Sijainti: Pääsivu / Tapahtumat

Vuoden 2019 retkiä ja luontotapahtumia

Lähde kuuntelemaan yön laulajia

Porin seudun ympäristöseura järjestää 7. kesäkuuta yölaulajaretken, jossa kohteet Porin ympäristössä. Seura varaa tarkoitukseen bussikuljetuksen. Osallistumismaksua ei peritä.

Retken oppaana toimii Hannes Tiira. Lähtö Luontotalo Arkilta Pohjoispuisto 7:stä perjantai-iltana klo 23, paluu lauantaina aamuyöstä noin kello 4. Ilmoittautuminen tällä lomakkeella viimeistään 30.5.2019.

Kuuntele lisää yölaulajista tästä Yle Areenan tallenteesta: https://areena.yle.fi/1-3443209

 

 Talkoot Yyterissä - tule mukaan!

Porin kaupungin Ympäristö- ja lupapalvelut-toimiala järjestää Yyterissä talkoita

lauantaisin 27.4., 4.5., 11.5., 18.5., 25.5., 1.6. ja 8.6.

Talkoot alkavat klo 14.00 ja kestävät 1-4 tuntia, yleensä pari tuntia. Lisää talkoita järjestetään mahdollisesti elo-syyskuussa riippuen tuntimääristä ja luonnonolosuhteista.

Kokoontuminen talkoisiin on ns. punaisella tuvalla (Yyterinsantojentie, Punainen tupa). Talkoissa toteutetaan erilaisia toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on hoitaa ja ennallistaa Yyterin dyynejä ja hiekkarantaa. Talkoissa voidaan esim. kerätä sepeliä, kantaa hiekkaa, kantaa risuja, haravoida levää, kitkeä kasveja, kylvää ja istuttaa kasveja sekä pystyttää tuuli- ja naruaitoja.

Talkoisiin osallistujien tulee pukeutua säänmukaisesti ja ottaa mukaan juomista ja välipalaa oman harkinnan mukaisesti. Kaatosateessa tai myrskysäällä ei talkoilla.

TERVETULOA!

Lisätietoja hankkeesta ja talkoista: Ilkka Jussila ilkka.jussila@pori.fi 040-5719061

 

LUONTORETKIÄ JA -TAPAHTUMIA PORIN SEUDULLA 2019

Porin seudulla järjestetään vuonna 2019 useita perinteisiä luontoretkiä ja tapahtumia. Järjestämisestä vastaavat melontaseura Melamajavat ry, Porin Latu ry, Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry, Porin Seudun Sieniseura ry, Porin seudun ympäristöseura ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ry yhteistyössä Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden sekä Satakunnan Vihertietokeskuksen kanssa.

Retkikuljetuksiin pääsee retkestä riippuen mukaan Noormarkusta, Porista ja Ulvilasta. Kerro ilmoittautuessasi, missä olet nousemassa autoon.


La 11.5.

Linturetki Kokemäenjoella meloen

(klo 6.00 alkaen)

Kokoontuminen klo 5.30 Melamajavat ry:n toimipaikkaan Hevosluodon siirtolapuutarhan takana olevan ison vajan edustalle. Ennen lähtöä kaikille osallistujille annetaan lyhyt opastus melonnasta ja valitaan sopivat välineet. Retkellä melotaan noin 10 km:n lenkki, ja puolessa välissä on evästauko.

Retkelle pukeudutaan sään mukaisesti ja mukaan kannattaa varata pienehkö reppu, johon voi pakata mm. vaihtovaatteet, juomista ja omat eväät. Henkilökohtaiset varusteet (varavaatteet, matkapuhelin, kamera yms.) kannattaa pakata vedenpitävästi. Retken vetäjälle pyydetään ilmoittamaan, jos jollakin henkilöllä on terveydellisiä riskitekijöitä (esim. diabetes). Säävaraus (tuuli)!

Retkelle otetaan max. 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ma 6.5. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Kajakkien vuokra (5 €/lapsi ja 10 €/aikuinen) maksetaan paikan päällä. Lisätietoja: info(at)melamajavat.fi


Ke 29.5.

Linturetki Lavian Karhijärvelle

(klo 17.30 - n. 00.30) Karhijärvi on hyvä lintujärvi, ja se tunnetaan erityisesti kaulushaikaroista. Retkellä veneillään järvellä katsellen ja kuunnellen lintuja illan hämärtyessä. Mukaan otetaan lämpimät vaatteet ja omat eväät. Omat pelastusliivit kannattaa myös ottaa mukaan, jos sellaiset omistaa. Säävaraus!

Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.  Ilmoittautumiset ma 20.5. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/ luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Retki on maksuton. Lähtö ke 29.5. klo 17.30 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7. Auto pysähtyy tarvittaessa Noormarkun urheilukentän p-alueella klo 17.40.

Tapahtuman yhteyshenkilö: kimmo.nuotio(at)pori.fi, p. 044 701 1211.


Ke 5.6.

Maailman ympäristöpäivän retki luodoille

(klo 17.30 - n. 20.00)

Maailman ympäristöpäivää juhlitaan ret- keilemällä Hanhi- ja Polsanluodolla. Retken aluksi tutustutaan Satakunnan Vihertietokeskuksen vieressä olevaan Kompostointipuistoon. Kompostointipuistossa voi esittää kompostoimiseen liittyviä kysymyksiä Porin seudun jäteneuvonnan edustajalle ja pääsee tutustumaan erilaisiin kompostoreihin. Tämän jälkeen neuvontahortonomin opastuksella tutustutaan Hanhipuiston kasvillisuuteen. Retken viimeisessä osiossa havainnoidaan luonnonsuojeluvalvojan kanssa lintuja ja kasveja Polsanluodon luontopolulla. Säänmukainen pukeutuminen!

Kokoontuminen klo 17.30 Satakunnan Vihertietokeskuksen pääovien edessä (Kirjurinluodontie 6, Pori), ei ennakkoilmoittautumista.

Retken yhteyshenkilö:

Anu Pujola, p. 044 701 3338, anu.pujola(at) pori.fi.


Lähde kuuntelemaan yön laulajia

Porin seudun ympäristöseura järjestää 7. kesäkuuta yölaulajaretken, jossa kohteet Porin ympäristössä. Seura varaa tarkoitukseen bussikuljetuksen. Osallistumismaksua ei peritä.

Retken oppaana toimii Hannes Tiira. Lähtö Luontotalo Arkilta Pohjoispuisto 7:stä perjantai-iltana klo 23, paluu lauantaina aamuyöstä noin kello 4. Ilmoittautuminen tällä lomakkeella viimeistään 30.5.2019.

Kuuntele lisää yölaulajista tästä Yle Areenan tallenteesta: https://areena.yle.fi/1-3443209


Su 16.6.

Luonnonkukkien päivän retki Kullaan Joutsijärven rantamille

(klo 8 - 13)

Keskikesän kasviretki suuntautuu Tammen tilalle. Jatkamme kävellen leveää metsäpol- kua pohjoiseen kohti Vasonniemeä. Rantametsien kasvimaailma on yllättävän monipuolinen: kankaiden lisäksi lehtoja, reheviä korpinotkoja ja rantasoistumia. Vaateliaammasta metsälajistosta tutustumme mm. metsälehmukseen, lehtopensaisiin, kotkansiipeen, mustakonnanmarjaan ja lehtopähkämöön. Retken oppaana on biologi Janne Lampolahti. Mukaan omat eväät, makkaranpaistomahdollisuus. Säätilaan sopiva vaatetus, maastojalkineet ja muista hyttyskarkote!

Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.   Ilmoittautumiset ma 10.6. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/ luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Retki on maksuton. Lähtö su 16.6. klo 8.00 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7.

Lisätiedot:

Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri/Risto Vilen, p. 044 021 1838, satakunta(at)sll.fi


Ke 3.7.

Vieraslajitalkoot Porin Kirjurinluodon Hanhipuistossa

(klo 18 - 20)

Porin Kirjurinluodon Hanhipuistossa järjestetään jättipalsamin kitkentätalkoot, joiden yhteydessä Tiina Parkkima Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:stä kertoo myös muista vieraslajeista ja opastaa niiden oikeaan torjuntaan. Kokoontuminen  ja menetelmäopastus klo

18.00 Hanhipuiston Lahopuutarhassa (lähellä Polsanluodon siltaa). Osallistujille jaetaan työhansikkaat. Työn ohessa mehutarjoilua.


Ke 10.7.

Vieraslajitalkoot jatkuvat Luotojen alueella, kohteena Hevosluoto (klo 17 - 19)

Jatkamme jättipalsamin kitkentää yleisötalkoilla joen rantavyöhykkeeltä ja polkujen varsilta Hevosluodon alueella. Poistamme samalla myös mahdollisia muita vieraslajeja. Kokoontuminen ja opastus torstaina  klo 17.00 Melamajavien suulin luona. Osallistujille jaetaan työhansikkaat ja työn ohessa mehutarjoilua.


Ke 14.8.

Lepakkoretki Kirjurinluodolle (klo 22.00 alkaen)

Keskiviikkona 14.8. kierrellään perinteisellä lepakkoretkellä Kirjurinluodossa tarkkaillen alueella lenteleviä lepakoita. Klo 22 kokoonnutaan Kirjurinluodon kahvion luo Pelle Hermannin leikkipuiston viereen. Mukaan kannattaa varata säätilaan sopiva vaatetus, taskulamppu ja hyttysvarustus. Ei ennakkoilmoittautumista.

Retken lisätiedot:

Asko Ijäs, p. 040 843 4783.


La 31.8.

Suomen luonnon päivän tapahtuma Yyterissä (klo 11.00 - 16.00)

Elokuun viimeisenä lauantaina juhlitaan Suomen luonnon päivää Yyterissä punaisen tuvan ympäristössä ja rannalla. Tapahtuma on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Päivän aikana tehdään lähialueelle retkiä, joilla tutustutaan dyyneihin ja niiden suojeluun. Punaisen tuvan alueella tutkitaan rannalta löytyneitä roskia. Tarjolla on myös makkaraa paistettavaksi. Sään salliessa myös ranta-alueella järjestetään tekemistä lapsille. Opastetut retket lähtevät punaiselta tuvalta klo 11.30 ja 14.00.

Linja-autokuljetukseen otetaan max. 100 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ma 26.8. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Lähdöt la 31.8. klo 11.00 ja 13.30 yhteiskuljetuksina Luontotalo Arkin edestä, os. Pohjoispuisto 7. Paluukuljetukset klo 14 ja 16. Kuljetus on maksuton. Tapahtumaan voi saapua myös omalla autolla tai Porin Linjojen busseilla nro 34 ja 37.

Tapahtuman yhteyshenkilö: kimmo.nuotio(at)pori.fi, p. 044 701 1211.


Su 15.9.

Sieniretki Merikarvian Tuorilaan (klo 11.00 - n. 16.30)

Retki on tarkoitettu aloitteleville sienestäjille. Ennen metsään menoa käydään läpi ”ohjeet sienestäjälle ja sienten tunnistuksen alkeet”. Maastossa kerätään itsenäisesti omaan koriin sieniä syötäväksi ja tunnistettavaksi. Metsäosuuden jälkeen jokaisen sienestäjän saalis käydään läpi ja lajitellaan syötäviin ja kelvottomiin sieniin. Retkellä annetaan ohjeita sienten käsittelystä, käytöstä ja säilönnästä. Mukaan otetaan kori ja sieniveitsi sekä kumisaappaat ja eväät. Huom! muovipussi ei sovellu keruuvälineeksi. Retken jälkeen tutustutaan Merikievarissa valtakunnallisten sienipäivien erittäin laajaan sieninäyttelyyn!

Retkelle otetaan max. 100 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ma 9.9. alkaen osoitteessa www.pori.fi/luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Retki on maksuton. Lähtö su 15.9. yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7 vasta klo 11.00. Auto pysähtyy tarvittaessa Noormarkun urheilukentän p-alueella klo 11.10.

Retken yhteyshenkilö:

Tapani Hänninen, p. 050 521 8362.


Pe 16.8.

Kuutamomelonta Kokemäenjoella (klo 20.30 - 24.00)

Kokoontuminen klo 20.30 Melamajavat ry:n toimipaikkaan Hevosluodon siirtolapuutarhan takana olevan ison vajan edustalle. Ennen lähtöä kaikille osallistujille annetaan lyhyt opastus melonnasta ja valitaan kullekin sopivat välineet. Retkellä melotaan otsalamppujen valossa Kokemäenjoella.

Retkelle pukeudutaan sään mukaisesti ja mukaan kannattaa varata pienehkö reppu, johon voi pakata mm. vaihtovaatteet, juomista ja omat eväät. Henkilökohtaiset varusteet (varavaatteet, matkapuhelin, kamera, yms.) kannattaa pakata vedenpitävästi. Mukaan otetaan myös otsalamppu. Retken vetäjälle pyydetään ilmoittamaan, jos jollakin henkilöllä on terveydellisiä riskitekijöitä (esim. diabetes). Säävaraus (tuuli)!

Retkelle otetaan max. 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.   Ilmoittautumiset ma 12.8. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/ luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Kajakki- en vuokra (5 €/lapsi ja 10 €/aikuinen) maksetaan paikan päällä.

Lisätietoja: info@melamajavat.fi


Ti 10.9.

Kurkiretki Kauvatsan Puurijärvelle

(klo 17.30 - n. 22.30)

Tuhannet kurjet levähtävät syksyisin Puurijärven ja Isonsuon kansallispuistossa ennen lähtöään etelään. Päivällä kurjet hajaantuvat pelloille ruokailemaan, mutta auringon laskiessa ne kerääntyvät Puurijärvelle yöpymään. Luonnonnäytelmää voi seurata Puurijärven lintutornissa Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen oppaiden Niina Uusi-Sepän ja Risto Vilenin johdolla tiistaina 10.9. klo 19 – 21. Mukaan lämpimät vaatteet ja taskulamppu paluumatkaa varten tornilta bussille.

Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.   Ilmoittautumiset ma 2.9. klo 9 alkaen osoitteessa www.pori.fi/ luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Retki on maksuton. Lähtö ti 10.9. yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7, klo 17.30. Auto pysähtyy tarvittaessa Ulvilan kirjaston pihassa klo 17.40.

Retken yhteyshenkilö:

Niina Uusi-Seppä, p. 040 763 7928.


Pe 4.10.

“Pimeä metsä” -Susisuolla (klo 18.30 - 21.30)

Lasten ja muiden luonnonystävien ”Pimeä metsä” -tapahtuma järjestetään Porin Ladun Susisuon toimintakeskuksessa. Paikan päällä on lapsille tarkoitettu tehtäväpolku pimeässä metsässä! Tarjolla on myös askartelua, makkaran- ja letunpaistoa sekä juotavaa. Päivään varustaudutaan säänmukaisesti. Taskulamput mukaan!

Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ma

30.9. alkaen osoitteessa www.pori.fi/luontoretket tai Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut puh. 044 701 1212. Retki on maksuton. Lähtö pe 4.10. klo 18.30 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7. Koululuokkia koskevat tiedustelut suoraan: kimmo.nuotio(at)pori.fi.

Tapahtuman yhteyshenkilö: Timo Korhonen, p. 0400 531 034.