Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 39. Luomupuutarha

39. Luomupuutarha

Puutarhanhoito on lisännyt kovin suosiotaan. Kasvien kanssa puuhailu rentouttaa kiireistä ihmistä, luonto kun elää omaa tahtiaan ja tiettyjä asioita ei voi nopeuttaa. Puutarhankin voi perustaa ja hoitaa ympäristöä kunnioittaen tai sen unohtaen. Neuvoja löytyy kirjoista, tässä pari juttua:

  • Lannoita luomusti. Parasta lannoitusta on oma komposti, vallankin keittiökomposti. Kaikkea ei kannata putsata ja haravoida liian hyvin, vaan kasvijätteet voi antaa maatua paikoillaan, niin ravinteet kiertävät. Varsinaisia lannoitteita pitää käyttää maltillisesti ja mielellään muokata ne maahan, etteivät ne huuhtoudu sadevesien mukana pois.
  • Istuta puu. Puut ovat ihania ja tärkeitä, lisäksi ne sitovat ilmasta hiilidioksidia. Myös pieneen pihaan on saatavilla kauniita hillittykasvuisia puita.
  • Kasvata syötävää. Vaikkei sinulla olisi omaa puutarhaa, syötävää voit kasvattaa ruukuissa ikkunalla tai parvekkeella! Monet salaattikasvit, tomaatit, mansikat ja jopa peruna menestyvät ja tuottavat satoa purkissakin. Itse kasvatettu ruoka on aitoa lähiruokaa.
  • Suosi aina kotimaisia taimia, ne kestävätkin paremmin. Tyyriimpiä ne voivat hiukan olla, mutta erityisesti monivuotisissa satsaus kannattaa.
  • Siedä ’sotkua’. Puutarhan ei pitäisi olla stressaava siivouskohde, vaan aidosti rentouttava paikka ja turvasatama myös eläimille rakennetussa ympäristössä. Älä nyhdä ja puleeraa joka paikkaa viimeisen päälle, vaan anna kaiken hiukan rehottaa. Siten nautit itsekin enemmän.
  • Järjestä eläimille piilopaikkoja, laita linnunpönttöjä, kasvata kukkia mehiläisille ja perhosille, lepakoillekin voi laittaa oman pöntön. Tarkkaile pihasi elämää! Nauti!

Hyvää puutarhakesää toivottaa