Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014

 

Yhdistyksen nimenmuutos

 

Vuosi 2014 oli Vantaan ympäristöyhdistyksen (VYY) 37. toimintavuosi. Vuoden alussa yhdistys päätti vaihtaa nimekseen Suomen luonnonsuojeluliitto Vantaa ry (SLL Vantaa). Nimenvaihdosta ei ole vielä saatettu loppuun. Yhdistyksen toimintatarkoitukseen ei tällä nimenmuutoksella ole vaikutusta, eli yhdistyksen keskeisenä päämääränä on edelleen edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua Vantaan kaupungin alueella. Saavuttaaksemme päämäärämme järjestämme luontokouluopetusta, ketotalkoita ja retkiä Vantaan luontoon ja laadimme lausuntoja ja kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.

Yhdistyksen jäsenmäärä v. 2014 on 835 (v. 2013 jäseniä 814)

Toimintaa jäsenille ja muille kiinnostuneille

Matelijailta järjestettiin Tikkurilan Vernissassa 8.2. Lisse Tarnanen ja Jarmo Latva kertoivat Suomen matelijoista, joita ovat kuvanneet vuosia. Tilaisuudessa on myös myynnissä heidän tekemänsä matelijakirja Suomen käärmeet ja liskot. Kahvituksesta vastasi yhdistys (tuolloin vielä nimeltään Vantaan ympäristöyhdistys ry).

Luonto lainassa -kirjastotapahtumaan Martinlaakson kirjastossa lauantaina 15.2. osallistui puheenjohtaja Kimmo Jääskeläinen ja Vesa Järvinen. Yleisön puute oli huomattava.

Koko perheen luontokoulusunnuntai -tapahtumia järjestettiin kuutena sunnuntaina Vantaan luontokoululla. Kevään luontokoulusunnuntait pidettiin 9.2., 6.4. ja 8.6., ja syksyn tapahtumat 7.9., 5.10. ja 2.11. Luontokoulusunnuntai-tapahtumissa on aina omatoiminen luontopolku rasteineen, mahdollisesti jotakin muuta päivän aiheeseen liittyvää ohjelmaa, sään salliessa mahdollisuus paistaa makkaroita nuotiolla ja luontokahvilassa on tarjolla reilun kaupan luomukahvia ja pullaa. Vuoden 2014 luontokoulusunnuntaiden aiheina oli lumijäljet, luonnon lentomestarit, kasvit, matematiikka, suo ja tähtitaivaan eläimet. Osallistujia (hallituksen jäsenet poislukien) oli vuoden aikana yhteensä 81 (v. 2013 yhteensä 118). Koko perheen luontokoulusunnuntai -tapahtumista vastaa Minerva Schultz.

Tuupakan ketotalkoot pidettiin 17.8. Vuosi oli kahdeksastoista vuosi, kun yhdistys on hoitanut ketoa. Ketotalkoissa oli paikalla 6 henkeä, joista yksi Espoon puolelta. Vuosittainen hoitoraportti lähetettiin kaupungin viheryksikköön. Tuupakan kedon hoitamisesta vastaa Vesa Järvinen.

Suomen luonnon päivän retki Mätäojalle järjestettiin Suomen luonnon päivänä 30.8. Retkellä oli mukana vain kaksi henkeä hallituksen ulkopuolelta. Vantaan kaupungin järjestämällä vastaavalla retkellä 10.8. oli ollut parikymmentä henkeä, joten yleisöryntäys meidän retkellemme jäi odotettua pienemmäksi. Myös muut yleisötapahtumat Länsi-Vantaalla juuri retkipäivänämme söivät omalta osaltaan yleisöä. Kaupungin retkelle osallistui hallituksestamme Pirkko Väätäinen, ja siten oman Mätäojan ympäristöön suuntautuvan retkemme reitti muotoiltiin toisenlaiseksi kuin kaupungin retken. Retkellä kuljettiin Mätäojan laaksossa tutkien kasvillisuutta ja tutustuen vanhaan kulttuurimaisemaan. Retken vetivät Vesa Järvinen ja Pirkko Väätäinen.

Purotalkoot Rekolanpurolla pidettiin 20.9. Järjestäjänä oli Virtavesien hoitoyhdistys, SLL Vantaa osallistui tapahtumaan lihasvoimin ja tarjoamalla välipalaksi kahvit leipien kera. Vantaan kaupunki toimitti puroon siirrettävät kivet ja soran. Yhdistystä talkoissa edusti Pekka Kumpulainen, Vesa Järvinen ja Minerva Schultz. Kaikkiaan talkoissa oli paikalla väkeä viitisentoista. Talkoissa rakennettiin kivien ja soran avulla taimenille sopivia kutupaikkoja ja muutettiin puron virtaamaa ja uomaa taimenille mieluisampaan suuntaan.

Yhteistyötapaamisia, koulutusta ja muuta toimintaa

Pääkaupunkiseudun yhdistysten yhteistyötapaamiseen keskiviikkona 22.1. SLL:n keskustoimistolla osallistui Kimmo Jääskeläinen.

Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten retkiryhmien tapaamiseen Pauligin huvilalla Helsingissä 11.2. osallistui Minerva Schultz. Paikalla oli 3 edustajaa Luonto-Liiton Uudenmaanpiiristä (LUP), 1 Vantaalta (tuolloin vielä VYY) ja 3 Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksestä (Helsy). Tapaamisessa päätettiin lisätä erityisesti perheretkistä tiedottamista toimijoiden kesken, jotta vältyttäisiin turhalta päällekäisyydeltä. Yhdessä mietittiin myös retkien mainostamiseen liittyviä ongelmia: osa toimijoista päättää seuraavan vuoden retket jo edellisenä syksynä ja osa saattaa järjestää retken parin viikon varoitusajalla. Perheretkien käynnistämiseksi päätettiin myös laatia SLL:lle perhetoiminta-avustushakemus perheretkikurssiin liittyvien retkien oppaan palkkioihin.

Pääkaupunkiseudun yhdistysten yhteinen City Huuhkaja -lehti ilmestyi maaliskuussa, ja se jaettiin postin mukana jäsenistölle. Lehti ilmestyi myös netissä. SLL Vantaata lehden toimituksessa edusti Ismo Tuormaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kevätkokoukseen Loviisassa osallistuivat lauantaina 22.3. Vesa Järvinen, Ritva Hälikkä, Pekka Kumpulainen, Seppo Säilä ja Annika Harlio.

Luonto-Liiton järjestämälle perheretkikurssille 5.4. osallistui Minerva Schulz. Kurssilta saatuja oppeja on tarkoitus ruveta soveltamaan yhdistyksen toiminnassa lisäämällä perheille suunnattua toimintaa. Perheretkikurssiin kuuluvista ohjatuista retkistä yksi suuntautui Helsinkiin, yksi Espooseen ja yksi Vantaalle. Minerva pääsi osallistumaan retkistä vain Helsingin retkelle (sunnuntaina 13.4.).

Maailma kylässä -tapahtumaan 24.5. – 25.5. osallistuivat Kimmo Jääskeläinen, Vesa Järvinen ja Pirkko Väätäinen.

Hallituksen retki helatorstaina 29.5. suuntautui Storträskille, missä havaittiin nuijapäitä, kihokkeja ja yksi käärmeen luoma nahka. Retken jälkeen hallitus kokoontui Vantaan luontokoululle nauttimaan yhteisen aterian ja pitämään kuukauden kokouksen.

Luonnon kukkien päivä sunnuntaina 15.6. ei järjestetty ohjelmaa, koska kevään viimeinen luontokoulusunnuntai pidettiin viikkoa aikaisemmin, ja silloin oli aiheena kasvit. Vantaan kaupungilla oli luonnonkukkien päivänä retki, jolle halukkaat toivottavasti osasivat osallistua.

Vantaan kaupungin järjestämälle kasviretkelle sunnuntaina 6.7. osallistui Vesa Järvinen. Retki kulki Vantaankoskelta Tuupakan kedoille ja takaisin. Osallistujia oli noin 30, mikä antoi ajatuksen vastaavien retkien järjestämisestä itsekin.

Vantaan kaupungin järjestämälle retkelle Mätäojan ympäristöön sunnuntaina 10.8. osallistui Pirkko Väätäinen, mikä auttoi oman Mätäojan ympäristöön suuntautuvan retkemme suunnittelussa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin 40-vuotisjuhliin 19.9. osallistuivat Ritva Hälikkä ja Irma Kauranne.

Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimiston tupaantuliaisiin perjantaina 26.9. ei osallistunut SLL Vantaa ry:n väkeä. Keskustoimiston uudesta sijainnista Lauttasaaressa osoitteessa Itälahdenkatu 22 b A (B-talo, A-rapun 2. krs.) käytiin sen sijaan arvostelevaa keskustelua.

Kylmäojan kunnostustarvetta selvittävässä ohjausryhmässä Suomen luonnonsuojeluliitto Vantaa ry:tä edustaa Kimmo Jääskeläinen ja SLL:n Uudenmaan piiriä Ismo Tuormaa. Ohjausryhmässä on edustajia myös mm. Vantaan kaupungilta, Virtavesien suojeluyhdistyksestä, FinAvialta ja asukasyhdistyksistä. Ohjausryhmän toinen työpaja maastokäynteineen pidettiin 7.10., johon Kimmo ja Ismo osallistuivat.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin syyskokoukseen lauantaina 8.11. Suomen luonnonsuojeluliiton keskustoimistolla osallistui varapuheenjohtaja Vesa Järvinen. Kokouksen alussa olleen vaalipaneelin veti Ismo Tuormaa

Uutta potkua paikallistoimintaan -koulutukseen,jonka järjesti Suomen luonnonsuojeluliitto ry 8.11. Hämeenlinnassa, yritti osallistua Minerva Schultz. Sairastumisen takia osallistuminen koulutuksen lähipäivään estyi, mutta pelkässä lähipäivää edeltävässä verkkokeskustelussakin tuli ilmi muutamia tärkeitä asioita jäsenistön aktivoimiseen liittyen.

Tuomelan tammimetsän ja lehdon hoito Soltorpissa on jatkunut Juha Nisulan toimesta.

Kaavoitusasiat

Kaavoitusta seurattiin tiiviisti ja tarpeen niin vaatiessa älähdettiin. Esimerkiksi Uomarinteen kaavaan nro 002235 liittyen Vesa Järvinen lähetti kaupungille mielipiteen, ja kirjelmän Petikon golfhankkeeseen liittyen laativat Ritva Hälikkä, Pekka Kumpulainen ja Vesa Järvinen.

Yhdistyksen toimielimet

Hallituksen kokouksia pidettiin vuoden 2014 aikana11 kertaa.

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 27.2. Tikkurilan kirjaston kokoushuoneessa.

  • Kokouksen aluksi Suomen Perhostutkijain Seuran toiminnanjohtaja Jari Kaitila esitteli Vantaan perhosmaailman ajankohtaisia kuulumisia teknisten ongelmien selvittyä.

  • Vuosikokouksessa päätettiin yhdistyksen nimenvaihdoksesta ja sääntömuutoksista. Sääntömuutoksissa päivitettiin nimikkeet tilintarkastaja ja varatilintarkastaja muotoon toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja. Samalla poistettiin nimike kannatusjäsen.

  • Kokouksessa valittiin hallituksen jäseniksi erovuoroisten tilalle kaudeksi 2014-2015 Ritva Hälikkä, Irma Kauranne, Timo Juurikkala ja Pirkko Väätäinen.

  • Hallituksessa jäseninä jatkoivat vielä vuoden 2014 Seppo Säilä, Vesa Järvinen, Pekka Kumpulainen ja Minerva Schultz. Puheenjohtajana jatkoi Kimmo Jääskeläinen.

  • Hallituksen varajäseneksi valittiin Annika Harlio vuodeksi 2014.

  • Toiminnantarkastajaksi valittiin Merja-Riitta Koponen ja varatoiminnantarkastajaksi Harry Helmisaari.

  • Vuosikokouksen jälkeisessä hallituksen järjestäytymiskokouksessa VYY:n varapuheenjohtajaksi valittiin Vesa Järvinen, taloudenhoitajaksi Pirkko Kara ja sihteeriksi Pekka Kumpulainen. Minerva Schultz valittiin luontokoulutyöryhmän puheenjohtajaksi ja Vesa valittiin jatkamaan Tuupakan kedon vastaavana ja Ismo Tuormaa yhdistyksen tiedottajana. Juha Nisula jatkaa tammimetsän hoitoa. Nettivastaavaksi valittiin Annika Harlio.

Vantaan luontokoulu Sotungissa

Luontokoulu jatkoi totuttuun tapaan kummiluokkineen, saturetkineen ja kursseineen. Kaksivuotinen sopimus Vantaan kaupungin rahoituksesta (2013-2014) päättyy vuoden vaihteeseen, jolloin astuu voimaan uusi viisivuotinen sopimus (2015-2019), jossa on huomioitu yleinen hintatason nousu. Vantaan kaupungin rahoituksen ansioista kummiluokkaopetus on vantaalaisille kouluille ja päiväkodeille maksutonta.

Opettajina toimivat Olli Viding (toiminnanjohtaja) ja Katja Lembidakis.

Luontokoulu löytyy myös verkkosivuilta www.vantaanluontokoulu.fi

Luontokoulun opettajista Katja Lembidakis suoritti loppuun Suomen ympäristö opisto SYKLIn Ympäristöalan erikoisammattitutkinnon. Tutkintotilaisuuksissa 27.2. ja 4.6. toimi työnantajaa edustavana arvioijana Minerva Schultz.

Tiedottaminen

SLL Vantaan nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.sll.fi/uusimaa/vantaa . Sivuja päivitti alkuvuodesta Annika Harlio ja loppuvuodesta Minerva Schultz ja Pekka Kumpulainen. Nettisivuilla on kerrottu mahdollisimman ajantasaisesti yhdistyksen toiminnasta ja yritetty houkutella uusia toimijoita mukaan.

Jäsenistölle suunnatun sähköpostilistan viestinnästä vastasi alkuvuodesta Annika Harlio ja loppuvuodesta Vesa Järvinen ja Kimmo Jääskeläinen. Listalla on noin 200 jäsentä. Listalla on viestitty lähinnä yhdistyksen järjestämistä tapahtumista.

SLL Vantaalla on ollut ilmoituksia Luonnonsuojelijassa, Vantaan Sanomien Kumppanit -sivulla, Vantaan Sanomien painetussa lehdessä, talkooilmoitustaululla Tuupakassa ja satunnaisilla Vantaalla tapahtuu -ilmoitustauluilla. Vantaan Sanomien Kumppanit -sivun ilmoituksista vastasi Minerva Schultz. Kunkin tapahtuman vastaava järjestäjä hoiti myös tapahtuman mainostamisen parhaiksi katsomissaan paikoissa.

Talous

Yhdistyksen toimintaa on rahoitettu jäsenmaksutuloilla.

Yhdistyksen ylläpitämän Vantaan luontokoulun päärahoittaja on Vantaan kaupungin opetustoimi, ja vuodenvaihteessa 2014-2015 alkaa uusi viisivuotinen sopimuskausi. Luontokoulun oma varainhankinta on koostunut tilojen vuokrauksesta ja tarvikemyynnistä.