Sijainti: Pääsivu / Tapahtumat / Satakunnan Ekopiha 2020 - suuri yleisökilpa

Satakunnan Ekopiha 2020 - suuri yleisökilpa

Onko sinun pihasi ekologinen? Osallistu Satakunnan ekopiha 2020 -kilpailuun. Kilpailun järjestävät Suomen luonnonsuojeluliitto Pori ry ja Satakunnan puutarhaseura ry. Kilpailu on avoin kaikille satakuntalaisille kotipuutarhureille.

Kilpailuun voit ilmoittautua täyttämällä tämän sivun lopussa olevan ilmoittautumislomakkeen sekä lähettämällä muutaman kuvan puutarhastasi kilpailun tuomaristolle sähköpostitse. Osoite löytyy ilmoittautumislomakkeen yhteydestä.

Mistä tunnistaa ekopihan?

Ekologinen piha on monimuotoinen. Se parantaa hyönteisten, lintujen, sammakoiden ja piennisäkkäiden viihtymistä kotipuutarhassa. Pihassa käytetään sadevedet tehokkaasti puutarhan omien kasvien ja viljelysten tarpeisiin. Linnuille varataan pesimispaikkoja, linnunpönttöjä ja hyönteisille omia "hotelleja".

Ekologinen piha on vihreä. Kivetyksiä, sorateitä, isoja terasseja ja asfalttia vältetään siinä missä mahdollista. Vihreys syntyy trimmatun nurmikon sijaan mieluummin kukkakedoista, puista ja pensaista, sammal- ja jäkäläpeitteestä tai monimuotoisista heinikoista sekä monimuotoisista viljelyalueista.

Ekologinen piha on helppohoitoinen. Monimuotoisessa pihassa nurmikon leikkuu ja lehtien haravointi jää vähäiseksi. Ravinteikkaassa maaperässä kastemadot viihtyvät ja hoitavat osansa puutarhan luonnonmukaisesta lannoituksesta.

Miksi ekologinen puutarhanhoito on tärkeää?

Me ihmiset olemme kaikki viime kädessä riippuvaisia luonnon ekosysteemien tasapainosta ja hyvinvoinnista. Hyvinvoivat ekosysteemit kuten puutarhamme puhdistavat ilmaa ja vettä, tuottavat happea, pitävät yllä elinvoimaista maaperää, suosivat kasvien pölytystä ja torjuvat tuholaisia. Ekologisesti hoidettu puutarha tuottaa myös kauneuselämyksiä ja yleistä viihtyisyyttä elinympäristöömme.

Monipuolisina kasvi- ja eläinlajistoltaan ne auttavat omalta osaltaan Suomen luonnon - ja koko planeettamme biodiversiteetin eli elämän monimuotoisuuden ylläpidossa.

Ekopihan tuhat eri mallia

Ekologinen piha on parhaimmillaan persoonallinen ja ainutlaatuinen. Koristepuutarha voi olla yhtä lailla ekologinen kuin hyötypuutarhakin. Japanilaiseen tyyliin rakennettu piha, vesielementtejä sisältävä piha, yhdistelmä perunamaata, yrttitarhaa ja kukkaniittyä saattaa olla se kaikkein ekologisin - tai vähiten ekologinen. Se miten puutarhaa hoidetaan, lannoitetaan ja miten viihtyisä se on - ekopihan “menestystekijöitä” on lähes lukematon määrä.

Biojätteiden kompostointi omassa pihassa, kananmunien kuorten hyödyntäminen mullan lisäravinteena, lintujen talviruokinta, kukkaniityn varaaminen perhosille ja muille hyönteisille... Mahdollisuudet puutarhurin ekotekoihin ovat moninaiset!

Puutarhakilpailun aikataulu, valinnat ja palkinnot

Kilpailuun ilmoittautuneiden puutarhat ja niiden hoitotavat arvioidaan järjestäjien nimeämän tuomariston toimesta 16.8. - 31.8 välisenä aikana. Lomakkeen (ja valokuvat) lähettäneiden antamien tietojen perusteella tuomaristo tekee esikarsinnan puutarhoista, joihin tehdään tarkempi arviointi- ja haastattelukäynti.

Kilpailuun voi ilmoittautua 19.5. - 15.8.2020 välisenä aikana. Ilmoittautuminen tapahtuu täyttämällä tämän sivun yhteydessä olevan lomakkeen ja lähettämällä pyydetyt valokuvat omasta puutarhasta lomakkeessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.

Kilpailun voittaja valitaan kuuden finalistin joukosta. Kukin finalisteista palkitaan kunniakirjalla, näistä kolme parasta saa lisäksi 150 euron lahjakortin puutarhaliikkeeseen. Voittaja, finalistit ja kilpailun tulokset julkistetaan 16.9.2020.

Minkälainen on sinun ekopihasi? Ota osaa kilpailuumme!