Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 27. Valmisruuat

27. Valmisruuat

Kun arki taas hiljalleen alkaa koululaisperheissäkin, elämä on välillä aika kiireistä ja silloin ruuan pitää olla valmista nopeasti. Kaupoissa on tarjolla paljon kaikenlaista, mutta mitä valita, jos ottaa ympäristön huomioon?

Yllättäen pakkaukset ovat elintarvikkeiden ympäristötaakassa hyvin pieni osa, etenkin jos ne kierrätetään kotioloissa asianmukaisesti.

Suuri energiasyöppö on ruuan lämmitystapa, huonoimpana on tietysti uuni. Valmisruoka on siksi paras lämmittää pannulla tai mikrossa, mikä kuluttaa energiaa vähiten.

Suurin ympäristökuorma on puolivalmiilla pakasteruuilla, joiden valmistus, jäähdytys ja säilytys sekä uudelleen lämmitys vie matkan varrella paljon energiaa. Kaupan pakastealtaat haukkaavat hurjasti energiaa, ja pakasteiden kulutus kannustaa kauppoja kasvattamaan altaitaan ja siten lisäämään energiankulutusta. Ympäristötietoinen kuluttaja korvaa siksi pakasteen mieluiten toisella tavoin säilytettävällä tuotteella. Toivottavasti ovia ja kansia alkaa ilmestyä nopeaan tahtiin pakastealtaisiin!

Ehkä yllättäen valmis viileäkaapin mikroateria (kenties vielä kasviksista valmistettu) ei ole loppujen lopuksi ympäristön kannalta ihan huono valinta, jos se vielä syödään kokonaan! Hyvä vanha konsti on kuitenkin tehdä kotiruokaa kerralla kunnon satsi ja pakastaa sitä annosastioihin. Tervetuloa arki ja arkiaskareet!