Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015


Vuosi 2015 oli Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistys ry:n (SLL Vantaa) 39. toimintavuosi. Yhdistyksen keskeisenä päämääränä on edelleen edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua Vantaan kaupungin alueella. Saavuttaaksemme päämäärämme järjestämme luontokouluopetusta, ketotalkoita ja retkiä Vantaan luontoon ja laadimme lausuntoja ja kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.

Yhdistyksen jäsenmäärä v. 2015 on 831 (v. 2014 jäseniä 835)

Toimintaa jäsenille ja muille kiinnostuneille

Koko perheen luontokoulusunnuntai -tapahtumia järjestettiin seitsemänä sunnuntaina Vantaan luontokoululla. Kevään luontokoulusunnuntait pidettiin 11.1., 8.3., 10.5. ja 8.6., ja syksyn tapahtumat 6.9., 18.10. ja 29.11. Luontokoulusunnuntai-tapahtumissa on aina omatoiminen luontopolku rasteineen, mahdollisesti jotakin muuta päivän aiheeseen liittyvää ohjelmaa, sään salliessa mahdollisuus paistaa makkaroita nuotiolla ja luontokahvilassa on tarjolla reilun kaupan luomukahvia ja pullaa. Osallistujia oli vuoden aikana yhteensä 129 (v. 2014 yhteensä 81). Koko perheen luontokoulusunnuntai -tapahtumista vastaa Minerva Schultz.

Luonnonkukkienpäivän retken 14.6. Mätäojalla veti Vesa Järvinen. Osallistujia oli 2.

Tuupakan ketotalkoot pidettiin 9.8. Tämä oli jo 19. hoitovuosi! Ketotalkoissa oli paikalla 6 henkeä, joista yksi Espoon puolelta. Vuosittainen hoitoraportti lähetettiin kaupungin viheryksikköön. Tuupakan kedon hoitamisesta vastaa Vesa Järvinen.

Suomen luonnon päivän retkelle la 29.8. Herukkapurolle osallistui 11 henkilöä, näistä hallituksen jäseniä Kimmo Jääskeläinen, Vesa Järvinen, Minerva Schultz ja Pekka Kumpulainen.

Purotalkoot Rekolanpurolla pidettiin 22.8. Järjestäjänä oli Virtavesien hoitoyhdistys yhdessä SLL Vantaan ja Vantaan kaupungin kanssa. Yhdistyksemme osallistui tapahtumaan lihasvoimin ja tarjoamalla talkoolaisille eväät. Vantaan kaupunki toimitti puroon siirrettävät kivet ja soran. Yhdistystä talkoissa edustivat Kimmo Jääskeläinen, Pekka Kumpulainen ja Tuukka Tuormaa. Osallistujia oli yli 20 henkilöä ja yhdessä rakennettiin kivien ja soran avulla taimenille sopivia kutupaikkoja sekä muutettiin puron virtaamaa ja uomaa taimenille mieluisampaan suuntaan.

Itä-Vantaan puropäivän tapahtuma oli lauantaina 5.9. Håkansbölen kartanolla. Tapahtumassa oli muun muassa Luontokoulun järjestämää ötökkäohjelmaa lapsille. Paneelissa juontajana yhdistyksen tiedottaja Ismo Tuormaa


Yhteistyötapaamisia, koulutusta ja muuta toimintaa

Luonto-Liiton Vantaan yhdistyksen (VaLu) ja SLL Vantaan yhteinen Ravintolapäivän tapahtuma la 21.11. Luontokoululla aterioi yli 50 ruokailijan joukko. Kokkeina Minerva Schultz ja kaksikko Saara Seppälä ja Taru Tanhuanpää VaLusta. Tarjoilijoina avustivat Pirkko Väätäinen ja Vesa Järvinen. Menu oli bataattikeittoa, pitsaa ja kasviscurrya sekä jälkiruokana mustaherukkakiisseliä. Nuotiolla oppaina tikkupullan paistossa Kimmo Jääskeläinen, Ismo Tuormaa ja Pekka Kumpulainen

Pääkaupunkiseudun yhdistysten yhteinen City Huuhkaja -lehti ilmestyi maaliskuussa, ja se jaettiin postin mukana jäsenistölle. Lehti ilmestyi myös netissä. SLL Vantaata lehden toimituksessa edusti Ismo Tuormaa. Herukkapurosta on kirjoittanut Kimmo ja puroasioista Ismo.

200 kpl City-Huuhkaja-lehtiä on jaettu mm. kirjastoihin ja luontokoululle.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kevätkokoukseen osallistuivat lauantaina 18.4.2015 Järvenpäässä Pekka Kumpulainen ja Irma Kauranne. Ohjelmassa oli luontoretki sekä Järvenpää-talossa yhdistystoiminnan kehittämistä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n syyskokoukseen lauantaina 14.11.2015 Vivamossa osallistui Pekka Kumpulainen. Ohjelmassa oli retki Porlaan Lohjanjärven rantamille paikallisen oppaan kera. Piirihallituksen varajäseneksi valittiin uutena Yuki Taguchi Vantaalta.

Jäseniltana 20.4. Tikurilan Tonttulassa Kimmo Jääskeläinen näytti luontodioja Kiinasta. Paikalla oli 7 henkilöä.

16.5. Vesa Järvinen opasti Länsi-Vantaan Vihreitä yrttien keruuseen keskittyvällä kasviretkellä.

Hallituksen retkellä 20.5. SLL Vantaa vieraili Harakan luontokoululla tutustumassa aurinko- ja tuulienergian vaihtoehtoihin, oppaana Erkki Makkonen. Tarkoitus on hankkia omalle luontokoululle oma luomuenergialähde.

Maailma kylässä -tapahtumassa (23.–24.5.) avun tarvettaa Suomen luonnonsuojeluliiton / Luonto-Liiton kojolla kävivät katsastamassa 23.5. Vesa Järvinen ja Pirkko Väätäinen, ja 24.5. Minerva Schultz.

Yhdistys oli näyttävästi esillä VS:n kehärataliitteessä 3.6, jossa käsiteltiin vantaalaista luontoa.

Kylmäojan kunnostustarvetta selvittävässä ohjausryhmässä yhdistystä edustivat Kimmo Jääskeläinen ja Ismo Tuormaa.

Vantaan kaupungin metsäsuunnittelun ohjausryhmä kokoontui muutaman kerran. Yhdistyksestä mukana olivat Kimmo Jääskeläinen ja Ismo Tuormaa.

Luontokouluun ja yhdityksen toimintaan kävivät tutustumassa 1.12. Vantaa ymp. ja maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ja uusi ympäristöjohtaja Katariina Rautalahti. Luontokoulun ohella keskusteltiin myös muista yhdistystä kiinnostavista ajankohtaisista asioista. Isäntinä luontokoululla olivat Olli Viding ja Katja Lembidakis, paikalla olivat myös Kimmo Jääskeläinen ja Ismo Tuormaa. Ismo haastatteli myöhemmin Hannu Penttilää vuoden 2016 City-Huuhkajaan.

Tuomelan tammimetsän ja lehdon hoito Soltorpissa on jatkunut Juha Nisulan toimesta.

Yhdistys on hankkinut 10 kpl Pekka Borgin ja Maria Joutsenvirran kirjaa: Maapallo ja me - Luonnonvarat ja kasvun rajat.

Kaavoitusasiat

Kaavoitusta seurattiin tiiviisti ja tarpeen niin vaatiessa älähdettiin. Esimerkiksi Kaivokselan yleiskaavan muutos: Ke 23.9. klo 17.00 yleisötilaisuuteen Kaivokselan koululla osallistuivat Vesa Järvinen ja Pirkko Väätäinen.

Mielipide on jätetty 31.3. kaupungille asemakaavamuutokseen koskien Hämeenkylän Kylväjänkuja 12:n hoitokotisuunnitelmaa. Pähkinäpensaslehdon huomioon ottamisesta oli kiistaa. Kohteen maastokatselmukseen 24.3. osallistuivat Vesa Järvinen ja Pekka Kumpulainen.

Yhdistyksen toimielimet

Hallituksen kokouksia pidettiin vuoden 2015 aikana 11 kertaa.

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 25.2. Tikkurilan kirjaston kokoushuoneessa.

Vuosikokouksen aluksi Kimmo Jääskeläinen esitelmöi kuvin jäkälistä ja metsäluonnon muutoksista.

Kokouksessa tehtiin seuraavat henkilövalinnat:

  • Kimmo Jääskeläinen valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi kaudeksi 2015-2016

  • Kokouksessa valittiin hallituksen jäseniksi erovuoroisten tilalle kaudeksi 2015-2016 Seppo Säilä, Vesa Järvinen, Minerva Schultz ja Pekka Kumpulainen

  • Hallituksessa jäseninä jatkoivat vielä vuoden 2015 Ritva Hälikkä, Irma Kauranne, Timo Juurikkala ja Pirkko Väätäinen

  • Hallituksen varajäseneksi valittiin Outi Niskanen ja Annika Harlio vuodeksi 2015.

  • Toiminnantarkastajaksi valittiin Merja-Riitta Koponen ja varatoiminnantarkastajaksi Harry Helmisaari.

  • Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa yhdistyksen varapuheenjohtajaksi valittiin Vesa Järvinen, taloudenhoitajaksi Pirkko Kara ja sihteeriksi Pekka Kumpulainen. Minerva Schultz valittiin luontokoulutyöryhmän puheenjohtajaksi ja Vesa valittiin jatkamaan Tuupakan kedon vastaavana ja Ismo Tuormaa yhdistyksen tiedottajana. Juha Nisula jatkaa tammimetsän hoitoa.


Vantaan luontokoulu Sotungissa

Luontokoulu jatkoi totuttuun tapaan kummiluokkineen, saturetkineen ja kursseineen.

Vuoden vaihteessa astui Voimaan uusi viisivuotinen sopimus Vantaan kaupungin rahoituksesta (2015-2019), jossa on huomioitu yleinen hintatason nousu. Vantaan kaupungin rahoituksen ansioista kummiluokkaopetus on vantaalaisille kouluille ja päiväkodeille maksutonta.

Opettajina toimivat Olli Viding (toiminnanjohtaja) ja Katja Lembidakis. Olli Viding edusti Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton kevätkokouksessa.

Luontokoulu löytyy myös verkkosivuilta www.vantaanluontokoulu.fi.


Tiedottaminen

SLL Vantaan nettisivut löytyvät osoitteesta www.sll.fi/uusimaa/vantaa. Sivuja päivitti Minerva Schultz. Nettisivuilla on kerrottu mahdollisimman ajantasaisesti yhdistyksen toiminnasta ja yritetty houkutella uusia toimijoita mukaan.

Jäsenistölle suunnatun sähköpostilistan viestinnästä vastasi Vesa Järvinen ja Kimmo Jääskeläinen. Listalla on noin 200 jäsentä. Listalla on viestitty lähinnä yhdistyksen järjestämistä tapahtumista.

SLL Vantaalla on ollut ilmoituksia Luonnonsuojelijassa, Vantaan Sanomien Kumppanit -sivulla, Vantaan Sanomien painetussa lehdessä, talkooilmoitustaululla Tuupakassa ja satunnaisilla Vantaalla tapahtuu -ilmoitustauluilla. Vantaan Sanomien Kumppanit -sivun ilmoituksista vastasi Minerva Schultz. Kunkin tapahtuman vastaava järjestä hoiti myös tapahtuman mainostamisen parhaiksi katsomissaan paikoissa.


Talous

Yhdistyksen toimintaa on rahoitettu jäsenmaksutuloilla.

Yhdistyksen ylläpitämän Vantaan luontokoulun päärahoittaja on Vantaan kaupungin opetustoimi, ja vuodenvaihteessa 2014–2015 alkaa uusi viisivuotinen sopimuskausi. Luontokoulun oma varainhankinta on koostunut tilojen vuokrauksesta ja tarvikemyynnistä.