Sijainti: Pääsivu / Jotain muuta - muuta jotain / 35. Hyvät hyötykasvit

35. Hyvät hyötykasvit

Rintamamiestalojen pihat oli alkujaan valjastettu tehokkaasti hyötykäyttöön: omenapuut, marjapensaat ja kasvimaa saattoivat usein muodostaa lähes koko puutarhan. Nykyään hyötykasveja pidetään työläinä, ja monesti kuulee sanottavan, että kaupasta vihannekset ja muut saa niin halvalla, ettei työlleen saa kunnon korvausta. Mutta entäpä, jos hyötytarhanhoidon ottaa harrastuksena? Eihän muiltakaan harrastuksilta odoteta rahallista hyötyä!

Kun kasvatat syötävää, saat varmasti läheltä tullutta, terveellistä ja maukasta ravintoa, jonka alkuperä on selvä. Puhumattakaan siitä ilosta, minkä oman maan kasvien kehittymisen seuraaminen antaa! Omena-, luumupuut ja marjapensaat elävät alkuun päästyään lähes omaa elämäänsä ja sinulle jää vain sadonkorjuun vaiva (tai ilo!). Jos perheessä juodaan paljon mehua, kotimehut tuovat lopulta myös rahallista säästöä ja ne ovat ennen kaikkea ekologisia, kun ei tarvitse kuljetella painavaa kanisteritavaraa ympäriinsä.

Kasvimaa vaatii vähän enemmän, mutta jos sen viitsii muokata, kylvää ja kitkeä kerran kesässä, sekin pärjää lähes itsellään. Salaatit, perusyrtit, herneet, peruna, kesäkurpitsa ja sipulit kasvavat ilman vaivannäköä. Ja voit kasvattaa juuri niin luomua tai biodynaamista kuin haluat, eikä torjunta-aineita tarvitse surra. Parvekkeella voi lähes kaikkea ehkä juureksia lukuun ottamatta kasvattaa ruukuissa. Oma salaattimaa on pieni ekoteko!