Sijainti: Pääsivu / Kauppi-Niihama halutaan pitää metsänä ja yleisessä virkistyskäytössä - Adressin metsän puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä

Kauppi-Niihama halutaan pitää metsänä ja yleisessä virkistyskäytössä - Adressin metsän puolesta allekirjoitti 7400 ihmistä

Noin 7400 ihmistä allekirjoitti adressin, jolla Tampereen kaupunkia vaaditaan säästämään Kauppi-Niihaman ulkoilu- ja virkistysmetsäalue rakentamiselta sekä Ruotulan golfkentän laajentamiselta tai siirtämiseltä. Adressin taustalla ovat Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) Pirkanmaan piiri, SLL:n Tampereen yhdistys ja Luonto-Liiton Hämeen piiri. Adressiin kerättiin nimiä vajaat kaksi kuukautta ja se luovutetaan Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntille ja yhdyskuntalautakunnalle tänään 12.6.

Adressin nimistä yli 6800 kertyi netissä adressit.com -sivustolla. Paperiversioon allekirjoituksia kertyi eniten aivan uhatun alueen tuntumassa sijaitsevalla Niihaman majalla. Kaikista adressin allekirjoittajista valtaosa, yli 5500, oli tamperelaisia.

Kauppi-Niihama on tamperelaisten keskeinen virkistysalue, jolla on sekä luonnonarvojen että ihmisten viihtyvyyden kannalta valtakunnallista merkitystä. Luonnonsuojeluliitto valitsi kohteen viime vuonna yhdeksi Suomen 100 luontohelmestä.

Golfkentän laajentamisen tai siirron uhkaamalla alueella on merkittäviä luonnonarvoja ja runsaasti polkuja, jotka ovat ulkoilijoiden aktiivisessa käytössä. Golfkentän laajentaminen tai etenkin siirtäminen Kauppi-Niihaman metsään olisi myös uuden Tampereen kantakaupungin yleiskaava 2040:n vastaista.

Adressin ohella luontojärjestöt ovat aloittaneet Kauppi-Niihaman alueen kartoitukset ja tarkoituksena on tehdä syksyllä kaupungille aloite niistä metsistä, joita jätettäisiin jatkossa kokonaan hakkuiden ulkopuolelle. Myös alueen muihin käsittelyperiaatteisiin otetaan kantaa. Aloite voisi toimia pohjana Kauppi-Niihaman yleissuunnitelmalle tai kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmalle.
- Kartoitukset on jo aloitettu. Golfkentän uhkaamalla alueella on osin jopa yhtä arvokasta metsää kuin viereisellä Soukonvuoren luonnonsuojelualueella. Siellä elää myös monia uhanalaisia lajeja, sanoo Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin aluesihteeri Juho Kytömäki.

Luontokartoittaja Olli Manninen löysi golfkentän uhkaamalta alueelta ja sen liepeiltä muun muassa äärimmäisen uhanalaista, erityisesti suojeltavaa lahokaviosammalta sekä useita alueellisesti uhanalaisia kääpä- ja sammallajeja.
- Lajilöydöt osoittavat, että kyseessä on luonnoltaan erittäin merkittävä alue, jota ei missään tapauksessa pidä hävittää rakentamisella tai golfkentällä, huomauttaa Juho Kytömäki.
- Löydöt kertovat myös, että Kauppi-Niihamassa on paljon sellaisia luonnonarvoja, joita ei aiemmin ole tunnettu. Alue on paljastunut luultuakin arvokkaammaksi, hän toteaa.

Media on tervetullut seuraamaan adressin luovutusta tänään tiistaina 12.6. klo 15.45 Tampereen keskusvirastotalon valtuustosalin aulaan (Aleksis Kiven katu 14-16 C, 5. krs). Paikalla on edustajia kaikista kolmesta adressin taustalla olevasta luontojärjestöstä.


Lisätietoja:

- Juho Kytömäki, aluesihteeri, SLL:n Pirkanmaan piiri, p. 040 515 4557,
pirkanmaa@sll.fi

- Antti Putaja, puheenjohtaja, SLL:n Tampereen yhdistys, p. 044 956 5340,
antti.putaja@gmail.com

- Laura Haikonen, hallituksen jäsen, Luonto-Liiton Hämeen piiri, p. 050 404 6892,
laura.haikonen@gmail.com


https://www.adressit.com/tampereen_kauppi-niihaman_metsa_saastettava_luonnolle_ja_virkistyskaytolle

Blogi

Seuraa blogiamme!

Kolu - Kotouttavaa luonnonhoitoa