Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut

Navigation

Sijainti: Pääsivu / Säännöt

Säännöt

Sääntömuutos hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 17.3.1986 ja syyskokouksessa 27.11.1986.

 

Yhdistyksen nimi on Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys ja sen kotipaikka on Oriveden kaupunki.

Yhdistys voi liittyä Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. –nimiseen piirijärjestöön, jota näissä säännöissä nimitetään piiriksi.

 

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelun sekä luonnonvarain järkiperäistä käyttöä ja hoitoa. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys harjoittaa valistus- ja neuvontatoimintaa järjestämällä kokouksia ja esitelmätilaisuuksia, julkaisemalla alaa käsittelevää yleisövalistusta sekä tiedottamalla. Yhdistys tekee aloitteita ja esityksiä viranomaisille ja yhteisöille sekä ottaa tarpeen mukaan kantaa toimialaansa liittyvissä asioissa; edistää luonnon kaikinpuolista tuntemusta järjestämällä yleisöretkiä luontoon ja antamalla siellä asianmukaista havainto-opetusta sekä edistämällä luontoon kohdistuvaa tutkimusta ja harjoittamalla nuorisotoimintaa.

 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu hankkimaan varoja jäsenmaksuin, keräyksin, apurahoina ja muilla vastaavilla tavoilla ja se voi hankkia ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta.

 

Yhdistyksen jäseneksi voi päästä jäsenmaksunsa suorittanut kansalainen, joka kannattaa yhdistyksen tarkoitusperiä ja jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi päästä oikeuskelpoinen yhteisö, joka kannattaa yhdistyksen tarkoitusperiä, maksamalla vuotuisen kannatusjäsenmaksun. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa.

 

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valittu puheenjohtaja ja kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittuina kahdeksan varsinaista jäsentä.

Jäsenistä eroaa vuosittain neljä, ensin arvalla, sitten vuoron mukaan. Hallitus valitsee keskuudestaan vuosittain varapuheenjohtajan.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään neljä muuta jäsentä on saapuvilla. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, paitsi milloin yhdistyslaki tai nämä säännöt toisin määräävät. Äänien mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni.

Hallitus ottaa yhdistyksen sihteerin ja taloudenhoitajan joko keskuudestaan tai ulkopuolelta.

 

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.

 

Yhdistyksen tili- ja toimintavuosi on kalenterivuosi. Tilit on hallituksen jätettävä viimeistään kahta viikkoa ennen kevätkokousta tilintarkastajalle, joiden tulee palauttaa ne hallitukselle lausuntoineen viimeistään kaksi päivää ennen kevätkokousta.

 

Yhdistyksen syyskokous pidetään syys-marraskuussa ja kevätkokous helmi-huhtikuussa. Yhdistyksen jäsenet kutsutaan näihin kokouksiin vähintään viikkoa ennen kokousta postitetulla kokouskutsulla tai sanomalehti-ilmoituksella.

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkistajaa.

  2. Valitaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja seuraavaksi toimintavuodeksi.

  3. Valitaan uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten tai eroavien jäsenten tilalle.

  4. Määrätään jäsenmaksujen ja liittymismaksujen suuruus seuraavalle toimintavuodelle.

  5. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat.

  6. Hyväksytään toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle.

  7. Hyväksytään talousarvio seuraavalle vuodelle.

  8. Valitaan edustajat tarpeellisiksi katsottujen järjestöjen kokouksiin.

  9. Käsitellään muut hallituksen tai jäsenten ehdottamat ja kokouskutsussa mainitut asiat.

  10. Päätetään lehdistä, joissa kokouskutsut julkaistaan.

 

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

  2. Hyväksytään edellisen vuoden toimintakertomus.

  3. Käsitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja tilintarkastajien sitä antama lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille.

  4. Käsitellään muut hallituksen tai jäsenten ehdottamat ja kokouskutsussa mainitut asiat.

 

Tarpeen vaatiessa hallitus kutsuu yhdistyksen jäsenet ylimääräiseen kokoukseen 8§:ssä mainitulla tavalla, mikäli hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 1/10 jäsenistä sitä kirjallisesti pyytää.

 

10§

Jos jäsen tahtoo erota yhdistyksestä, on hänen siitä ilmoitettava kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan, mutta hän on velvollinen suorittamaan jäsenmaksun koko kuluvalta vuodelta. Jäsenmaksun laiminlyönnin johdosta hallitus voi päätöksellään katsoa jäsenen eronneeksi.

 

11§

Näiden sääntöjen muuttamista koskeva päätös on, ollakseen pätevä, tehtävä yhdistyksen kokouksessa sen jälkeen, kun hallitus on asian käsitellyt. Päätös tulee voimaan, jos sitä on kannattanut kaksi kolmasosaa (2/3) äänestyksessä annetuista äänistä.

 

12§

Jos yhdistys puretaan, käytetään sen säästyneet varat viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti johonkin yhdistyksen päämääriä edistävään tarkoitukseen. Päätös yhdistyksen purkamisesta on pätevä vain siinä tapauksessa, että vähintään kolme neljäsosaa (3/4) annetuista äänistä on kannattanut kahdessa toisiaan seuraavassa kokouksessa, joiden välillä on kulunut vähintään kaksi viikkoa. Yhdistyksen purkamisesta on tehtävä ilmoitus piirille Suomen luonnonsuojeluliitolle ja yhdistysrekisteriviranomaisille.

 

13§

Muuten noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.