Sijainti: Pääsivu / Retkikohteita

Hyviä retkikohteita

 

UlkoilureiteilläHiidenvuorella

Retkellä Hiidenvuorella
Ulkoilureiteillä


Heisanharju

Harjumaastossa kulkeva luontopolku, jonka maisemat ovat oikea helmi talousmetsien ja mökkien pilkuttamalla seudulla. Harjukannasta ympäröivät kirkasvetiset pikku järvet ja lammet. Polun varrelta löytyy nuotiokota ja nuotiopaikka.

linkki Kouvolan kaupungin sivuille: Heisanharjun luontopolku (pdf)

Kouvolan karttapalvelu: Heisanharju

Repovesi

Kouvolan tunnetuin luontokohde. Vesien ja jyrkkien kallioiden täplittämä lähierämaa, jonka maisemassa näkyy vielä metsätalouden jäljet. Ennallistaminen ja aika muovaavat Repovedelle muutamassa ihmispolvessa monimuotoisen metsäluonnon.

Kalalampi

Kalalampi on Lehtomäen kaupunginosassa sijaitseva karu metsälampi ja alueen asukkaiden suosima lähiluontokohde. Se on arvokas elinympäristö eri eliölajeille. Lammen ympäri kulkee polku. Itse lammella voi heinäkuussa katsella lumpeita ja ulpukoita. Nevareunuksella kasvavat mm. vaivero, isokarpalo, mutasara, kihokki ja tupasvilla. Kalalammella voi nähdä telkkiä, rantasipin ja toisinaan laulujoutseniakin.

Tästä esitteestä voit tutustua Kalalammen luontopolkuun:

Kalalammen luontopolun esite (pdf 3 MB)

Linkistä voit tulostaa esitteen itsellesi. Luontotoimistolla (Varuskuntakatu 8) on lainattavia A3-kokoisia opastetauluja esimerkiksi koululaisryhmien käyttöön kiinnitettäviksi reitin varrelle. Opastaulujen sisältö on sama kuin esitteessä. Esitteen julkaisemista on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Joutsenet

Tervetuloa Kalalammen luontopolulle!


Tervajärven luontopolku

Kelopirtin läheltä, Heinolantien pohjoispuolelta alkava polku kulkee kauniissa metsämaisemassa. Erikoisuutena voi kallion kyljessä havaita hiidenkirnun.

linkki: Jaalan Jaloiset ry:n ylläpitämät reitit

Jaalanlahti

Lintutornista aukeaa avara näköala rehevälle lahdelle ja edelleen Pyhäjärvelle. Rantojen linnusto on varsinkin keväällä ja syksyllä runsas.

Hiidenvuori, Iitti

"Kymenlaakson Koli" on tehnyt kävijäänsä lähtemättömän vaikutuksen jo vuosituhansien ajan. Huipulle johtaa kaksi polkua, joista varsinkin pohjoisreunan solareitti kysyy hieman kuntoa. Vuoren juuren suojelualueella kasvaa lehtometsikkö. Alhaalla Kymijoen rannassa on laituri ja nuotiopaikka.

http://www.iitti.fi/matkailu/

Hirvimäen luontopolku, Kuusankoski

Suositun Nauhan ulkoilureitin läheltä alkava luontopolku kiertelee Hirvimäkeä yli kuuden kilometrin matkan. Maasto reitillä vaihtelee kalliosta lehtoon ja kangasmetsästä suohon.

Mukulanlahti, Iitti

Kosteikkoalueelle vie Kupparinojaa myötäilevä pitkossilta. Polun päässä on lintutorni. Tornista avautuu näkymä Urajärven laajoille kaislikkorannoille.

linkki

Huikeinlenkki, Valkeala

Lintutorni ja luontopolku lähellä Valkealan keskustaa Lappalanjärven rannalla. Polulla on tehtävärasteja kouluikäisille. Kysymykset löytyvät polun omilta nettisivuilta: http://www.luontosiivet.fi/huikeinlenkki/main.asp

Kurren kierros, Kuusankoski

Luontopolku Kuusankosken keskustassa kulkee Kettumäeltä Sairaalanmäelle. Molempien mäkien laelta aukeaa komea näköala Kuusaan suuntaan. Kettumäen päällä on kotiseutumuseo.

Paaskoski

Kouvolan ja Valkealan yhdistävä valaistu ulkoilureitti ylittää kosken, jonka Valkealan puolella on latumaja. Väliväylän reittiin kuuluva Paaskoski virvoittaa kesäkuumalla, mutta sopii myös talviretkikohteeksi.

Käyrälampi, Kouvola

Kouvolalaisten kesäisen keitaan äärellä kiertää pitkoksilla varustettu pieni luontopolku. Reitin sillat risteilevät Käyrälampeen laskevan Tornionojan suistossa. Käyrälammen rannoilta tapaa järvikortteen, saroja ja punaisen rantakukan.

Lecan lintulammet, Kuusankoski

Lintubongareiden suosima omalaatuinen kohde Keltin savikkotasangolla aiemmin Leca-nimellä tunnetun kevytsoratehtaan läheisyydessä. Altailla voi törmätä jopa laulujoutseneen. Lammikot ovat perua alueella vuosikymmeniä harjoitetusta savennostosta.

Suutarinpelto, Kouvola

Palomäen kuntoreitin koillisnurkassa on Pohjois-Kymen Luonnon hoitama perinnemaisema-alue. Suutarinpellolla esiintyy ketonoidanlukkoa, joka on uhanalainen itiökasvi. Kedon kukkia ovat kurjenkello, ahomatara, kultapiisku, pukinjuuri ja kultapiisku. Suutarinpellolla voi nähdä myös perhosia, kuten loistokultasiipiä, sinisiipiä, metsänokiperhosia ja kangasperhosia.

Keltin rantalehto, Kuusankoski

Kymen paviljongin pihasta vie portaat alas Kymijoelle. Alhaalta löytyy laituri, josta käsin jyrkkärantainen jokilaakso pääsee oikeuksiinsa. Polkua ympäröi lehto, jossa moni lintulaji viihtyy kesällä. Läpi talven sulana pysyvä virta tarjoaa otolliset olosuhteet muutamille talvilinnuille.

Pioneerimetsä

Korian entisen kasarmialueen takamaastossa sijaitsee komeita kuusia kasvava metsäalue, jossa risteilee leveiden polkujen verkosto. Reitin varresta löytyy kotalaavu ja nuotiopaikka. Polulta on yhteys Kymijoen rantaan.

Alakylän-Lepoahon reitti

Korian sillan ja Alakylän yhdistävä polku. Alakylän reitti seurailee Kymijoen rantaa Pyteränojalle, jonka läheisyydessä laavu ja nuotiopaikka. Lepoahon reitti ylittää Pyteränojan sen yläjuoksulla. 

Pappikallio

Eri-ikäisten metsien ja kallioiden muodostama alue. Polulta löytyy tehtävärasteja kouluikäisille. Kysymykset löytyvät polun omilta nettisivuilta : http://www.luontosiivet.fi/pappikallio

Myllypuron luontopolku

Myllypuron molemmin puolin Kiehuvasta Kymijoelle ulottuva alue, josta merkittävä osa on suojeltu. Purolaakson länsipuolta kulkee luontopolku lehtomaisessa metsässä, jossa on runsaasti lahopuita. Toisinaan jopa hirvi vierailee alueella.

Känkkärämäki

Luontopolku Kymijoen länsipuolella Ankkapurhan entisen mahtikosken, nykyisen padon ja voimalan niskalla. Polku tekee lenkin Känkkärämäen kallioiden, joenrannan ja metsän kautta.

Kirkkovuori

Anjalan kirkon kupeesta lähtee ympäristöpolku. Mäen päältä vanhan vesitornin huipulta aukeaa vaikuttava näköala Ankkapurhan alapuoliselle Koskenalusjärvelle.

Teutjärvi

Lintutorni Kouvolan eteläisimmässä nurkassa. Järvellä näkee niin pesiviä kuin muuttomatkalla olevia lintuja, kuten ruskosuohaukan, kaulushaikaran ja sääksen.

 

 

Anna palautetta tai lähetä oma vinkkisi retkikohteesta sähköpostilla: tiedotus.pohjoiskymenluonto(ät)gmail.com