Sijainti: Pääsivu / Luontopuuhaa / Luontopuuhaa lasten kanssa

Luontopuuhaa lasten kanssa

 

Luontopuodilla on myytävänä lasten Luova luonto -kerhon Luontopasseja hintaan 2 euroa.


Luonnonantimet


Väritys- ja puuhasivuja, pelejä sekä paljon tietoa marjoista, sienistä ja muista luonnonantimista. Myös välipalaohjeita lapsille (ja aikuisillekin): Arktiset Aromit rypuuhanurkka, tulostettavia tai pdf-muotoisia materiaaleja päiväkoteihin ja kouluihin


Talvella voi kasvattaa koristeellisia naatteja

Leikkaa porkkanoista tai muista juureksista päät (noin 2-3 cm). Laita ne esim. lautaselle veteen niin, että alaosa on vedessä ja yläosa vedenpinnan yläpuolella. Muista lisätä vettä tarpeen mukaan. Jonkin ajan kuluttua porkkanat kasvattavat itselleen kivat naatit. Naatit ovat paitsi koristeellisia myös ravitsevia. Punajuuren ja retiisin naatteja voi käyttää salaatissa. Nauriin naatit sopivat muhennoksiin.

 

Talventaikaa - erilaisia talvisia luontojuttuja, esim. lumijälkikortit. 


Tee lintujen talviruokintaan talikello

Tarvitset:

  • tyhjä, puhdas kukkaruukku (savea)
  • paksua narua
  • kookosrasvaa
  • siemeniä, maapähkinöitä

Tee näin:

1. Sulata rasva. Lisää sekaan siemenet ja pähkinät. Sekoita ja anna hieman jäähtyä.

2. Pujota naru kukkaruukun pohjareiän läpi. Tee naruun iso solmu (niin että se riittää peittämään reiän) siten, että toiseen päähän jää riittävästi narua ripustamista varten ja toinen pää jää roikkumaan ruukun reunan ulkopuolelle. Narun päähänkin voi vielä tehdä solmun, niin lintujen on helpompi roikkua siinä syömässä.

3. Kaada hieman rasva-siemenseosta ruukun pohjalle ja varmista, että reiästä ei pääse valumaan rasvaa. Kaada ruukku melkein täyteen seosta. Anna jähmettyä. Ripusta puun oksaan ja ihaile talvilintuja. Talikellon voi koristella esim. havulla tai marjoilla. Pihlajanmarjoista ja ruusunmarjoista voi askarrella myös kauniita koristeita, jotka maistuvat linnuille.


Valoa pihalle ilman sähköä

Valaise piha, leikkimökki tai polku lumi- ja jäälyhdyillä. Lumesta ja jäästä voit tehdä monenlaisia mielikuvituksellisia taideteoksia, joiden sisälle laitettu kynttilä valaisee kauniisti talvista pihapiiriä.

Perinteinen jäälyhty tehdään jäädyttämällä sangossa tai muussa sopivassa astiassa vettä. Tähän tarvitaan sopiva pakkaskeli. Kovalla pakkasella jäälyhty jäätyy tosi nopeasti, joten ole tarkkana. Lauhemmalla säällä jäätyminen voi kestää monta päivää. Jos ei ole pakkasta vaan suojakeli, tee lumilyhty muotoilemalla nuoskalumesta palloja (tai muita muotoja).

Jäädytä vesisankoa ulkona, kunnes siinä on sopivan paksuinen reuna ja keskelle jää aukko kynttilää varten. Nakuttele varovasti pieni reikä, josta kaadat ylimääräisen veden pois. (Huomio! Säästät vettä, jos kaadat veden toiseen astian ja käytät sitä taas toisen jäälyhdyn tekemiseen!) Tee sopivan kokoinen aukko, josta laitat kynttilän jäälyhdyn sisälle.

Jos jäälyhty rikkoutuu, niin eipä hätää: jään palasistakin saa koottua oikein nätin rakennelman. Kokeile yhdistää jäätä ja lunta! Jääpalikoita voi jäädyttää myös vaikkapa tyhjissä maito- tms. tölkeissä, ennen kuin laitat ne kierrätykseen. Lumesta voi tehdä erilaisia "rakennuspalikoita", kun tiivistät sitä ensin esimerkiksi pahvilaatikoihin ja muotoilet siitä sitten sopivia kappaleita. Tee lyhtyjä tai vaikka pieniä mökkejä laittamalla vuorotellen haluamallasi tavalla jääpalikoita ja lumikimpaleita. Laita lopuksi sisälle kynttilä.

Jään sisälle voi jäädyttää myös koristeita: kukkia, heiniä, oksia, käpyjä ym. Kokeile käyttää jäädytysastiana kakkuvuokaa!

Värillistä jäätä saat esimerkiksi punajuurien keitinvedellä. Lunta voi maalata vesiväreillä.

 

Jouluaskartelua

http://arjenaskartelut.blogspot.fi/2011/11/joulukalenteri.html

Perinteinen paperitähti

Kananmunakoteloista joulukoristeita (ja paljon muutakin askartelua)

Joululle tuoksuvia koristeita suolataikinasta


Kierrätysaskartelua

Karkkipapereista koru

 

Linkkejä

Sieppo-lehti

Luonto-Liiton vinkkejä