Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 34. Perunaa, pastaa vai riisiä?

34. Perunaa, pastaa vai riisiä?

Ei ole sama, mitä hiilihydraattilähdettä lautaselleen mättää. Nämä kolme perustuotetta ovat ympäristövaikutuksiltaan hyvin erilaisia.

Riisi on ympäristön kannalta hyvin ongelmallinen, sillä riisin vedenalaisessa viljelyssä vapautuu huomattavasti metaania ja muita kasvihuonekaasuja. Mutta riisi on pääravintona 60%:lla maapallon väestöstä! Näin siis meidän, joilla on mahdollisuus valita, tulisi aina valita pasta tai peruna riisin sijaan. Riisin voi korvata kokonaan tai osittain ohralla tai kauralla, ja kaupassa onkin myynnissä hyviä ja terveellisiä sekoituksia tähän käyttöön.

Pasta eli tutummin makaroni on jo paljon parempi vaihtoehto, mutta pitää muistaa että vehnä on kokenut paljon käsittelyä ja kuljetusta päätyäkseen kaupan hyllyyn pitkänä, pätkänä, kiharana ja jos jonkinlaisena tötterönä. Valitse aina vähintään kotimaisia pastatuotteita ja välttele tuorepastaa (sen ekologinen selkäreppu on paljon painavampi energiaa kuluttavan säilytyksensä takia).

Hyvä ja terveellinen peruna ansaitsisi päästä taas kunniaansa suomalaisten ruokapöydissä. Neljässäkymmenessä vuodessa perunan kulutus on romahtanut. Kotimaisena se on ympäristövaikutuksiltaan kaikkein paras ja lisäksi edullinen raaka-aine, jota voi valmistaa hyvin monella tavalla. Onneksi kohta pöydissämme ovat ihanat kotimaiset uudet perunat!