Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 32. Kieltäydy muovikasseista

32. Kieltäydy muovikasseista

Kurkistapa muovikassivarastoasi! Onko sinulla käyttöä odottavia kasseja muutama, paljon vai määrättömästi? Joskus muovikassiarsenaali voi paisua niin, että kaikkia ei millään ehdi käyttää roskapusseina, vaan niitä on heitettävä roskiin ihan sinänsä. Hui!

Kauppakassiongelma on joissain maissa sitä luokkaa että rajoittaviksi toimiksi on otettu erilaisia ympäristöveroja, ilmaisuuskieltoja ja jopa valmistuksen ja käytön täyskieltoa. Me suomalaiset kulutamme 500 miljoonaa muovikassia ja -pussia vuodessa, eli 100 per nuppi! Mitäs siitä sanot? Irlannissa joka pussin 22 sentin ympäristövero vähensi kulutusta 328 kappaleesta per asukas 31:een. Olisiko hyvä idea tännekin?

No, mikä sitten on parempi vaihtoehto? Helsingin Sanomien kuluttajatutkimuksen mukaan paras vaihtoehto on yllättäen polyesterinen kangaskassi, kun sitä käytetään vuodesta toiseen. Puuvillan valmistuksen taakka ympäristölle on niin raskas, että se ei sinällään ole hyvä vaihtoehto, paitsi jos sitä käytetään vuosia ja varsinkin jos se on valmistettu hukkaan menevästä kierrätysmateriaalista. Yllättäen ympäristön kannalta huonoin on biohajoavasta muovista valmistettu kassi, sillä sen valmistaminen on kallista ja ympäristöä rasittavaa, ja se on käyttöiältään varsin lyhyt. Eikä paperikassikaan pärjännyt tutkimuksessa kehuttavasti.

Siis mitä nyt? Älä osta, äläkä ota enää yhtään muovipussia. Kanna aina mukana omaa kassia ja varakasseja (voit aloittaa käyttämällä loppuun jo olemassa olevat muovikassisi!). Ruokakaupassa monet käyvätkin omin kassein, mutta opettele myös pienemmissä liikkeissä ilmoittamaan omasta kassistasi ennen kuin myyjä sujauttaa ostoksesi uuteen pussiin. Hedelmäpussien korvikkeeksi voit ommella kesäkäsityönä vanhasta valoverhosta läpinäkyviä pussukoita.

Ja lopuksi ilosanoma meille lempääläisille: Ideaparkin Euromarketin pullonpalautuspisteen vieressä on kierrätyspiste muovikasseille!! Sieltä hylätyt kassit ja pussit pääsevät jatkojalostukseen uusien muovikassien raaka-aineeksi.  www.muovikassikiertoon.fi