Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 3. Kierrätystä

3. Kierrätystä

Kaikkihan nyt lajittelun osaavat, mutta entäs käytännön toteutus?

* Biojätteen keräys on supertärkeää! Kaatopaikalle joutuessaan biojäte tuottaa rutkasti metaania, joka on tehokas kasvihuonekaasu (nykysysteemeillä tästä on toki suuri osa kerättävissä talteen). Jos asut omakotitalossa, hanki kompostori tai perusta naapureiden kanssa biojätekimppa. (Kysy lisää Pirkanmaan jätehuollosta 03-2405110) Jos asut taloyhtiössä vie biojätteesi keräysastiaan. Se pönttö on tarkoitettu jokaisen talouden jätteille. Varmasti jokainen jaksaa askarrella sen paperitötterön ja tyhjentää jätteet joka toinen päivä. Vessanpöntössä ruuantähteet vain ruokkivat rottia ja tukkivat lopulta viemärin...

* Metallin valmistus kuluttaa hirvittävästi luonnonvaroja ja kaivosteollisuus on eri puolilla maailmaa melkoinen saastuttaja. Usein myös työvoiman kohtelu, turvallisuus ja palkkaus kaivoksissa on hyvin kyseenalaista. ELI: vältä metallin hankkimista, jos voit. JA: kierrätä kaikki metalli, siis KAIKKI: säilyketölkit, alumiinivuoat, foliot, jugurttipurkin kannet jne. Pikkumetallit pienmetallien keräysastiaan, isommat, kuten polkupyörät tms. hyötyjätekeskukseen.

* Paperia on osattu hienosti kerätä jo pitkään ja nyt on aika reipastua pahvinkin osalta! Maitopurkit, kermapurkit, muropaketit, vessapaperihylsyt ja ylipäänsä kaikki kartonki- ja pahvipakkaukset ja -lappuset kuuluvat keräyspisteeseen -ellet sitten sytytä niillä saunanpesää. Turha pahvilla on kaatopaikkoja kuormittaa ja roska-autoja täyttää.

Niin, ja pidetään yhdessä keräyspaikat siistinä, niin kaikilla on hyvä mieli!