Sijainti: Pääsivu / Tapahtumat

Onko sinun pihasi ekopiha? Osallistu puutarhakilpaan!

Etsimme Satakunnan ympäristöystävällisintä pihaa


Toukokuun lämpö on innostanut kaikki kotipuutarhurit möyrimään pihanperillä. Ennen kuin lyöt lukkoon istutus- ja puutarhasuunnitelmasi tälle kesälle, uhraapa ajatukset pörriäisten, perhosten, lintujen ja siilien hyvinvoinnille. Löytyisipä Sinun pihastasi elintilaa näille luontomme väriläiskille.

Osallistu Satakunnan ekopiha 2020 -kilpailuun. Kilpailun järjestävät Satakunnan puutarhaseura ja Suomen luonnonsuojeluliitto Pori. Kilpailu on avoin kaikille satakuntalaisille kotipuutarhureille kaikkialla maakunnassamme.

Kilpailu on tarkoitettu etenkin niille multasormille, jotka eivät jaksa siivota ja hoitaa koko pihaa.
Niittämättömät pihanperät, puolivillit pensaikot, lahot puut, lahoavat mökinrötisköt, lehtikompostit ja risukasat, kaikki tuollainen ihana hallittu hoitamattomuus tekee pihastasi ekologisen paratiisin pörriäisille tovereineen.


Mistä tunnistaa ekopihan?


Ekologinen piha on monimuotoinen. Kotipuutarhassa viihtyvät hyönteiset, ötökät, linnut, sammakot ja pienet nisäkkäät. Pihassa käytetään sadevedet tehokkaasti puutarhan omien kasvien ja viljelysten tarpeisiin.

Ekologinen piha on vihreä. Kivetyksiä, sorateitä, isoja terasseja ja asfalttia vältetään siinä missä mahdollista. Vihreys syntyy trimmatun nurmikon eli vihreän asvaltin sijaan mieluummin
kukkakedoista, puista ja pensaista, sammal- ja jäkäläpeitteestä tai monimuotoisista heinikoista ja viljelyalueista. Koristekasveina suositaan mesikasveja kuten nauhuksia ja ohdakkeita, jotka toimivat samalla perhosbaareina. Vanhat isoisoäidin aikaiset koristekasvit ovat suositeltavampia kuin modernit tulokkaat.

Ekologinen piha on helppohoitoinen. Monimuotoisessa pihassa nurmikon leikkuu ja lehtien haravointi jää vähäiseksi. Ravinteikkaassa maaperässä kastemadot viihtyvät ja hoitavat osansa puutarhan luonnonmukaisesta lannoituksesta. Puutarhajäte tietenkin kompostoidaan. Rikkaruoho on vain ihmisen mielestä väärässä paikassa kasvava taimi. Ekopihan eläimille ne ovat tärkeää ravintoa, joten ekopihassa on kyllin tilaa rikkakasveille. Kesäkanat kuopsuttakoot niitä nokkaansa.


Ekopihan tuhat eri mallia


Ekologinen piha on parhaimmillaan persoonallinen ja ainutlaatuinen. Koristepuutarha voi olla yhtä lailla ekologinen kuin hyötypuutarhakin. Japanilaiseen tyyliin rakennettu piha, vesielementtejä sisältävä piha, yhdistelmä perunamaata, yrttitarhaa ja kukkaniittyä saattaa olla se kaikkein ekologisin - tai vähiten ekologinen.

Pystyyn kelottuneet puut, linnunpöntöt, siilin lehtikasat, jyhkeät pihakuuset ja –koivut, kaikki tämä lisää luonnon monimuotoisuutta ja pelastaa pörriäiset.

Miten sitten pääsen vauhtiin luonnollisemman puutarhan perustamisessa tai kehittämisessä? Luonnonsuojelija-lehden verkkosivuilla on aiheesta artikkeli.


Minkälainen on sinun ekopihasi? Ota osaa kilpailuumme!


Kilpailuun voit ilmoittautua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen osoitteessa
https://web.sll.fi/satakunta/pori/tapahtumat/ekopihakilpailu 
sekä lomakkeen täyttämisen jälkeen lähettämällä muutaman kuvan puutarhastasi kilpailun tuomaristolle sähköpostitse 15.8. mennessä.

Tuomaristo valitsee kuvien perusteella finalistit, ja tutustumiskäyntien jälkeen valitaan voittajat. Palkintoina on lahjakortteja ja muistoksi kunniakirjoja.

>>> Tästä pääset Satakunnan ekopiha 2020 puutarhakilpailun ilmoittautumissivulle <<<