Sijainti: Pääsivu / Tapahtumat / Oletko nähnyt siilejä?

Oletko nähnyt siilejä?

Kuva: By ZngZng - Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32787532Siili on useimmille tuttu nisäkäs, sen piikikästä ulkonäköä ei tarvitse luontoharrastajalle esitellä.

Mutta harva tuntee sitä historiaa, miten siilit ovat aikoinaan Suomeen saapuneet.

Saapumistapoja ja reittejä lienee useitakin. Myös ihminen on auttanut monien eläinten levittäytymistä tarkoituksella tai tietämättään, näin on myös tapahtunut siilin kohdalla. Vanhoista lehtiartikkeleista löytyy mainintoja Helsingin ja Turun 1900 luvun alkuaikoina ostaneen siilejä Virosta.

Yksi syy miksi ihmiset toivat siilejä Suomenlahden eteläpuolelta meille, oli se, että nahkoja käytettiin karstoissa ja lisäksi kuviteltiin siilien hävittävän viljavarastojen rottia. Porin seudun ympärisöseuran jäsenille mielenkiintoinen lehtijuttu löytyy marraskuulta 1926, silloin ”Turun Sanomat kertoo Porin rahatoimikamarin päättäneen tilata Turusta kolme siiltä kaupungin pakkahuoneen rottia pyydystämään.”

Toivottavasti nyt tämän jutun jälkeen ei kuitenkaan kukaan ala siiliä vieraslajina vaatimaan hävitettäväksi. Siilejä on jo pitkään maassamme asustellut, mutta niiden kannanvaihteluita ei ole tutkittu. Tämän kesän aikana muutamat luontoharrastajat ovat kertoneet että Porin seudulla siilejä ei ole näkynyt juuri ollenkaan.

Siilien menestymistä talven yli voi auttaa rakentamalla niille talvipesän. Rakentamisohjeet löydät esimerkiksi www.siilikiikarissa.fi sivustolta: talvipesän rakentaminen.

Mihin siilit kadonneetOletko sinä nähnyt siilejä? Siilit aloittavat talvihorroksensa tavallisesti elo- syyskuulla. Joten nyt on oikea aika kirjata siilihavaintoja Porin ympäristöseuran havaintolomakkeelle.