Sijainti: Pääsivu / Jättipalsamikampanja Mynämäessä

Jättipalsamikampanja Mynämäessä

Jättipalsami
Jättipalsami kukassaan. Kuva: ikkunasuomenluontoon.fi/ippitiilia

 

Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys on aloittanut jättipalsamikampanjan Mynämäessä. Kampanjan tarkoituksena on kerätä havaintoja jättipalsamiesiintymistä Mynäjoen ja Laajoen alueilla sekä jakaa tietoa kasvista: Miten jättipalsamin tunnistaa? Miten sitä voi torjua? Kerätyn tiedon perusteella ryhdytään torjuntatoimiin kesästä 2018 alkaen.

Jopa kolmemetriseksi kasvava, usein vaaleanpunakukkainen kasvi on nopeasti leviävä vieraslaji, joka valloittaa kasvualaa alkuperäisen kasviston kustannuksella. Suuret kukat kilpailevat tehokkaasti myös pölyttäjistä. Laajat kasvustot etenkin jokivarsilla altistavat eroosiolle, sillä jättipalsamin juuret ovat hennot, eivätkä sido maata. Sen torjuminen on yksinkertaista mutta työlästä: kasvia kitketään käsin. Kitkeminen on tehokkain keino torjua tätä vieraslajia, mutta toimenpide joudutaan monesti uusimaan kerran tai toisenkin. EU:n jäsenmaiden haitallisten vieraslajien luettelo täydentyi tänä kesänä jättipalsamilla.

Näin voit osallistuja kampanjaan:

  • Ilmoita havaintosi jättipalsamista: sähköpostilla osoitteeseen mynamaen.lsy@gmail.com tai puhelimitse yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Raivolle: 040 507 9210.
  • Mitä tietoa kaipaat jättipalsamista? Laita viestiä yhdistykselle.
  • Tule mukaan talkoisiin kesällä 2018 (talkoista ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa)

 

Kampanjassa tehdään yhteistyötä mm. paikallisten kyläyhdistysten kanssa.

Lisätietoja:

Lue lisää jättipalsamista ja muista vieraslajeista.

Maaseudun tulevaisuus 20.6.2017: Supikoira, jättipalsami ja piisami päätyivät vieraslajiluetteloon