseksi suurin maanomistaja, Altia Oy on käynnistänyt marraskuussa 2010 Uudenmaan ely-keskuksen kanssa neuvottelut omistamansa suoalueen rauhoituksesta. Altian tavoitteena on suojella sen omalle liiketoiminnalle tärkeitä pohjavesivaroja. Kurkisuo sijaitsee Altian vedenottoalueen välittömässä läheisyydessä. Ehdotuksen suojelutoimiin ryhtymiseksi teki Altialle Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys.

Myös Hyvinkään kaupunki on ilmaissut kantansa Kurkisuon turpeenottoa vastaan. Tällä hetkellä Kurkisuo on viiden vuoden toimenpidekiellossa alueen osayleiskaavatyötä varten.

YLE:n Kurkisuo-uutinen 13.11.2010

YLE:n Kurkisuo-uutinen 15.11.2010

Turpeennoston uhkaamalla Kurkisuolla oli hiljaista Hiljan päivänä 8.10.2007

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys mittautti melutasoja Hiljan päivän ja Hyvinkäällä sijaitsevan Kurkisuon kunniaksi. Melutasoja mitattiin seitsemästä kohdasta Kurkisuon lähiympäristössä. Hyvinkään kaupungin ympäristöpalvelun projektipäällikkö Markku Nieminen mittasi viiden minuutin otoksin melutasojen minimi- ja maksimi- sekä keskiarvot.

Kurkisuolla minimi oli 20 dBA ja vaihtelu 20-28 dBA sekä keskiarvo alle 30 desibeliä (dBA). Ympäristöstä maksimi tulokseen 57,5 dBA vaikuttaneet luontoäänet olivat lintujen laulu, haapojen havina ja puista tippuvat vesipisarat. Myös liikenteen taustamelu Hangontiellä sekä yli lentäneet lentokoneet vaikuttivat tulokseen. Kurkisuon ympäristön melut eivät ylittäneet hiljaisen alueen rajaa 30 dBA.

Hyvinkään ympäristösuojeluyhdistys onkin huolissaan Vapo Oy:n turpeennostohankkeen 30 vuotta kestävästä haitallisesta vaikutuksesta. Kurkisuolla on merkitys Uudellamaalla ilmaston hiilitaseelle. Kurkisuo on ainutlaatuinen osa viiteen kuntaan rajautuvaa metsämannerta. Toteutuessaan turpeennosto Kurkisuolla vaikuttaa koko valuma-alueelle, pohjavesiin, suon ja sitä ympäröivän alueen ekologiaan, Keihäsjoen -> Kytäjoen -> Vantaanjoen tulviin. Turpeennostosta aiheutuu ja leviää asutukseen haitallista pölyä. Suojakaistat ovat liian kapeita sekä sijaitsevat toimenpidealueen ulkopuolella.

Kaistat ovat nyt jo hakkuukypsää metsää ja poistuttuaan vaikuttavat luonnonvaraisten eläinten kulkureitteihin sekä pölyn leviämiseen että melutasoon. Melunmittauksien yhteydessä nähtiin torstaina 5.10. luonnon rauhasta nauttivia eri lajeja kuten kuusipeura, metsäkauris, isolepinkäinen ja fasaani sekä laulujoutsen.

Tämä Uudellamaalla ainutlaatuinen hiljainen erämaan kaltainen alue on vaarassa jäädä työkoneiden ja läpi rakennettavien teiden rekkaliikenteen melun alle.

* * *

Lisätietoa Kurkisuosta

Vapo Oy ja Pöyry aikovat ottaa Kurkisuon turvetuotannon käyttöön. On kuitenkin monta seikkaa mitä ei ole otettu huomioon tai välitetty ympäristön- ja lähiasutuksen kannalta.


Kurkisuolla on joitakin pienehköjä avovesilammikoita eli allikoita. Keidassoiden tyyppilliset turpeenmuodostajat, erilaiset rahkasammalet, antavat suolle omalaatuisen kauniin värityksen vaaleanvihreästä ruskean ja punaisen sävyihin.


Uudenmaan ympäristökeskuksen Kurkisuosivut

Uudenmaan ympäristökeskuksen tiedote 10.3.2008: Kurkisuon YVA-ssa merkittäviä puutteita

Suomen luonnonsuojeluliiton suoaiheiset sivut

Vapon Kurkisuosivut


Kurkisuoliike

* Kurkisuoliike on perustettu Kurkisuon säilyttämisen puolesta ja Vapo Oy:n suunnittelemaa turpeennostoa vastaan.
* Kurkisuo sijaitsee Uudellamaalla, Hyvinkään Kytäjällä.
* Suon läpi kulkee Lepänoja ja Keihäsjoki, jotka kuuluvat Vantaan vesistöalueeseen, jonka merkitys on suuri Uudellamaalla. Kurkisuon alue on myös osa Helsingin varavesijärjestelmää.
* Suon merkitys ekosysteemille on korvaamaton, se toimii tulvien säätelijänä imiessään tulvavettä erityisesti vähäjärvisillä alueilla.
* Kurkisuon vaikutusalueella on 18 maatilaa, joiden ihmisten elinkeino ja elämänlaatu ovat vaarassa, jos hanke toteutetaan. Alueella esiintyy jo nyt laajoja tulvia, joten vielä suurempi osa pelloista ja taimiviljelmistä joutuu veden alle. Turvepöly tulee lentämään kilometrien päähän, ja työkoneiden sekä rekkaliikenteen meluhaitat tulevat olemaan suuret, kun alueen halki rakennetaan vielä tiet sitä varten.
* Ympäristölle ja suon ekosysteemille tilanne tulee olemaan katastrofaalinen. Suolla elää uhanalainen saukko, sekä lisäksi hirvi, peura, karhu ja ilves. Lintulajisto on myös runsas, ja siellä pesii myös Etelä-Suomeen harvinaisia lajeja, kuten riekko, kapustarinta, liro, joutsen, isolepinkäinen, keltavästäräkki, maakotka ajoittain. Kalasääskellä on rauhoitettu pesä, ja suolla asuu myös metsähanhi ainoana Uudellamaalla.
* Tuotantokäyttö tulee supistamaan eläinten elintilaa ja aiheuttamaan haittaa reuna-alueiden viljelijöiden taimikoille ja erikoisviljelmille. Kurkisuota lähellä sijaitsevilla valtateillä hirvi- ja peurakolarit tulevat lisääntymään eläinten etsiessä lisää elintilaa. Myös pedot saattavat tulla lähemmäs ihmisasutusta.
* Hyvinkään laajin esiintymä keltaängelmää kasvaa Kurkisuolla. Myös mesiangervoa ja keltakurjenmiekkaa on runsaasti.

* * *

Adressi Kurkisuon puolesta

Kurkisuo-adressiin kerättiin nimiä paitsi erilaisissa yleisötapahtumissa, myös adressit.com -sivustolla. Adressiin kertyi nimiä 3209 ja se luovutettiin 19.2.2008 eduskunnan ympäristövaliokunnalle. Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys kiittää kaikkia allekirjoittaneita. Alla adressin esittelyteksti:

Vapo Oy aikoo ottaa Uudellamaalla uuden turvetuotantoalueen käyttöönsä. Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys ja paikalliset asukkaat sekä yksityiset henkilöt vastustavat turpeennostoa.

Kurkisuo on tärkeä osa metsämantereen ekosysteemiä. Se suojelee Vantaanjoen valuma-alueita tulvilta sekä vaikuttaa hiilitaseen kautta lämpenevään ilmastoon. Kurkisuon välittömässä vaikutuspiirissä on 18 taloutta, joiden elinkeinolle ja elämänlaadulle on tiedossa 30 vuotta välitöntä haittaa.

Tulvavahingot lisääntyvät

Turvetuotantoa varten suon toimenpidealueet tullaan ojittamaan. Valuma-alueen vedet, jotka imeytyivät ennen suohon johdetaan suunnitelmallisesti suoraan ohi toimenpidealueen Keihäsjokeen, joka on tulvaherkkä ja sen vaikutukset ulottuvat Kytäjoen ja Vantaanjoen varsille.

Tulvat nousevat viljelmille ja taimikoille aiheuttaen vesistön pilaantumista ja kalakuolemia.

Varsin vähäjärviselle ja tulvaherkälle alueelle on Kurkisuolla vesiekologian kannalta erittäin suuri merkitys.

Päästöjä vesiin ja ilmaan

Keihäsjoki ja kirkasvetinen Lepänoja, joihin valuma-alueen ja Kurkisuon läpi kulkevat vedet ohjataan, ovat merkittävä osa Vantaan pistekuormittamatonta vesistöaluetta ja Helsingin varavesijärjestelmää.

Turvepölyä tulee lentämään yli peltoaukeiden kilometrien päähän. Työkoneiden sekä rekkaliikenteen meluhaitat ovat suuret. Ympäristölle ja suon ekosysteemille tilanne tulee olemaan katastrofaalinen.

Lajisto köyhtyy

Kurkisuolla todettuja lajeja ovat uhanalaisen saukon lisäksi hirvi, metsäkauris, valkohäntäpeura, kuusipeura, karhu, susi ja ilves sekä metsäjänis. Lintulajisto on myös runsas. Suolla pesii Etelä-Suomessa harvinaisia lajeja, kuten kapustarinta sekä liro, laulujoutsen, isolepinkäinen, keltavästäräkki. Kalasääskellä on rauhoitettu pesä, maakotka esiintyy säännöllisesti, ja nuori metsähanhipari pyrki pesimään keväällä ja viihtyi kesän 2006 alueella. Havainto on ainutlaatuinen Uudellamaalla.

Turpeennosto pienentää merkittävin osin metsämannerta, aiheuttaa suuria muutoksia eläinten kulkureiteissä, lisääntymis-, talvehtimis- ja laiduntamisalueilla.

Muutokset tulevat aiheuttamaan reuna-alueiden taimikoille ja erikoisviljelmille haittaa sekä lähellä sijaitsevilla valtateillä lisääntyviä hirvieläinkolareita. Suurten nisäkkäiden aiheuttamia ongelmia yhteiskunnassa pyritään poistamaan sidosryhmäpäätöksin vähentämällä eläinmääriä, jolloin lajien säilyminen uhanalaistetaan.

Aluskasvillisuus on runsas esim. Hyvinkään laajin esiintymä keltaängelmää.

Suo uhrataan kuivikkeiksi

Kurkisuon tuhoaminen tulee vaikuttamaan paljon laajemmin kuin alueellisesti, sillä sen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on suuri toimiessaan hiilinieluna ja ilmaston viilentäjänä.

Vapo Oyn:n tarkoitus on nostaa hevostalleille kuiviketurvetta, ympäristöturvetta, blokkiturvetta ja polttoturvetta. Suunnitelmissa ei ole huomioitu Suomen hallitukselle jätettyä maailman suotutkijoiden ja asiantuntijoiden lausuntoa.

Etelä-Suomessa ei pidä aloittaa yhtään uutta turpeennostohanketta.


* * *

Miksi vastustaa turpeentuotantoa?

* Turve koetaan kansallisesti uudeksi biopolttoaineeksi ja ehtymättömäksi luonnonvaraksi, mutta se luetaan kuitenkin fossiilisiin eli uusiutumattomiin polttoaineisiin, sillä sen uusiutuminen kestää tuhansia vuosia, eikä se välttämättä uusiutuisi samalla tavalla ojituksen ja muun muokkauksen takia. Sitä paitsi Vapo ei ole yhtäkään käyttämäänsä suota jättänyt uusiutumaan, vaan tehnyt esim. tekojärven tai turvemuseon kaltaisen turhuuden. Lintuja voi bongata myös suolla.
* Turpeennosto yhdellä suoalueella kestää n. 20-30 vuotta. Siitä saatava hyöty on liian pieni miljoonia vuosia kehittyneelle ekosysteemille.
* Tulvat lisääntyvät, mistä seuraa myös vesistöjen pilaantuminen joen saadessa liikaa ravinnekuormitusta ja myrkkyjä.
* Suolla on myös merkittävä vaikutus ilmastoon. Se viilentää ilmastoa(hallamaa), toimii hiilinieluna ja - etenkin nyt lämpenevässä ilmastossa tulvien lisääntyessä - toimii tulvavesisäätelijänä imiessään ylimääräistä vettä.
* Kansainvälinen soidensuojeluseura(IMCG) on antanut lausunnon Suomen hallitukselle energiaturpeen käytöstä luopumiseen viimeistään vuonna 2025.
* Toivotaan, että jäljelle jääneet suot turvattaisiin ennen sitä.

Lue Leila Järvisen Kurkisuosta kertova runo Korppi ja kurjet


* * *