Sijainti: Pääsivu / Kuulumisia

Kuulumisia


 

Tutustu täällä Pieksämäen Luonnon Ystävien aiempaan toimintaan, retkikuulumisiin ja luontokuviin paikallisista kohteista.

 

Kevätretki Vehkalammelle/Vehkalammen luontopolulle


Paikka: Vehkalampi

Aika: lauantai 8.4.2017 klo 11-14

Evästä reppuun, kiikarit kaulaan ja muistio taskuun!

Lähdetään yhdessä Kevätseurantaretkelle Vehkalammen luontopolulle. Kierroksen aikana havainnoidaan ja aistitaan kevään merkkejä lähiluonnossa. Samalla opitaan, kuinka osallistua valtakunnalliseen Kevätseurantaan.

Osallistujille jaetaan Kevätseurantakortteja ja opastetaan niiden käyttöön. Kevätseurantaan osallistuminen on mainio tapa aloittaa esimerkiksi lintuharrastus, kevät on siihen erittäin hyvä aika, kun muuttolinnut saapuvat ripotellen pesimäalueilleen!

Kevätseurannassa merkataan ylös ensihavaintoja sekä lajimääriä valikoitujen kevätlajien osalta. Havainnot ilmoitetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon lähettämällä seurantakortti postitse tai kirjaamalla havainnot nettilomakkeelle. Museossa havaintoja käytetään osana tärkeää tutkimustyötä. Niiden avulla on mahdollista seurata valtakunnallisesti kevätlajien ilmaantumista ja runsastumista eri vuosina sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia lajien esiintymisissä.

Jokainen havainto on tärkeä!
Lue lisää Kevätseurannasta sekä havaintolajeista:

www.kevatseuranta.fi

---

Kevätretki Vehkalammen luontopolulle/Vehkalammen kierros:

Kokoontuminen Suonenjoentien puoleisella parkkipaikalla. Evästauko 2.lintutornilla (omat eväät mukaan), kierros noin 4 km.
Linkki: http://sport.pieksamaki.fi/liikuntapaikat/reitit/vaellusreitit/vehkalammen-luontopolku/


Lämpimästi tervetuloa yhteiselle retkelle luontoon!


Vuosikokous 2017


Sunnuntaina 2.4.2017 klo 14 vuosikokous Järjestötalolla.

Esillä sääntömääräiset asiat.

Lämpimästi tervetuloa!PLY ry:n toiminta tutuksi -ilta

Paikka: Poleeni, takkatila

Aika: tiistai 14.3.2017 klo 17-19

Kiinnostaako luonnonsuojelu? Mietityttääkö mitä se tarkoittaa käytännössä?

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja juttelemaan Pieksämäen Luonnon Ystävät ry:n toiminnasta, luonnonsuojelusta paikallisesti ja valtakunnallisesti, vaikuttamisen mahdollisuuksista ja tutustumaan luonnon puolesta tehtävään vapaaehtoistyöhön.
Tapahtuma on suunnattu uusille jäsenille (jo rekisteröityneille ja rekisteröitymättömille) ja kaikille toiminnasta kiinnostuneille.
Paikkana Poleenin kahvilan takkatila.
Tarjoamme kahvia ja teetä sekä pientä naposteltavaa leppoisassa tunnelmassa. :)

Illan päätteeksi tuli uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Hienoa! 

Tapahtuma tullaan todennäköisesti jatkossakin järjestämään silloin tällöin.


Luonto lainassa -viikko 30.1.-5.2.2017

Luonto saapui jälleen kerran kirjastoon.

LuontoLainassa 

Kuva: Milla Myyryläinen      Kuva: Laura Haikonen 

Kuva: Milla Myyryläinen


Pieksämäen Luonnon Ystävät ry:n vuosikokous 20.3.2016, Järjestötalo

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin sunnuntaina 20.3.2016 Järjestötalolla.

Vuoden 2015 toimintakertomuksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lisäinfoa kokouksesta lisätään lähiaikoina.


Luonto lainassa -viikko kirjastoissa 2016


Luonto lainassa -viikko järjestettiin tänä vuonna 15.2.-21.2.2016 kirjastoissa ympäri Suomen, aiheena Kohtuutalous.

Näyttelyn paikka Pieksämäen kirjastossa oli tällä kertaa pieni mutta pippurinen.

Suuri kiitos Pieksämäen kirjastolle ja henkilökunnalle.

Kuva: M.MyyryläinenHiljaisuuden retki

Aika: Su 11.10.15 klo 11.

Paikka: Retki suuntaa tällä kertaa Nikkarilan maisemiin. 

Kokoontuminen entisen kaupungintalon parkkipaikalla (Poleenin puoleinen) josta lähtö kimppakyydein Nikkarilaan. 

Yhdistys tarjoaa kahvit ja eväät osallistujille. Retken max kesto 3 tuntia. Varusteet sään mukaan.

Oppaana toimi Mikko Laakso.

Yhteyshenkilö: Yrjö Snellman, p.050-3035611


Hiljaisuuden retki Nikkarilaan 11.10-2015 

"Yhdistys suuntasi tämänvuotisen teemaretkensä pieksämäikisten hyvin tuntemaan, moni-ilmeiseen Nikkarilan metsäluontoon. Alueen metsät  polkuineen ovat monien kuntoliikkujien, marjastajien ja metsästä mielenvireyttä hakevien toistuva kohde – siis kaikkien hyvin tuntemia? Alueen liepeillä kesäpaikallaan asustava Laakson biologipariskunta oli varautunut antamaan meille muutamille mukaan lähteneille  erikoisempaa tietoa ei ainoastaan alueen luonnosta, vaan sen muustakin, vähemmän tunnetusta historiasta. Saimme kuulla metsäopetuksen alkuaikojen onnettomasta vesistöjärjestelystä, joka ”karkasi lapiosta” ja laski Valkeisen lammen pintaa lähes pari metriä. Vanhan käpyriihen jäänteillä, ruutikellarilla ja sodanaikaisten ammuslataamojen sokkelijäänteillä oli myös omat tarinansa.  Harjut ja moreenikummut saivat  selityksensä kuten myös kivilajien huikeaan menneisyyteen yltävä syntyhistoria. 

Nuotioeväät kahvin kera nautittiin Kukkarojärven tuulisella laavulla, jossa mukanaolijoiden tyytyväiset ilmeet kertoivat hyvin onnistuneesta retkestä. ”Voi kunpa oisit saanut olla mukana!” No – ehkä ensi kerralla! "

Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kiitokset retkelle osallistuneille!


Suomen luonnnonsuojeluliiton Syyspäivät 4.-6.9.2015

"Suomen luonnonsuojeluliiton perinteiset Syyspäivät järjestettiin tänä vuonna Pieksämäellä, Partaharjun toimintakeskuksessa.

Paikalle saapui luonnonsuojelun puolesta toimivia ihmisiä ympäri Suomen paikallisyhdistyksistä, piireistä ja keskustoimistolta kaiken kaikkiaan noin satakunta viikonlopun aikana.

Päivillä käsiteltiin ajankohtaisia asioita mm. lähimetsien suojelusta, viestinnästä, jäsenhankinnasta,sosiaalisen median käsittelyä ym., työpajojen muodossa sekä järjestömessuilla.

Poliittisia tilannekatsauksia ja toiminnan painopisteitä tulevina vuosina luonnonsuojelun saralla esitteli vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius. Paine joka tulee tulevina vuosina kohdistumaan luonnonsuojeluun, tulee olemaan ennen näkemätöntä. Hallituksen ohjelman leikkaukset luonnonsuojelusta, Pariisin ilmastokokouksen ja edessä olevien kuntavaalien (2017) vaikutukset jäävät nähtäväksi.

Sunnuntaina käsiteltiin asioita vapailla suunnittelukokouksilla, ns. open space -kokouksissa.

Kaiken tämän lisäksi saimme nauttia mukavasta yhdessä olosta, uusista ideoista jotka virisivät mielenkiintoisten keskusteluiden myötä ja hauskasta improteatterista (kiitos Ässiä hatusta -ryhmälle!).

Lisätietoa Syyspäivistä löytyy Yhdistysnetistä.

Odotellen seuraavia Syyspäiviä!"

Milla Myyryläinen

M.Myyryläinen

M.Myyryläinen

M.Myyryläinen

M.Myyryläinen

M.Myyryläinen

M.Myyryläinen

 

Syysretki

Aika: La 15.8.15

Paikka: Juurikkasuo. Tutustumme Pieksämäen kaupungin kupeessa sijaitsevaan karuun keidassuohon ja sen lajistoon. Retken päätteeksi yhdistys tarjoaa kahvittelut.

Kuulumiset syysretkeltä

"Luonnonystävien syysretkelle osallistui joukko yhdistyksen pitkäaikaisia toimijoita, joilla on aikaperspektiiviä sekä yhdistystoimintaan, että luonnonsuojelun tilaan yleisesti. Oli retkellä ukin kannettavaksi mättäikössä tarjoutuva tulevaisuuden luonnonsuojelijakin. 

Juurikkasuo ja sen läheiset - Vehka- ja Uuhilampi muodostavat Natura 2000 – alueen FI0500006 

Alueen Natura 2000-kuvauksessa todetaan: ”Juurikkasuon keskiosa on ojittamatonta harvapuustoista rämettä ja osaksi aukeaa nevaa. Suo on hyvin karu keidassuo, ainoastaan Kirkkojoen varressa on rehevämpää kasvillisuutta, mm. luhtaista korpea. Ombrotrofinen lyhytkorsineva ja nevaräme ovat suon keskiosan vallitsevia suotyyppejä. Suolle on tyypillistä runsas mättäisyys. Juurikkasuo on seudulle tyypillinen, keskeisiltä osiltaan luonnontilainen karu keidassuo. 

Vehka- ja Uuhilampi sijaitsevat Pieksämäen kaupungin kupeessa ja ovat rehevöityneet asumajätevesien vuoksi. Lisäksi oman osansa veden laatuun ovat tuoneet ympäröivien alueiden ojitetut suot. Uuhilampi on yhteydessä Pieksäjärveen puoli kilometriä pitkän ojan välityksellä. Järvien kasvillisuus on tiheää ja rehevää. 

Vehka- ja Uuhilammella on merkitystä pesimälinnuston lisäksi myös muuton- ja sulkasadonaikaisena kerääntymisalueena. Sijaintinsa vuoksi alue soveltuu opetuskäyttöön. 

Opetuskäyttöön soveltuvuuden todistivat opettajat evp. Maiju ja Mikko Laakso sekä Erkki Kojo, jotka retkeläisten iloksi muistelivat sattumuksia opetustuokioiden tapahtumista. Maastossa todettiin Juurikkasuon olevan yksi monista Luonnon Ystävien aloitteesta suojeluun saatettu kohde. 

Vangasjärven rantatöyräällä kulkeva polku on paljon käytetty ja helppokulkuinen luonnossa virkistäytymisen kohde, jolta on helppoa siirtyä suolle. Retkiaikaan suo oli jo varsin hiljainen, mutta kurjet näyttäytyivät lennollaan Vangasjärven ja Juurikkasuon ylitse Vehkalammen suuntaan. Vangasjärven vesijätöllä Mikko esitteli mattomaisen karpalopaljouden, viehättävät kihokit, siniheinän ja valkopiirtoheinän.  

Hiihdon harrastajien seurakunnan lahjoittamista puista talkootyönä rakentama laavukokonaisuus on oivallinen taukopaikka, jossa retkieväät saivat kyytiä ja retkeilijät viihtyivät kuulumisia vaihtaen.  Poutainen päivä."

Yrjö Snellman

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kiitos kaikille osallistujille.

 

Perinteinen kesäretki

Aika: la 25.7.2015

Yhdistyksen kesäretki tehdään 25.07.2015 Vuohijärven luonto- ja kulttuuri-

talon kesänäyttelyyn ja Mörönperän puutarhaan Mikkelissä.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesänäyttelyssä on esillä luontokuvaaja

Hannu Hautalan elämäntyötä esittelevä erikoisnäyttely, kuvanveistäjä

Kauko Kortelaisen luontoaiheisia puu- ja kiviveistoksia ja Vuoden Luontokuvat 2014 parhaimmistoa.

(www.taidekeskussalmela.fi/luontojakulttuuritalo)

Mörönperä on omistajansa, kirjailija Mari Mörön, suunnittelema ja toteuttama maisemakokonaisuus, jossa on laajan hoidetun kotipuutarhan lisäksi eteläsavolainen perinnebiotooppialue. Kasvikokoelmaan kuuluu perinneperennoja ja harvinaisuuksia. (www.vapaastiversoo.fi)


Retkelle lähdemme klo 9.00 Pieksämäen keskusliikenneasemalta linja-autolla.

Klo 12.00 Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon esittely ja näyttelyyn tutustuminen. Hinta 6 e.

Esittelyn jälkeen Kahvila Kaakkurissa kahvi ja pulla 6,50 e.

Retki jatkuu Mörönperälle jossa lounastamme n.klo 15.00.

Lounas: keitto, leipä, kahvi ja kahvileipä. Hinta 10 e.

Lounaan jälkeen tutustumme puutarhaan Mari Mörön opastamana.

Paluu Pieksämäelle n.klo 18.00.

Pääsymaksu ja lounas (16 e) kerätään linja-autossa. Varaa tasa-raha.

Kahvin maksaa jokainen itse.

Erityisruokavaliosta on mainittava ilmoittautumisen yhteydessä.


Kuulumiset kesäretkeltä

"Retki Kouvolan Vuohijärvelle ja sieltä edelleen Mikkeliin Mörönperälle kokosi asema-aukion lähtöpaikalle 15 osallistujaa. Hellbergin pienoisbussi mahdutti sopivasti kaikki sisäänsä ja varmaotteinen kuski saatteli meidät aikataulun mukaisesti perille  entisen kirkon - nykyisen Vuohijärven Luonto ja Kulttuuritalon - parkkipaikalle. Meille erikseen oli varattu  keskuksen lyhyt esittely, jonka jälkeen tutustuimme vuoden 2014 luontokuviin ja Hannu Hautalan "Metsänpoika" erikoisnäyttelyyn sekä ihastelimme Kauko Kortelaisen puu- ja kiviveistoksia.

Retki jatkui Mäntyharjunreittiä mukailevaa tietä pitkin kohti maanläheisempää retkikohdetta - Mörönperää. Paikka on hämmästyttävän laaja ja monimuotoinen puutarha ja maisemakokonaisuus, jota on suunniteltu ja rakennettu vuodesta 1999 lähtien. Tavanomaisten sorakäytävien ja kivireunusten sijaan Mari Mörön puutarhalajeja reunustaa monin paikoin luonnon oma ruoho- ja heinäkasvusto. Perinnebiotooppia rannan niityllä hoitelee monipäinen lammaslauma. Lajimäärä on yli kahden tuhannen ja elää jatkuvasti. Par´aikaa Mari on rakentamassa hiekkapenkereeseen "alppirinnettä", josta esimakua antoi kukkaan ehtinyt alppitähti!

Sanataiteilijana Mari osasi liittää lajiesittelyihin aina pienen tarinan, joka säilytti kiinnostuksemme loppuunasti - esityshän oli tosi pitkä ja sää uuvuttavan lämmin. Ruokana oli maittava kasviskeitto kuten tyyliin hyvin sopi. Me mukana olleet 15 luonnonystävää saimme tuplasti enemmän kuin olimme odottaneet, muutamat meistä vieläpä pussillisen Marin taimistosta kotiin viemisiksi."

Erkki Kojo

Kuva: Leena Seppälä Kuva: Leena Seppälä

Kuva: Leena Seppälä Kuva: Leena Seppälä

Kuva: Erkki Kojo Kuva: Erkki Kojo Mari Mörö

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kuva: Erkki Kojo

Kiitos kaikille osallistujille.


 

Luonnonkukkien päivä -retki

Aika: Su 14.6.15 klo 11 alkaen

Paikka: Partaharjussa sijaitseva Suurisuo jossa tutustumme vuoden lajiin tupasvillaan, oppaan opastuksella. Tämän jälkeen siirtyminen Ladun majalle kuulemaan paikan historiasta ja yhdistyksen tarjoamalle nuotiokahville ja pienelle purtavalle.

Lähtö klo 11 kaupungintalon parkkipaikalta yhteiskyydein (Pertinkuja 1), Poleenin puolelta.

Oppaina Yrjö Snellman ja Erkki Kojo.

 

Luonnonkukkien päivän retkellä pieni hyttysiä pelkäämätön ryhmä

"Tusinas Luonnonkukkien päivän retki ei ollut yleisömenestys, mutta pieni osallistujaryhmä ei ollut tusinatavaraa luonnontuntemuksen suhteen. Suurisuolla retkeili kuusi henkilöä, joista kolme eläköitynyttä biologian opettajaa. Toinen opas Erkki Kojo on opiskeluaikoinaan päntännyt suokasvillisuutta emeritus professori Rauno Ruuhijärven oppilaan, Maiju ja Mikko Laakso ovat puolestaan saaneet nauttia Luonnonkukkien päivän Suomeen vuonna 2002 rantauttaneen kasvitieteilijä Kalevi Keynäsin opetuksesta.

Karun suon putkilokasvillisuuteen kuuluva vuoden teemakasvi tupasvilla tuli vastaan jo suon rämelaiteen ja harjun rajalla isovarpujen joukosta valkeine sukashaivenineen. Teemakasvin havainnoimiseksi retken olisi voinut siihen päättää, mutta hiljalleen askelsimme suon avoimen nevakeskustan kautta. Tupasluikka runsaana ei jäänyt huomaamatta, mutta vielä lyhytvartisena piiloilevan rahkasaran keksiminen vaati Mikko Laakson tarkan silmän. Riippasara, jouhisara ja leväkkö havainnoitiin ja löytyi rämeen laidasta yksinäinen maariankämmekkäkin.

Taisto Hännisen suosikkieläin hirvi oli jättänyt jälkensä suon rahkapintaan, eivätkä jäljet jääneet huomaamatta.

Päivän teemakasvin näyttävin esiintymä tuli yllättäen vastaan retkeilijöiden siirtyessä Pieksän Ladun majalle. Salvosen harjun länsipuoleisella suolla värjäsi tupasvilla massavaikutuksellaan aarikaupalla suota valkoiseksi!

Pieksän Ladun majan kodalla retkeilijät nauttivat Millan ja Siskon valmistaman runsaan retkievään, minkä jälkeen Erkki ansiokkaasti esitteli Ladun- ja majan historian."

Yrjö Snellman

 Kuva: Y.Snellman

Kuva: Y.Snellman

Kuva: M.Myyryläinen

Kuva: M.Myyryläinen

Kuva: M.Myyryläinen

Kuva: M.Myyryläinen

 

 


Hiljaisuuden retki Jäppilän Kivikurulle 5.10.2014

"Kivikurun retkellä toimi oppaana asiantuntija Maiju Laakso, joka on eläkkeellä lukion maantieteen ja biologian lehtorin virasta. Laakso pitää yllä suhteita geologiyhteisöön valtakunnallisesti ja on monipuolisesti perehtynyt Pieksämäen seudun geologiaan.

Retkelle osallistui oppaan lisäksi kuusi henkilöä.

Iloksemme saimme todeta myös muutamien lapsiperheiden valinneen Kivikurun seudun ulkoiluretkikohteekseen.

Kauniissa syyssäässä saimme ihailla seudun siirtolohkareita, Kivikurun jyhkeätä muodostelmaa ja nauttia retkieväitä kurun pohjalla Poikkilammen maisemassa. Evästelyn jälkeen kirjaimellisesti kurkistimme metsäiseen kalliorotkoon, joka putoaa runsaan kymmenen metriä paikoin pystysuoraan, mutta ei onneksi ole minkään polun tai tien välittömässä läheisyydessä.

Retken päätteeksi pistäydyimme vielä vanhalla Salokämpällä ihailemassa puurakentamista ja erämaisen ympäristön rauhaa."

Yrjö Snellman

Kuva: Y. Snellman Keskellä opas Maiju Laakso.

Kuva: Y. Snellman

Kuva: Y. Snellman

Kuva: Y. Snellman

Kuva: Y. Snellman Eväshetki esiintymispaikalla.

Kuva: Y. Snellman Poikkilampi kurun pohjalla.

Seudun geologiaa lyhyesti

Pieksämäen aluetta on aiemmin tieteessä kutsuttu Suur-Savon kankareseuduksi (Pieksämäen seudun historia, P. Lappalainen, 1961). Nykyisen kielenkäytön mukaisesti voidaan todeta, että alueella on yksi maailman suurimmista ja tiheimmistä drumliinikentistä. Drumliinit ovat moreniselänteitä, jotka ovat syntyneet mannerjään alle jään etenemisvaiheessa. Kasautumisen syynä on kalliokohouma, jonka taakse moreenia on kasaantunut luode-kaakko-suuntaiseksi selänteeksi.

Pieksämäen keskustasta Jäppilään ja sieltä Kivikurulle suuntautuvalla retkireitillämme edellä mainittu käy hyvin ilmi. Tie kulkee harjanteiden poikki ylös alas ja tasamaataipaleet ovat vähissä.

Kivikurun syntyhistoria on vanhempaa perua, kuin drumliinimaiseman synty. Suomen kallioperä on monesti ”natissut liitoksissaan”, erityisesti silloin, kun muualla Euroopassa on syntynyt vuoristoja, kuten Alpit noin 60 milj. vuotta sitten. On ollut maanjäristyksiä, joiden seurauksena kallioperään on syntynyt murtumalinjoja, siirroksia, kohoumia ja vajoamia. Niitä ovat jäätiköt ja eroosio kulutta- neet. Siirrosten ja murtumalinjojen jäljiltä rotkolaaksoja, jyrkkiä kallioseinämiä, pitkänomaisia järviä ja lampia on erityisen paljon Jäppilän itälaidalla. Kivikuru ja siinä sijaitseva Poikkilampi ovat näistä hyvä esimerkki.Retki Paltasuolle 17.8.2014


"Suoretkemme kohteena ollut Paltasuo (Natura 2000 alue) sijaitsee Paltasella, n.20 km Pieksämäeltä Jyväskylän suuntaan. Eteläisimpänä aapasuona se kuuluu soidensuojeluohjelmaan ja on lisäksi Corine- kohde. Lajistoltaan suo on varsin edustava: lintulajistona mm. kapustarinta, sinisuohaukka, teeri, riekko ja valkoviklo, kasvilajistona mm. punakämmekkä, heterahkasammal, villapääluikka ja siniheinä.

 Retkipäivänä saimme nauttia kauniista kelistä ja mainioista munkkikahveista Paltasen kahvilalla retken jälkeen."

M.Myyryläinen

Paltasuon retki

Retki Paltasuolle

Retki Paltasuolle

Retki Paltasuolle

Retki Paltasuolle

Lisätietoa Paltasuosta:

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Paltasuo%286534%29

 

 Luonnonkukkien päivä -retki 15.6.2014 


Tänä vuonna retkikohteena oli niin pihaniittyä, suota kuin tienvarsimaisemaakin. Lajeja löytyi useita, joista mm.punakämmekkä, raate, isokarpalo ja vuoden 2014 luonnonkukka, valkolehdokki, näyttivät upeat kukintonsa. Kelikin suosi oikein kauniilla auringonpaisteella luonnonystäviä.

Kuva: Seija Ropponen

 

Kuva: Seija Ropponen

Luonnonkukkien päivä -retki 2014

Kuvia luonnosta

Kuva: Y.Snellman Kuva: Y.Snellman Kuva: Y.Snellman

Kuva: M.Myyryläinen

 

Allikko Hangassuolla.

Kuva: Y.Snellman 


Pieksänjärvi 17.6.2005

 Kuva: Y.SnellmanRetkikuvia vuosien varrelta

Kuva: Y.Snellman

 Kuva: Y.Snellman 

Kuva: Y.Snellman

Linnakivi

Kuva: Y. Snellman


Kivikuru, Jäppilä

Kivikuru, Jäppilä  Kuva: M.Myyryläinen


Ply ry:n niittyä Nikulanmäellä

Kuva: Y.Snellman« lokakuu 2022 »
lokakuu
matiketopelasu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31