Sijainti: Pääsivu / Suomen 100 luontohelmeä -kampanja käynnistyy - Pirkanmaalla aloitus Oriveden Eräpyhässä

Suomen 100 luontohelmeä -kampanja käynnistyy - Pirkanmaalla aloitus Oriveden Eräpyhässä

Luonnonsuojeluliiton Suomen 100 luontohelmeä -kampanja käynnistyy keskiviikkona 30.11.2016. Kampanjalla juhlistetaan 100 vuotta täyttävää itsenäistä Suomea ja pyritään suojelemaan 100 arvokasta, uhattua luontokohdetta eri puolilla maata. Pirkanmaalla näitä kohteita on 11.

Pirkanmaan osalta kampanjan avaustilaisuus pidetään Oriveden Eräpyhässä ke 30.11. klo 11. Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri kutsuvat median edustajat tutustumaan Eräpyhään ja 100 luontohelmeä -kampanjaan. Ohjelmassa on muutama lyhyt alustus ja pieni retki hakkuiden uhkaamaan Eräpyhän metsään sekä nokipannukahvit nuotiolla.

Pirkanmaan luontohelmikohteet ovat:

1. Vehoniemenharju (harjujakso välillä Keisarinharju-Syrjänharju, Kangasala, Pälkäne)
2. Mäntänvuori-Keurusselkä (Mänttä-Vilppula)
3. Siuron metsät (Nokia)
4. Eräpyhä (Orivesi)
5. Pukala-Punkaniemi (Orivesi)
6. Taaporinvuori (Pirkkala, Tampere)
7. Kauppi-Niihama (Tampere)
8. Pahkaneva-Isoneva (Virrat)
9. Seitseminen-Helvetinjärvi (kansallispuistojen välialueen valtionmaat, Ylöjärvi, Ruovesi)
10. Alkkianvuoren alue (Karvia, Parkano), osin Satakunnan puolella
11. Matolamminneva (Seinäjoki, Alavus, Virrat), osin Etelä-Pohjanmaan puolella

- Pirkanmaan kohteissa korostuvat metsät, joskin suokohteitakin on useita. Metsiensuojelulla on tuskin koskaan ollut yhtä suuri tilaus kuin nyt puunkäytön mittavien lisäämissuunnitelmien ja biotalouden aikana, sanoo Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juho Kytömäki.

Längelmäveden rannalla sijaitseva ja maisemallisesti hieno Eräpyhä on saanut paljon julkisuutta viime aikoina. Oriveden kaupungin hakkuusuunnitelmat ovat herättäneet suurta huolta, ja hakkuita vastustavan adressin on allekirjoittanut jo yli 1900 henkilöä. Orivesiläisiä on joukossa 327, mikä tarkoittaa noin 3,5 prosenttia kaupungin asukkaista.

- Eräpyhässä on pieni luonnonsuojelualue, joka on perustettu vuonna 1967, kun itsenäinen Suomi täytti 50 vuotta. Nyt, kun mittariin tulee 100 vuotta, on erinomainen tilaisuus suojella loputkin arvokkaasta kohteesta. Suojelulla on kaupunkilaisten keskuudessa vankka kannatus, kertoo Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Heimonen.

Suomen 100 luontohelmen puolesta kampanjoidaan monin tavoin. Pirkanmaan kohteille on esimerkiksi luvassa retkiä ja muita tapahtumia muun muassa Suomen luonnon päivinä, joita vuonna 2017 järjestetään yhteensä neljä: 4.2., 20.5., 17.6. ja 26.8.

100 luontohelmen varsinaiset kampanjasivut avataan tammikuun aikana 2017. Sitä ennen kaikkiin 100 kohteeseen voi tutustua Luonnonsuojeluliiton sivuilla. Kohdekohtaisia tietoja lisätään ja päivitetään vielä.

Lisätietoja:

Aluesihteeri Juho Kytömäki, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri, p. 040 515 4557, pirkanmaa@sll.fi

Puheenjohtaja Jyrki Heimonen, Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys, p. 050 550 0369, jyrki.heimonen@aarnipaja.fi

Molemmat ovat mukana maastossa Eräpyhässä 30.11.

Eräpyhän tapaamispaikka (parkkipaikka, josta jatketaan ensimmäiselle laavulle):

- Google mapsissa

- Kansalaisen karttapaikassa

Osoite (suurin piirtein): Nunnankirkontie 188, Orivesi.

Blogi

Seuraa blogiamme!

Kolu - Kotouttavaa luonnonhoitoa