Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 40. Pahat pienkoneet

40. Pahat pienkoneet

Pienet polttoainetta käyttävät työkoneet ovat yllättävän pahoja saastuttajia. Maatalousteknologian tutkimuksen mukaan tunnin työ moottorisahalla vastaa 2000 kilometrin ajoa vuoden 2003 mallisella henkilöautolla, ruohonleikkaustunti vastaa 900 kilometriä! Aika hurjaa!

Lisäksi käyttäjä altistuu päästöille, koska yksinkertaisen ja halvan perustekniikan vuoksi pakokaasuissa on runsaasti haitallisia aineita.

Siis mitä tehdä? Mieti aina, paljonko koneapua tarvitset. Esim. leikattavan nurmen voi korvata osittain kukkaniityllä, leikkausvälejä harventaa ja käyttää mahdollisuuksien mukaan vanhanajan työnnettävää leikkuria (jotka ovat ihan kelvollisia nykyään). Joka katkaisun takia ei moottorisahaa tarvitse käynnistää, pokasaha on mainio väline ja antaa liikuntaa jumittuneille yläselän lihaksille. Lumilingon hankinta ei ehkä näillä lumimäärillä ole viisasta, eiköhän sen jaksa ainakin tavallisista pihoista lykkiä. Suunnittele puutarha siten, että trimmeriä tarvitsee käyttää mahdollisimman vähän, jos lainkaan.

Ja ennen kaikkea huolla koneesi hyvin! Varsinkin moottorin jäähdytysjärjestelmän, ilmanpuhdistimen ja polttoainejärjestelmän pitää olla puhtaat. Konetta ostaesssa voi tiedustella laitteen päästöistä. Joihinkin malleihin voi hankkia katalysaattorin, joka vähentää päästöjä.

Säästä naapurisi korvia ja nauti itsekin kesän äänistä ilman koneiden pörinää.