Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinto Kaarinan kaupungin viherpalveluille

Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinto Kaarinan kaupungin viherpalveluille

ympristpalkinto1.JPG
Tiina Ranki (vasemmalla) vastaanotti puheenjohtaja Saija Porramon luovuttaman ympäristöpalkinnon. Kuva: Maarit Koistinen

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ympäristöpalkinto vuonna 2017 myönnettiin Kaarinan kaupungin viherpalveluille. Palkinnon otti vastaan viheraluemestari Tiina Ranki.

Viherpalvelut otti vuonna 2016 käyttöönsä uuden luonnonhoitomallin, jonka tavoitteena on hoitaa taajamametsiä niin, että ne toimivat viihtyisinä ja turvallisina virkistysalueina, joissa alueen kulttuurihistorialliset arvot tulevat hyvin esille ja luonnon monimuotoisuus turvataan.

Viherpalveluiden työntekijät ovat lähteneet käytännön tasolla muuttamaan taajamametsien käsittelyä uuden luonnonhoitomallin mukaisilla toimenpiteillä esimerkiksi lisäämällä metsiin jätettävän lahopuun määrää, säästämällä alikasvospuustoa ja tekemällä tilaa valoa tarvitseville lajeille. Samalla on myös parannettu virkistyskäytön mahdollisuuksia esimerkiksi avaamalla paikoittain maisemia tien varsilta. Mahdollisesti kaatuviin puihin on kiinnitetty huomiota ohjeistamalla turvavyöhykkeen jättämistä asutuksen läheisyydessä, mutta antamalla metsän sisällä olevien kuolleiden pystypuiden jäädä paikoilleen. Poluille kaatuneita puun runkoja on ohjeistettu katkomaan ja siirtämään polun viereen lahopuusta riippuvaisen lajiston elinympäristöksi.

- Luonnonsuojelussa on aina kyse ihmisten välisestä yhteistyöstä. Kaarinassa on esimerkillisellä tavalla onnistuttu huomioimaan metsiin liittyviä erilaisia tarpeita. Tämän aikaansaamiseksi on edellytetty keskustelua rakentavassa hengessä eri toimijoiden välillä. Niin päätöksenteon, suunnittelun kuin käytännön toimenpiteiden toteuttamisenkin yhteydessä, kehuu prosessiin osallistunut metsänhoitaja Mai Suominen.

Kaarinan kaupungin viherpalvelut on merkittävällä tavalla paitsi muuttanut metsienkäsittelyä luonnon kannalta suotuisaan suuntaan, myös kuunnellut asukkaita ja muita sidosryhmiä metsähoidon suunnittelussa. Kaarinan kaupunki on lisäksi laajentanut taajamien luonnonhoidon toimintakenttää myös avoimien alueiden kuten esimerkiksi perinnebiotooppien puolelle, mikä lisää entisestään kaupungin luonnon monimuotoisuutta. Luonnonsuojelupiiri toivoo, että tällainen luonnonhoitomalli leviäisi myös muihin kaupunkeihin.

Lisätietoja:

  • Mai Suominen, Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri: mai.suominen@gmail.com

  • Ossi Vesalainen, Kaarinan kaupungin viherpalvelut: ossi.vesalainen@kaarina.fi / 050 373 2414

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai taholla, mikä on edistänyt merkittävästi luonnon- tai ympäristönsuojelua Varsinais-Suomessa. Katso edelliset palkinnon saaneet.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri on Suomen luonnonsuojeluliiton maakuntajärjestö, joka edistää toimialueensa luonnon- ja ympäristönsuojelua.

« joulukuu 2018 »
joulukuu
matiketopelasu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31