Sijainti: Pääsivu / Vielä ehtii osallistua kesäkisaan: Missä kasvaa Pirkanmaan metsien komein metsälehmus?

Vielä ehtii osallistua kesäkisaan: Missä kasvaa Pirkanmaan metsien komein metsälehmus?

Luonnonsuojelupiiri etsii tämänvuotisessa kesäkisassaan Pirkanmaan metsien komeinta metsälehmusta. Kuka tahansa voi osallistua kisaan ja ilmoittaa havaintonsa. Havaintoja on jo tullut kohtalaisesti, mutta niitä toivotaan lisää.

Rudolf Schäfer (CC BY-SA 2.0)
Metsälehmus. Kuva: Rudolf Schäfer (CC BY-SA 2.0)

Metsälehmus (Tilia cordata) eli niinipuu on yksi harvoista Suomessa kasvavista jaloista lehtipuista. Jalopuut kasvavat Keski-Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä yleisinä ja runsaina, mutta ovat Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa harvinaisia ja rehevien kasvupaikkojen lajeja. Suomessa metsälehmuksen levinneisyysalue kattaa maan eteläosan, mukaan lukien Pirkanmaan. Pohjoisimmillaan levinneisyysalue yltää Pohjanlahden rannikolla Pietarsaaren seudulle ja Pohjois-Savossa Kuopion pohjoispuolelle.

Pirkanmaalla metsälehmusta kasvaa eniten Tampereen eteläpuolella Etelä-Hämeen lehtokeskuksen alueella, mutta laji on kaikkialla maakunnassa harvinainen. Pensasmaisia metsälehmuksia tapaa useammin kuin runkomaisia, varsinkin järeitä puita.

Metsälehmus ja muut jalopuut ovat metsäluonnossa avainlajeja, jotka mahdollistavat monien seuralaislajien esiintymisen. Jalopuista riippuvaisia lajeja on erityisesti perhosissa, kovakuoriaisissa, jäkälissä ja sienissä.

Metsälehmus on Suomessa taantunut viimeisten satojen vuosien aikana merkittävästi. Syinä ovat muun muassa ilmaston kylmeneminen, maaperän köyhtyminen ja ihmisen toiminta. Lehmuksen kuoren alaista nilaa eli niintä kerättiin aiemmin muun muassa köysien raaka-aineeksi. Nykyisin metsälehmus on niin harvalukuinen, että sillä ei ole suurta metsätaloudellista merkitystä. Lehmuksia kuitenkin kaadetaan turhan usein metsänhakkuissa.

Varsinaisia jalopuumetsiä, joissa esimerkiksi metsälehmus on valtapuu, on Suomessa nykyisin erittäin vähän. Jos runkomaisia jalopuita kasvaa metsässä vähintään 20 yksilöä hehtaarilla, kyseessä on luonnonsuojelulain mukaan suojeltu luontotyyppi, jalopuumetsikkö. Valtapuu tällaisissa metsiköissä on yleensä aivan muu kuin metsälehmus tai muu jalopuu. Pirkanmaalla suojeltuja jalopuumetsikköjä on alle 100 hehtaaria. Uhanalaisten luontotyyppien arvioinnissa sekä jalopuulehdot yleensä että lehmuslehdot on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi.

Osallistumisohjeet:

Mittaa lehmuksen ympärysmitta rinnankorkeudelta, monirunkoisissa puissa jokainen runko erikseen. Kerro missä (kunta ja paikannimi) ja millaisessa paikassa puu kasvaa, sekä mahdolliset muut perustelusi puun komeudelle. Kisassa etsitään metsäisessä ympäristössä kasvavia puita, ei pihapuita. Lähetä tiedot ja mieluiten myös valokuva ja kartta tai karttalinkki osoitteeseen pirkanmaa@sll.fi, tai Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry., Kuninkaankatu 39, 33200 Tampere.

Metsälehmushavaintoja voi lähettää 31.8.2016 asti. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan mukavia, luontoaiheisia palkintoja. Kisan tulokset julkistetaan syyskuun aikana luonnonsuojelupiirin verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Juho Kytömäki, aluesihteeri, p. 040 515 4557, pirkanmaa(at)sll.fi

Kari Järventausta, hallituksen jäsen, p. 040 765 5551, juhani01(at)hotmail.com

Heikki Toivonen, varapuheenjohtaja, p. 040 749 3901, toivonenhe(at)gmail.com

Blogi

Seuraa blogiamme!

Kolu - Kotouttavaa luonnonhoitoa