Sijainti: Pääsivu / Mietoistenlahti - luontoelämyksiä kaikille -hanke

Mietoistenlahti - luontoelämyksiä kaikille

Mynämäen – Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys ry käynnistää vuoden 2019 loppuun asti kestävän Mietoistenlahti – luontoelämyksiä kaikille -hankkeen, jossa kunnostetaan Mietoistenlahden retkeilyaluetta.

kuvaterhilinjos.jpeg
Kuvassa vasemmalla esteettömän lintulavan suunnitellut Osmo Kivivuori, keskellä kaivinkoneen kuljettaja Markus Soini ja oikealla puheenjohtaja Vesa Raivo. Kuva: Terhi Linjos.

Mietoistenlahti kuuluu Natura 2000 -verkostoon linnuston erityissuojelualueena. Se on erinomainen lintujen tarkkailupaikka erityisesti muuttoaikoina. Lahti ympäristöineen kuuluu myös valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin. Metsähallituksen mukaan alueella vierailee vuosittain jo nyt noin 10 000 kävijää.

Mietoistenlahden lintutornit ja polut tarjoavat hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn kaksine lintutorneineen. Isompi lintutorni on aktiivisten lintuharrastajien suosiossa ja siellä lintujen tarkkailuun tarvitaan käytännössä kaukoputki. Pienemmältä tornilta näkee hyvin myös kiikareilla. Hankkeessa pienemmästä lintutornista on tarkoitus parantamalla muuttaa se Perhetorniksi, jolloin se olisi
hyvä käyntikohde niin perheille, kuin myös aloitteleville harrastajille. Perhetornin yhteyteen varustetaan myös taukopaikka.

reitistnkunnostus.jpg
Varsinainen maastotyöskentely alkaa keväällä 2018. Kuva: Mynämäen-Mietoisten lsy
Lisäksi alueen polkuja parannetaan ja perhetornille vievästä polusta tehdään rengasreitti ja sen varrelle mm. tuodaan erilaisia linnunpönttöjä.

Iso osa hanketta on tornien läheisyydessä olevan Silakkarin viereen rakennettava kokonaan uusi esteetön lintulava. Sitä on toivottu jo pidemmän aikaa ja myös tämä toteutetaan hankkeessa. Samalla myös itse Silakkarin näköalakalliolle vievä polku ja pitkospuut kunnostetaan.

Reitin käyttäjiä ovat alueen asukkaat ja luontoharrastajat, lintuhavainnoitsijat ja Saariston rengastie -matkailijat sekä päiväretkeilijät. Polku, Silakkarin kallio ja Perhetorni ovat hyviä myös koulujen ja päiväkotien luontoretkikohteena. Uuden portaattoman lintulavan myötä kohde palvelee paremmin myös vaikeammin maastossa liikkuvia ja Vasikkahaan suosio perheiden keskuudessa nousee.

copy_of_Lintutorni1.jpg
Kuva: Mynämäen-Mietoisten lsy
Hankkeessa muodostetaan alueen poluista eheä, hyvin opastettu ja palveleva kokonaisuus lintuharrastajille ja perheille. Kävijät voivat kulkea maastossa turvallisesti ja lintuja häiritsemättä luonnosta nauttien.

Silakkarin ja lintutornit yhdistävässä polussa huomioidaan alueen historiallinen arvo. Polku kulkee Saaren kartanon alapuolelta. Polkua kestävöidään ja reitille sijoitetaan tarvittavat opasteet. Jatkossa mm. Saaren kartanon taiteilijaresidenssin vaihtuvaa kulttuurituotantoa voidaan tuoda esille tällä polkuosuudella.


Lisätietoja:

  • Hankkeen tiedottaja Petri Varjonen: petri.varjonen@proliitto.fi
  • Yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Raivo: vesa.raivo@dnainternet.net

 

Hanketta tukee Leader Ravakka.