Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 26. Mitä lihaa?

26. Mitä lihaa?

Lihaa syödään maailmassa yhä enemmän ja sen ympäristölle aiheuttama rasite sen kuin kasvaa. Massatuotanto saa aikaan lisäksi erilaisia lieveilmiötä vaikkapa uusien leviävien tautien muodossa. Grillikauden alkaessa jokaisen kannattaa miettiä myös omaa lihansyöntiään. Mitä vähemmän, sen parempi, mutta lihoissakin on eroja.

Siipikarjan ja sikojen kasvatus kuormittaa ympäristöä selvästi vähemmän kuin nautojen. Possut ja broilerit popsivat paljon vähemmän rehua tuottamaansa lihakiloa kohden kuin naudat. Eivätkä ne märehdi ja tuota siten voimakasta kasvihuonekaasua, metaania. Tosin voi muistaa, että kananpojat ja siat ruokitaan pitkälti sellaisella ravinnolla, jota ihminen voisi syödä itse. Lampaanlihan ympäristövaikutuksia ei ole tutkittu yhtä paljon, mutta märehtijä sekin on.

Ympäristön kannalta parasta lihaa olisi kotimainen riista, elleivät metsästäjät ole joutuneet ajamaan kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä sen takia.

Siis valitse riistaa, broileria ja possua, yhä harvemmin nautaa! Ja grillissä valmistuvat tietysti myös ihanat kasvikset…