Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 38. Ole nuuka

38. Ole nuuka

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista nuukuusviikkoa. Teemana tänä vuonna on erityisesti elektroniikan kulutus. Meidän kaikkien onkin hyvä pohtia tätä asiaa, sillä kodin elektroniikkalaitteet raahaavat perässään suurta ekologista selkäreppua (tarkoittaa tuotteen valmistukseen kuluneiden luonnonvarojen määrää): laitteissa on uskomaton määrä metalleja, joiden louhiminen maaperästä kuluttaa valtavasti luonnonvaroja. Esim. kännykän ekologinen selkäreppu on 118 kiloa ja se sisältää 30 eri metallia!

Me olemme tottuneet melkoiseen elektroniikkamäärään. Lähes joka kodista löytyy kännyköitä, televisioita, stereosarjoja, digibokseja, dvd-laitteita ja tietokoneita. On radioo, pleikkaa, wiitä, mp3 ja tunnistimia ja vaikka mitä. Jos nyt oletetaan, että hyvään elämään vaaditaan ne kaikki, niin mitä sitten voisi asialle tehdä?

Vastaus: hanki mahdollisimman vähän, mahdollisimman laadukasta (se on edes jonkinlainen tae, vaikkakin hutera, tuotteen pitkästä käyttöiästä) ja käytä laitteita mahdollisimman pitkään. Älä uusi muodin vuoksi, mieti, mitä laitteita koko perhe voi käyttää yhdessä ja vuorotellen. Suomessa laitteen valmistus kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin sen käyttäminen, eli vanha laite kannattaa mieluummin korjauttaa kuin hankkia uusi, vähemmän energiaa kuluttava. JA: toimita käytetty laite kierrätykseen, EI roskiin. Kaikki laitteita myyvät liikkeet ovat velvollisia myös vastaanottamaan elektroniikkaromua ja samoin sitä voi viedä hyötyjäteasemalle.

Lue lisää www.nuukuusviikko.fi ja käy tällä viikolla kirjastossa arvaamassa elektroniikkalaitteiden ekologisia selkäreppuja.